SARADNJA FSU I ČENGDU NUNGJUEN – CENTRA ZA KULTURU I PROMOCIJU UMETNOSTI

Fakultet savremenih umetnosti proširuje listu svojih partnera iz sveta.

Novi partner FSU postao je Čengdu Nungjuen – centar za kulturu i promociju umetnosti iz Kine (Chengdu Nongyuan Culture and Art Promotion). Ugovor o saradnji potpisan je početkom maja.

Ovaj ugledni umetnički centar iz provincije Sečuan osnovan je sa ciljem promovisanja međunarodne umetničke razmene i saradnje, koje se ogleda u rezidencijalnim programima, organizovanju partnerskih izložbi i pokretanju zajedničkih inicijativa.

Ovim sporazumom i uspostavljenim partnerskim odnosima otvorena je mogućnost organizovanja studentske i profesorske mobilnosti između Fakulteta savremenih umetnosti i obrazovno-kulturnih ustanova iz Čengdua, te zajedničkog učešća u promociji umetnosti i kulture.

 

 

MEĐUNARODNI VIDEO KONKURS UNIVERZITETSKE GRUPE COMPOSTELA

Raspisan je 9. međunarodni video konkurs univerzitetske grupe Kompostela. Kao član ove univerzitetske grupe, Fakultet savremenih umetnosti poziva sve zainteresovane studente da se prijave. Više informacija o konkursu moguće je naći na linku:

http://web.gcompostela.org/international-video-contest/

Prijave je potrebno dostaviti najkasnije do petka, 28. februara, na imejl adresu ico@fsu.edu.rs.

 

 

SARADNJA SA FAKULTETOM ZA DIZAJN IZ SLOVENIJE

Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu potpisao je Memorandum o razumevanju i Ugovor o Erasmus+ saradnji sa Fakultetom za dizajn iz Trzina iz Slovenije.

Reč je o značajnim interinstitucionalnim ugovorima kojima je dogovoreno uspostavljanje studentske i profesorske mobilnosti između dve visokoškolske ustanove, ali i otvoren prostor za dalje unapređenje partnerskih odnosa i razvijanje zajedničkih umetničkih i naučnih projekata.

Potpisivanje ugovora deo je šireg rada Fakulteta savremenih umetnosti na kontinuiranom unapređivanju saradnje i uspostavljanju partnerskih odnosa sa drugim visokoškolskim ustanovama i ustanovama kulture.

 

 

Akreditovan naučnoistraživački rad na Fakultetu savremenih umetnosti

Odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu dobio je akreditaciju za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti.

Ovom odlukom Fakultet savremenih umetnosti pridružuje se registrovanim naučnoistraživačkim ustanovama u zemlji, stičući pravo rukovođenja naučnoistraživačkim projektima kako na nacionalnom nivou – kada je reč o projektima finansiranim od strane nadležnog ministarstva – tako i na međunarodnom. Akreditacija naučnoistraživačkog rada potvrda je pokazanih visokih naučnih kompetencija, ali i pokazatelj opredeljenosti Fakulteta da podrži razvoj naučnoistraživačkog rada kod nas, pored već potvrđenih rezultata u oblasti razvoja umetnosti i obrazovanja mladih na ovom polju.

 

 

Poveži se zbog kreativnosti

Umetnički i tehnološki rezidencijalni program Poveži se zbog kreativnosti povezaće umetnike iz Turske, Velike Britanije, Grčke i Srbije kako bi izgradili mostove među društvima i unapredili uzajamno razumevanje. Umetnici će biti pozvani da preispitaju nadanja i strahove koji su izazvani rapidnim promenama radnog i životnog okruženja u savremenom društvu, te da postave pitanje uloge mrežne kulture u razvijanju kohezije, suočavanju sa promenama i prevazilaženju nesigurnosti.

Rezidencijalni program će širom Evrope inicirati podizanje svesti o značaju uživljavanja i digitalnih tehnologija u umetnosti, jačajući sposobnost učesnika da osmisle i sarađuju na međunarodnim projektima. Jedan od ciljeva rezidencijalnog programa je i usredsređivanje na interkulturalno kolaborativno iskustvo.

Više informacija o konkursu možete pronaći OVDE