Tehnologija u nastavi

Savremeno obrazovanje uz najnovije tehnologije u nastavi

Studentima koji svoj život žele da posvete umetnosti, najlepšem zanimanju koje podrazumeva istraživanje ljudskog duha i lepote, potrebni su najbolji uslovi za rad. Kako bi znanja i veštine koje stiču bili u skladu sa težnjama našeg doba, potrebni su im različiti tehnološki alati i savremeno okruženje.

Studenti Fakulteta savremenih umetnosti provode vreme u najsavremenijem okruženju, a u nastavi koriste najnoviju tehnologiju. Učionice, sale za vežbu i ateljei opremljeni su tako da podsećaju na Google prostorije, a tehnologija koja je u tom prijatnom prostoru dostupna studentima učenje čini lakšim, bržim, zanimljivijim i inspirativnim. Upravo ovakvo okruženje podstiče mlade umetnike da budu produktivniji, a samim tim i uspešniji.

Interaktivne table za kvalitetniju nastavu

smart-board-1Pojedine prostorije FSU opremljene su elektronskim tablama, koje se još nazivaju i interaktivne i pametne table. One teorijsku nastavu čine interaktivnom, multimedijalnom, dinamičnom i zanimljivom.

Pored toga što omogućavaju korišćenje dokumenata iz različitih programa, markiranje, uvećanje teksta i naglašavanje funkcijom „reflektor“, profesori i studenti mogu da biraju da li će sačuvati unete izmene koje su nastale tokom predavanja ili će zadržati prezentacije u prvobitnom obliku.

Na interaktivnim tablama se, pomoću posebnih olovaka ili prsta, može pisati, zaokruživati i crtati, a mogu se i raspoređivati elementi po tabli. Sve je u službi interaktivne nastave.

Amazon Echo za odgovore na sva pitanja

Slika_1-4Najnoviji gedžeti današnjice imaju primenu i u obrazovanju umetnika. Amazon Echo je svojevrsni asistent u nastavi.

Ovaj inovativni izum izdvaja se od ostalih posebnom karakteristikom koju poseduje – osetljivošću na glas.

Upućujući glasovne komande ovom specijalnom izvoru znanja, studenti mogu da pitaju Amazon Echo sve što ih interesuje i dobiju odgovore.

Vizualizacija gradiva uz Samsung Gear VR

Slika_2-2Samsung Gear VR je uređaj nalik na naočare koji pruža doživljaj virtuelne realnosti. Ne samo da studenti ovaj uređaj mogu da koriste prilikom učenja, već i iskoriste uvid u virtuelnu realnost kako bi izradili najsavremenija umetnička dela.

Virtuelna realnost je nov medij koji predstavlja neistražen prostor, kako u vizuelnim tako i u dramskim umetnostima. Uz svu potrebnu opremu za kreiranje digitalnih i VR umetničkih radova, studenti FSU imaju priliku budu među prvima koji će koristi ovaj uređaj za svoja umetnička dela.

Tablet uređaji u nastavi

tablettStudenti Fakulteta savremenih umetnosti prate nastavu na najsavremenijim tablet uređajima i iPadovima, a pored toga dostupni su im i laptopovi, odnosno najnoviji Chromebook računari.

Pomoću ovih jedinstvenih elektronskih svezaka, studenti mogu slobodno da čitaju, istražuju, vode beleške i prave skice.

Na taj način, za njihovo učenje ne postoje prostorna i vremenska ograničenja.

Studenti mogu pristupiti svim izvorima znanja i servisima od značaja za njih gde god da se nalaze i kada god žele da saznaju nešto novo.

Istraživanje kroz Google aplikacije

google-aplikacijeNovi izvori znanja su sve dostupniji i svuda su oko nas, samo ukoliko želimo da ih iskoristimo.

Internet postaje dominantan kanal razmene i usvajanja novih informacija i znanja. Sasvim opravdano, pri pomisli na internet, većini ljudi prva asocijacija su Google i svi njegovi servisi.

Zbog toga se u nastavi na FSU koriste Google aplikacije koje studentima otvaraju brojne mogućnosti.

Počev od mejla, četa, kalendara i zajedničkog diska, do elektronskih tekstova i novosti iz sveta umetnosti, studenti Fakulteta savremenih umetnosti mogu pronaći sve što im je potrebno na svom tablet uređaju ili pametnom telefonu.

Ebook Central – elektronska biblioteka

ebrary noviElektronska online biblioteka, Ebook Central, u kojoj se nalazi više od 700.000 naslova na srpskom i engleskom jeziku, predstavlja još jednu dodatnu pogodnost za studentne i profesore Fakulteta savremenih umetnosti

Sa dostupnim pristupom u bilo koje doba dana i noći, znanje, stručni tekstovi, literatura, scenariji i dramski tekstovi uvek su im na dohvat ruke.