KONKURSNI PROGRAM

ZA IDEJNO REŠENJE PATERNA METALNE PERFORIRANE FASADE ZGRADE I ULAZNE NADSTREŠNICE FAKULTETA SAVREMENIH UMETNOSTI

Doprinesite savremenom dizajnu fasade FSU

Konkurs za profesore, kreativne pojedince i studente

Konkurs za idejno rešenje paterna fasade i nadstrešnice iznad ulaza Fakulteta savremenih umetnosti prvi je u seriji dizajnerskih konkursa koji se održavaju u partnerstvu sa LINK Educational Alliance, čiji je FSU deo.

Za ovaj konkurs od učesnika se traži da ponude rešenje za patern metalne perforirane fasade, dizajn nadstrešnice kao dela arhitektonsko-volumetrijske kompozicije objekta Fakulteta savremenih umetnosti.

Objekat se nalazi na Dorćolu, u starom urbanom jezgru grada. Rešenje bi trebalo da sledi namenu objekta, kao i urbane vrednosti dorćolskog okruženja, principe estetike i održivosti, te inovativni „storytelling” pristup.

Dorćol

Naziv Dorćol, koji ovaj kraj nosi, izveden je od turske reči dortjol (dort – četiri, jol – put), koja označava mesto gde se ukrštaju četiri puta.

Dorćol su kroz istoriju naseljavali Dubrovčani, Turci, Austrijanci, Jevreji, Grci, Cincari i Srbi.

ŠTA TRAŽIMO: ORIGINALNOST, SAVREMENOST, MODERNU VIZIJU ŠKOLE

Cilj konkursa je izrada predloga dela ulične fasade sa paternom koji treba da iskaže savremeni karakter objekta i njegovu funkciju (škola), a da se pritom ne naruši karakter postojećeg objekta.

Od autora se očekuje originalan odgovor na zadatu temu u skladu sa kriterijumima ovog konkursa.

Programsko i idejno rešenje treba da odražava savremenost, u skladu sa misijom, vizijom i nazivom fakulteta.

Ko sve može da učestvuje u konkursu?

Pravo učešća u konkursu imaju svi zaposleni i studenti Fakulteta savremenih umetnosti i ITS-a, dizajneri, slikari, arhitekte i drugi zainteresovani. Mogu raditi u timovima ili pojedinačno.

Konkurs je otvoren za sve. Profesionalne kvalifikacije nisu uslov. Dizajnerski predlozi se mogu razvijati pojedinačno ili timski (tim može imati najviše četiri člana).

Obavezni uslovi za učešće na konkursu

 • Konkursni rad mora sadržati sve grafičke elemente propisane uslovima konkursa.
 • Konkursni rad mora biti dostavljen raspisivaču u predviđenom roku i na način utvrđen uslovima konkursa.
 • Učesnik može predati više od jednog predloga.

Fasada FSU 2.0

Postojeći objekat Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu predstavlja primer kasne moderne arhitekture u Jugoslaviji.

Objekat je prepravljan i nadziđivan, tako da je osnovni karakter fasade prisutan samo na 1. i 2. spratu. Na postojećoj fasadi dominiraju kubične forme bez otvora, koje se ponavljaju u ritmu, sa naglašenošću introvertnosti objekta. Ove karakteristične forme su ujedno i glavni oblikovni element postojeće fasade.

Nova fasada treba da predstavlja vizuelni identitet FSU 2.0, da odražava manifest naše škole i vizuelnu sliku o FSU 2.0, sadržaju i aktivnostima, kao i da napravi razliku u odnosu na konkurenciju.

Pri rešavanju problema fasadu objekta treba shvatiti kao brendiranu arhitekturu, korice knjige koje će privući ljude da istraže unutrašnji prostor. 

Kroz dizajn fasade treba da se prepozna naša vizija – da je FSU 2.0 univerzalni inkubator obrazovanih i kreativnih pojedinaca i vodeća laboratorija kreativnosti.

Tehničko rešenje

Raspisivač konkursa se odlučio na rekonstrukciju i osavremenjivanje fasade primenom metalne perforirane fasade, koja odražava savremeni trenutak i daje transparentnost s obzirom na to da se nazire stara kontura objekta, što nudi vizuelni kontinuitet.

Takođe, ovaj način nam daje mogućnost individualizacije fasade kroz originalni vizuelni prikaz.

Gledano kroz tehničko rešenje, nova fasada treba da ima transparentnost u smislu propuštanja dnevne svetlosti u prostorije na mestu postojećih otvora.

Ko čini žiri?

Žiri čini bord kompanije LINKgroup.

Izvestilac će pre početka rada žirija konstatovati kompletnost prispelih radova i njihovu usklađenost sa uslovima konkursa i o tome obavestiti žiri sa dokazom o eventualnoj nekompletnosti radova za koje je to konstatovano, jer se takvi radovi eliminišu iz dalje procedure.

Kompanija zadržava pravo da odredi članove žirija tokom postupka evaluacije.

Novčana nagrada

100.000 dinara

 • Izabrani rad će biti nagrađen sa 100.000 dinara.

Raspisivač konkursa zadržava pravo da ne dodeli nagradu u slučaju da se ne izabere najbolje rešenje.

Kalendar

Konkurs je raspisan

28. 11. 2022.

Rok za postavljanje pitanja:

29. 12. 2022.

Odgovori žirija

08.01.2023.

Krajnji rok za slanje radova

18. 02. 2023.

Objavljivanje rezultata konkursa

4. 3. 2023.

TIMELINE KONKURSA:

Rezultati će biti objavljeni na internet stranici FSU i LINK-a.

Onlajn izložba radova biće prikazana u holu preko velikog displeja, u roku od 30 dana od dana objavljivanja rezultata konkursa. Uz sve radove biće objavljeni osnovni podaci (nagrada, imena autora), ukoliko drugačije nije naznačeno u prijavi za konkurs.

Konkursna
dokumentacija

Sledeća dokumentacija je dostupna za preuzimanje na sajtu:

 • Konkursnu dokumunetaciju možete preuzeti OVDE.
 • Osnova prizemlja u DWG formatu, i izgled fasade iz arhivskog projekta u PDF formatu, možete preuzeti OVDE.

Sva dokumentacija se može preuzimati onoliko često koliko je potrebno.

Konkursni raspis i sva prateća dokumentacija za ovaj konkurs služe isključivo u svrhu konkursa i nisu pravni dokumenti.

Prijavite se za učešće u konkursu i osvojte vrednu nagradu

Pokažite nam svoju kreativnost i kako vi zamišljate spoljašnji izgled Fakulteta savremenih umetnosti. Sa nestrpljenjem čekamo vaše predloge.

Opšta pitanja

 • Kako učestvovati na konkursu?
  Kliknite na „registrujte se”, popunite sva potrebna polja i pošaljite svoje podatke. Dobićete potvrdu na mejl.
 • Može li jedan tim podneti više predloga?
  Dozvoljen je samo jedan predlog po registraciji. Učesnici imaju pravo da se prijave više puta ako žele da učestvuju na konkursu sa više predloga.
 • Hoće li timovi arhitekata imati prednost u procesu evaluacije? Ne. Konkursni radovi se procenjuju anonimno. Vrsta registracije učesnika se otkriva tek nakon objave rezultata.

LINKgroup

linkgroup
lea (2)

RASPISIVAČ KONKURSA

Kompanija koja pomera granice u obrazovanju

Kompanija LINKgroup nastala je pre više od dve decenije iz spoznaje da tadašnje obrazovanje nije ispunjavalo potrebe društva. Zvanja i diplome nisu pružali primenjiva znanja, niti su omogućavali ljudima da pronađu poslove od kojih mogu kvalitetno da žive.

Obrazovanje je zahvatila globalna kriza, jer su se u procesu edukacije koristile zastarele metode, kao i principi i načini obrazovanja iz industrijskog doba. Tehnologija se primenjivala samo kozmetički, odnosno u nedovoljnoj meri, i nikada nije bila istinski implementirana u nastavu.

Od samog početka kompanija LINKgroup nastojala je da to promeni. Verovali smo da, između ostalog, obrazovanje budućnosti podržava tehnologija, jer priprema generacije za svet u kom će živeti, a ne za onaj koji je nekada postojao. Na taj način uvek smo bili ispred svog vremena, a naši polaznici savršeno pripremljeni za život i rad u 21. veku.

Kao osnivači LINK edu Alliance, jedinstvene organizacije koja okuplja najuglednije obrazovne institucije osnovnog, srednjeg, višeg i visokog nivoa obrazovanja, profesionalne akademije, naučne institucije i uspešne kompanije iz regiona i sveta, nastojimo da u svim oblastima društva i poslovanja implementiramo najsavremenije obrazovne i tehnološke trendove.

Razvili smo jedinstvenu metodu učenja – „Arhitekturu saznanja” – koja omogućava sticanje i usavršavanje znanja iz izabranih oblasti nekoliko puta brže i efikasnije nego druge metode, ostvarili (r)evoluciju u obrazovanju kroz patentiranu Distance Learning platformu i aplikacije za mobilno učenje i kreirali jedinstven koncept pametne učionice – „Intelligent Classroom” – koji proces školovanja čini interaktivnim i tehnološki naprednim.

Sada je vreme da zajedno načinimo korak napred.

PODRŠKA

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.