PARTNERI

Partnerstva koja studentima obezbeđuju uspeh

Kako bi studenti bili stalno u toku sa dešavanjima, imali priliku da prikažu svoje radove u najposećenijim prostorima, učili od najvećih stručnjaka uz praksu koja im neophodna, i realizovali svoje ideje onako kako ih zamisle, Fakultet savremenih umetnosti sklapa partnerstva sa najznačajnijim akterima umetničke i medijske scene.

 

Dom omladine Beograda

dom-omladineDom omladine Beograda je ustanova kulture i obrazovanja Grada Beograda, koja više od 50 godina, još od 1964. godine, kreira i organizuje programe za mlade i u saradnji sa mladima. U svom spektru delatnosti Dom omladine obuhvata sve umetničke discipline i forme: muziku, film, pozorište, vizuelne umetnosti i nove medije. Podjednako važno mesto u programskim aktivnostima zauzimaju debatni i tribinski programi, kao i obrazovni program.

Zahvaljujući saradnji sa Domom Omladine Beograd, studenti Fakulteta savremenih umetnosti imaju priliku da učestvuju u organizaciji i realizaciji brojnih kulturno-umetničkih događaja i tako primene stečena znanja i nadograde ih vrednim praktičnim veštinama.

Jugoslovenska kinoteka

muzej-jugoslovenske-kinoteke-logoJugoslovenska kinoteka je je arhivska i muzejska nacionalna institucija za film i kinematografiju Republike Srbije, sa sedištem u Beogradu. Jedan je od osnivača i stalni član Međunarodne federacije filmskih arhiva (FIAF). Osnovana je 5. avgusta 1949. godine.

Na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara Jugoslovenska kinoteka danas spada u ustanove od posebnog značaja za Republiku Srbiju a u njen sastav čine: Filmski arhiv (centralni deo smešten u Košutnjaku), Muzej kinoteke (Kosovska 11), Biblioteka i Direkcija.

Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci

Karlovacka-GimnazijaKarlovačka gimnazija je najstarija srpska gimnazija, osnovana davne 1791. godine. Škola poseduje i Spomen biblioteku sa brojnim vrednim i retkim izdanjima knjiga koje su gimnaziji poklanjale mnoge znameniti ljudi tokom istorije.

Mnoge renomirane ličnosti su bili karlovački đaci i profesori, među njima: Pavle Solarić, Dimitrije Davidović, Jovan Sterija Popović, Branko Radičević, Milan Jovanović Batut, Vasa Stajić, Borislav Mihajlović Mihiz, Dejan Medaković, Vida Ognjenović…

Škola za dizajn, Beograd

skolazadizajnIstorija Škole za dizajn u Beogradu duga je pola veka i ne čine je samo brojne generacije diplomiranih dizajnera ambalaže, grafike, industrijskih proizvoda tekstila, programi, planovi, predavanja već i sve društvene, socijalne i političke okolnosti u tom periodu.

Poznati i nepoznati profesori obrazovali su dizajnere raznih profila uvek uz poštovanje pojedinaca, sa željom za razvijanjem sopstvenog izraza. U školi se permanentno vrši usavršavanje programa i radi na povezivanju sa realnim potrebama kako na području umetnosti tako i sa potrebama privrede kod nas i u svetu.

Galerija „Drina”

200pxGalerija „Drina” je savremena umetnička galerija koja je osnovana 2016. godine u Beogradu i vrlo brzo se pozicionirala kao jedno od važnijih mesta u kulturnom životu našeg glavnog grada. Galerija nastoji da poveže svetove koji su nekada bili razdvojeni, želi da spoji ono najbolje iz regiona sa međunarodnom umetničkom scenom.

Galerija „Drina” podržava nove talente i kolekcionare da prihvate izazov i da otkriju neka od najboljih i nadahnjujućih dela savremene umetnosti.

Ovo partnerstvo omogućiće studentima Fakulteta savremenih umetnosti aktivno uključivanje u profesionalne galerijske delatnosti. Otvara im mogućnost saradnje sa kustosima i polako pripremanje za život profesionalaca nakon završenog fakulteta.

Galerija „HAOS”

200px haosGalerija „Haos” jedinstvena je po svom konceptu na umetničkoj sceni kod nas. To je prostor koji je namenjen isključivo crtežu i u svom portfoliju ima najznačajnija imena kako srpske, tako i svetske likovne scene.

Trenutno realizuje dugogodišnju ideju stvaranja prvog evropskog muzeja crteža. Novi mediji traže nove načine promišljanja likovnog stvaralaštva i galerija se trudi da ide u korak sa modernim vremenom.

Studentima FSU na ovaj način se otvara prostor za stručna vođenja kroz izložbe, što bi im omogućilo da budu sve vreme direktno obavešteni o savremenim dešavanjima na likovnoj sceni.

Narodni muzej u Smederevskoj Palanci

muzej-smederevska-palankaNarodni muzej u Smederevskoj Palanci osnovan je u martu 1966. godine i nadležan je za teritoriju opštine Smederevska Palanka i Velika Plana. Muzej ima dve stalne postavke: „Srpsko slikarstvo od 1900–1950. godine” i „Neolitska naselja u dolini reke Jasenice”.

Muzej je po svojoj koncepciji kompleksan, poseduje odeljenja i zbirke za istoriju umetnosti, arheologiju, etnografiju, istoriju, restauraciju-konzervaciju, dokumentaciju i stručnu biblioteku. Imena slikara zastupljenih u zbirkama – Uroš Predić, Paja Jovanović, Sava Šumanović, Ljuba Ivanović, Beta Vukanović, Lubarda, Konjović, Bijelić drugi značajni slikari tih doba – dovoljno govore o vrednoj ponudi Muzeja.

LekArt edukativni centar

LEKARTLekArt edukativni centar je jedinstvena institucija koja omogućava svima da, bez obzira na uzrast, izraze svoju kreativnost i ostvare se u oblasti umetnosti. Ideja LekArt edukativnog centra jeste da pomogne budućim umetnicima da se kroz programe prilagođene njihovom uzrastu pripreme za oblast u kojoj žele da se ostvare.

Programi LekArt edukativnog centra bazirani su na edukaciji kroz igru i kreativni dijalog, uz stalnu interakciju i praktičan rad na sceni. Na taj način, umesto reprodukcije znanja, koja je karakteristična za klasično obrazovanje, akcenat je na razvoju sposobnosti i veština, kao i kreativnog promišljanja.

Tehnoart Beograd

tehnoart-logo„Tehnoart Beograd” škola za mašinstvo i umetničke zanate je jedinstvena obrazovna ustanova u Srbiji koja svojim radom obuhvata dve naizgled nespojive oblasti – tehniku i umetnost. Nastala je na tradicijama nekadašnje Mašinske škole osnovane 1962. godine, a danas ima dva područja rada: mašinstvo i kultura, umetnost i javno informisanje sa brojnim smerovima.

Škola je dobitnik brojnih međunarodnih i državnih priznanja, a njeni učenici važe za visokoobučene stručnjake koji ostvaruju odlične rezultate i imaju visoku prolaznost na fakultetima.

Dečiji kulturni centar „Majdan“logo_majdan

Dečiji kulturni centar „Majdan“ je ustanova kulture koju je osnovala Gradska opština Savski venac 1973. godine kao Pionirski centar.  Od tada „Majdan“ neguje i promoviše kulturne, sportske i edukativne programe sa kojima se podstiču deca, mladi ali i odrasli na stvaralaštvo, kreativno korišćenje slobodnog vremena i celoživotno učenje.

U saradnji sa Majdanom, studenti Fakulteta savremenih umetnosti imaju mogućnost učestvovanja u brojnim umetničkim i edukativnim programima, nadograđujući tako stečene veštine.

Centar beogradskih festivala (CEBEF)

cebef-logoCentar beogradskih festivala ustanova je kulture grada Beograda koja u svojoj nadležnosti ima organizaciju gotovo polovine stalnih manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd.

CEBEF priprema i realizuje filmske, muzičke i multimedijalne ambijentalne festivale sa višedecenijskom tradicijom kao što su: Beogradska muzička svečanost – BEMUS, Međunarodni filmski festival – FEST, Beogradski letnji festival – BELEF, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznat kao Martovski festival, Filmski festival u Sopotu – SOFEST.

Pored ovih festivala i programa tokom redovne sezone, CEBEF je organizovao i učestvovao u realizaciji brojnih važnih događaja: Dani Beograda, Eurosong, Univerzijada u Beogradu i mnoge druge.

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS)

SKONUS-logoStudentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) predstavlja najviše predstavničko telo studenata Univerziteta Srbije, predviđeno članom 22. Zakona o visokom obrazovanju. Članovi SKONUS-a su studentski predstavnici svih studentskih parlamenata Univerziteta u Srbiji.

SKONUS radi na ostvarivanju zajedničkih interesa studenata kao partnera u procesu visokog obrazovanja u Srbiji, koordinaciji rada i utvrđivanja zajedničke politike studentskih parlamenata Univerziteta u Srbiji, kao i obavljanja poslova utvrđenih zakonom.

Narodno pozorište u Beogradu

Untitled design (6)Studenti Fakulteta savremenih umetnosti imaju čast i privilegiju da već tokom studija zaigraju na scenama Narodnog pozorišta u Beogradu.

Osnovano 1869. godine, beogradsko Narodno pozorište predstavlja jedno od najstarijih pozorišta na ovim prostorima.

Ono svojom tradicijom podržava obrazovanje novih generacija umetnika i podstiče ih da svoju savremenost grade na temeljima znanja i iskustva koji su se u ovom pozorištu taložili tokom više od jednog i po veka.

Galerija Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”

KaUBko bi studenti Fakulteta savremenih umetnosti imali priliku da predstavljaju svoje radove i realizuju umetničke projekte već tokom školovanja, uspostavljena je bliska saradnja sa galerijom Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”.

U galeriji Umetničkog centra izlažu se radovi afirmisanih umetnika, kao i radovi najtalentovanijih studenata umetnosti. Na taj način promoviše se visoko umetničko obrazovanje, a savremeno stvaralaštvo se približava studentima beogradskih fakulteta, istraživačima i naučnicima koji svakodnevno posećuju biblioteku.

Galerija Tvrđava

BTStudenti Fakulteta savremenih umetnosti imaju jedinstvenu priliku da realizuju umetničke projekte i kreiraju izložbe u prostoru Galerije Tvrđava koja se nalazi u samom centru Beograda, na Kalemegdanu.

Pored toga što izlažu svoje radove u istom prostoru u kom izložbe imaju akademski umetnici već izgrađenog ugleda, oni predstavljaju svoja dela najširoj publici koja posećuje Kalemegdansku tvrđavu.

Ova lokacija ima veliku važnost jer predstavlja jednu od najvećih u Srbiji, pa je rad studenata Fakulteta savremenih umetnosti vidljiv i mnogim turistima.

LBLeo Burnett

Kopanija Leo Burnett je jedna od najvećih marketinških kompanija u Srbiji. Ova kompanija posluje širom sveta, a njeno sedište se nalazi u Čikagu.

Sa više od 120 zaposlenih koji se brinu o preko 40 multinacionalnih, regionalnih i lokalnih brendova, ova kompanija kontinuirano postiže uspehe.

Leo Burnett je prva srpska marketinška agencija koja je 2010. godine osvojila prestižnu nagradu Golden Drum za najbolju advertajzing agenciju u Adriatic regionu.

McCann

MCAgencija McCann Beograd osnovana je 1997. godine sa sedištem u Beogradu, i deo je jednog od vodećih komunikacionih sistema I&F McCann Grupe.

Samim tim ona pripada McCann Worldgroup, jednoj od najvećih svetskih agencijskih mreža sa prisustvom u preko 180 gradova u više od 120 zemalja.

Agencije u okviru I&F McCann Grupe dobile su do sada preko 170 nagrada na međunarodnim, regionalnim i domaćim festivalima, među kojima su i dve najznačajnije nagrade u oblasti advertajzinga, Zlatni i Bronzani Lav na prestižnom festivalu u Kanu.

Centar za likovno obrazovanje – Šumatovačka

Untitled design (5)Jedna od najstarijih beogradskih ustanova kulture, Centar za likovno obrazovanje – Šumatovačka, koja veliki broj mladih i talentovanih ljudi priprema za ulazak u svet umetnosti, jedan je od veoma značajnih partnera Fakulteta savremenih umetnosti.

Fakultet savremenih umetnosti i Centar za likovno obrazovanje – Šumatovačka imaju zajednički cilj.

Taj cilj se ogleda u formiranju budućih umetnika koji će autentično, odgovorno i profesionalno obavljati svoj posao kreiranja novih ideja i progresivnih umetničkih radova.

Martovski festivalMartovski1

Studenti Fakulteta savremenih umetnosti imaju priliku da se upoznaju sa programom, organizacijom i značajem najstarijeg domaćeg filmskog festivala – Beogradskim festivalom dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Popularni Martovski festival fokusira se na predstavljanje ostvarenja domaćih filmskih autora, a kroz svoj program objedinjuje najaktuelnije dokumentarne, TV dokumentarne, kratke igrane, animirane i eksperimentalne filmove.

IDEA Plus

IPLUSOsnovana 1991. kao prva lokalna marketinška agencija, IDEA Plus posluje na dva tržišta: u Srbiji i Makedoniji.

Pored toga, od 2009. godine postala je član Pristop Skupine i na taj način potvrdila svoj kvalitet.

Ova agencija i danas svojim klijentma nudi profesionalne usluge na najvišem nivou koje svakodnevno unapređuje na inovativan i originalan način.

 

Next GameNEXTGAME

Next Game čini tim izuzetnih eksperata za internet marketing i dizajn koji iza sebe imaju iskustvo u radu sa najuticajnijim klijentima u svetu.

U okviru svojih dosadašnjih uspeha ova kompanija ističe rad sa klijentima iz SAD, za koje svakodnevno proizvodi sadržaje.

 

Javni akvarijum i tropikarijum Beograd

javniakvarijumitb_logo Javni akvarijum i tropikarijum Beograd je javni akvarijum i terarijum koji se nalazi u Beogradu, u naselju Dedinje. Osnovan je 2014. godine, a za javnost je otvoren od 2016. godine.

U Javnom akvarijumu se mogu pronaći brojne vrste riba, gmizavaca i vodozemaca, među kojima su pirane, kameleoni, gekoni, morske zvezde i hobotnice. Sadržaj Javnog akvarijuma odlična je prilika za decu da se upoznaju sa raznolikostima živog sveta, ali i studentima koji ovde mogu posmatrati predstavljene životinjske vrste i proučavati ih, kao i saznati sve o mogućnostima za njihovo odgajanje u kućnim uslovima.

 

Muzej anatomije čoveka Medicinskog fakulteta u Beogradu

logo-MF (1)Muzej anatomije čoveka Medicinskog fakulteta u Beogradu formiran je po ugledu na Musée d’Anatomie de Rouvière, koji se nalazi u Académie de Paris, L’Universite René Descartes. Rad na muzeju počeo je 1975. godine, a muzej je svečano otvoren 9. decembra 1980. godine.

U muzeju je izloženo oko 250 eksponata, raspoređenih u 27 vitrina, u tri spojene prostorije površine 188 m2. Muzej anatomije čoveka namenjen je redovnoj, poslediplomskoj i doktorskoj nastavi studenata medicine, kao i studentima drugih fakulteta i viših škola. Uključen je u Zajednicu muzeja grada Beograda.