O pozorištu

Savremeno pozorište „Portal”
jedinstveno studentsko pozorište

Studenti Fakulteta savremenih umetnosti zajedno sa svojim profesorima osnovali su Savremeno pozorište – „Portal” i na taj način dobili priliku da predstave koje pripremaju na fakultetu izvode širom zemlje i inostranstva i  svoju uspešnu karijeru započnu još tokom studija.

Pozorište trenutno na repertoaru ima 13 predstava, koje su delo sjajnih mladih glumaca sa FSU i njihovih profesora i mentora. Jedinstven je primer kod nas kako se studentske predstave mogu uraditi na profesionalnom nivou i svojom ponudom značajno obogaćuje našu kulturnu scenu.

Koncept obrazovanja

Multimedijalni glumac rezultat savremenog modela obrazovanja

Glumac je danas multimedijalni umetnik izvođenja. Njegov poziv zavisi i od talenta i od veština. Ali njegova angažovanost zahteva i talenat i veštine i komunikaciju sa vremenom delanja. Zato na FSU insistiramo na savremenom modelu obrazovanja.

Glumac savremenog doba je po prirodi stvari umetnik, primenjeni umetnik, kreativac, izvođač i, na kraju krajeva, pedagog. Glumac stasom, glasom, znanjem i umećem mora biti akademski osposobljen za sopstvenu preduzetničku dramsko-kreativnu praksu. Uloge u svetu se menjaju, a glumac ostaje večiti tumač uloga sveta.

Studenti glume sa FSU se kroz uloge koje igraju i uspešno iznose uče i osposobljavaju da postanu multimedijalni umetnici i da odgovore na zadatke savremenog doba.

 

Repertoar

BEZ POGOVORA

– drama sa elementima komedije –

Čuveni tekst još čuvenijeg Harolda Pintera u izvođenju studenata master studija. Ujedinjeni oko zajedničkog zadatka, naši likovi, čekajući na izvršenje svog zadatka, izloženi su različitim događajima, koji ih dodatno zbunjuju.

MI STIŽEMO

– igrokaz –

Kroz ovu predstavu studenti prve godine glume objedinili su sve ključne elemente i veštine koje budućim glumcima daju osnovu za dalja usavršavanja, čime su najavili svoj ulazak na velika vrata dramske umetnosti.

KAD NEKO ZAZVONI

– drama –

Neobična priča o iznenadnom susretu dvoje stranaca čiji se životi trajno menjaju nakon samo nekoliko sati uzbudljivog razgovora.

SUNČANA LINIJA

– drama –

Radnja komada ,,Sunčana linija” prati priču bračnog para koji ima različite poglede na svet. Pored velike ljubavi, ne nailaze na razumevanje svog partnera. Suviše mladi da ostanu bez ikoga, suviše bliski da bi se rastali, u 5 ujutru pokušavaju da postignu pozitivan rezultat.

JESENJA SONATA

– drama –

Susret majke i cerke nakon 7 godina prilikom kojeg na videlo izlaze svi potisnuti problemi i osećanja. Da li je suočavanje sa prošlošću karta za odrastanje ili je za to mozda kasno?

SVEDOČENJE

– monodrama –

DVA MIRISA RUŽE

– komedija –

Kamerna postavka meksičke duodrame. Naizgled dve potpuno suprotne junakinje udružuju se zarad ostvarenja zajedničkog cilja. Ova komedija vrcavim dijalozima i razvojem rasterećuje i leči.

Božićna priča

– dečja predstava –

Priča dočarava zimske čarolije i običaje koji se neguju za Badnji dan i Božić. Kroz likove Device Marije, Josifa, Valtazara, pastira, rimskih legionara, mudraca Melhiora.

Međuigre

– komedija –

Međuigre, čuveno Servantesovo delo na scenu postavlja epizode iz života nižih slojeva španskog društva. Njenu tematsku okosnicu čini šala ili prevara, dok se zaplet gradi na osnovu jednostavne i krajnje sažete radnje.

Događa se u Srbiji, sada i uvek

– komedija –

Svojevrsni kolaž najpoznatijih Nušićevih komedija, univerzalnih za sva vremena. U ovoj predstavi oživljeni su kultni likovi, čije replike i dan-danas citiramo.

Cijanid u pet

– drama –

Predstava govori o sudbonosnom susretu dve žene, a obrađuje i mnoge druge teme, među kojima su i život jevreja i katolika tokom Drugog svetskog rata.

Viza

– drama –

„Viza” prikazuje ljude razapete između nužnosti da promene svoj svet i nemogućnosti da to učine. Takav pristup daje poseban kvalitet ovoj drami, a razigranost i šarm čine podnošljivom čak i tešku situaciju u kojoj se akteri nalaze.

Biti il’ ne biti

– drama –

Izvodi iz nekoliko Šekspirovih dela: „Otelo”, „Hamlet”, „Magbet” i „Romeo i Julija”.

Ansambl

VAŠA KARTA

Obezbedite svoje mesto na predstavama

Prijavite se i preuzmite svoju besplatnu ulaznicu za predstave koje izvode mladi glumci iz teatra „Portal”. Redovno ćete biti obaveštavani o terminima i mestima održavanja izvedbi, na vama je samo da uživate u predstavama koje izvode sjajni mladi glumci. Čekamo vas!

 
 

Vesti

Dođite na predstavu „Dnevnik Ane Frank” u Dorćol Platzu

Dođite na predstavu „Dnevnik Ane Frank” u Dorćol Platzu

Studentkinja glume na Fakultetu savremenih umetnosti Ana Dragićević predstaviće svoj ...
Predstave studenata FSU deo redovnog repertoara Narodnog pozorišta

Predstave studenata FSU deo redovnog repertoara Narodnog pozorišta

Veliko priznanje za trud i rad dobio je Fakultet savremenih umetnosti. Čak sedam ...
„Događa se u Srbiji, sada i uvek” na 63. Sterijinom pozorju

„Događa se u Srbiji, sada i uvek” na 63. Sterijinom pozorju

Studenti druge godine glume na Fakultetu savremenih umetnosti predstavili su se publici ...
„Biti il’ ne biti” na pozornici srpskog pozorišta u Švedskoj

„Biti il’ ne biti” na pozornici srpskog pozorišta u Švedskoj

Studenti glume Fakulteta savremenih umetnosti imali su priliku da od 18. do 23. aprila sa ...

Oni kažu

Saradnja

Gostovanja na brojnim pozornicama

Ukoliko ste zainteresovani da savremeno pozorište „Portal” izvodi predstave u Vašem pozorištu, slobodno nam pisite na: pozoriste.portal@fsu.edu.rs. Radujemo se Vašem pozivu i gostovanjima u različitim gradovima, novim avanturama i aplauzima. Svaka nova izvedba je potpuno jedinstvena upravo zbog jedinstvenosti scene i publike koji postaju sastavni deo našeg ansambla. Vidimo se!

Gluma na FSU

najbolje obrazovanje budućih umetnika

Na studijskom programu Dramske umetnosti – Gluma učićete od mentora koji su priznata imena domaće i svetske glumačke scene.

Program je napravljen tako da se insistira na mnogo praktičnog rada, pa vas čeka dosta projekata, predstava i uloga još tokom studija. Na taj način steći ćete dragoceno iskustvo koje će vam mnogo značiti u budućoj karijeri.

Čeka vas mnogo rada na sceni, aplauza tokom studiranja i mnogo druženja i trenutaka za pamćenje. Ne dozvolite da vaš talenat prođe nezapaženo, postanite poznato lice u svetu filma i pozorišta.

Sada je pravo vreme da iskoristite svoj talenat i postanete deo glumačke FSU klase 2019/20. >>

FSU logo Predupisni rok je počeo.
Prijavi se i postani deo klase 2019/20. »