Prijavi se i postani deo nove klase 

Za pripremnu nastavu prijavite se telefonom: +381(11)4011.216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom. 

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Postani deo nove klase FSU. Prijavi se ovde >>

 

 

Najsavremenije školovanje vizuelnih umetnika u regionu

U 21. veku vizuelna umetnost se razvila i prevazišla granice medija u kojima se umetnik izražava. Zbog toga su studije likovnih umetnosti na Fakultetu savremenih umetnosti posvećene individualnom razvoju budućih umetnika koji slobodno biraju izražajna sredstva i medije u kojima stvaraju.

Kome je namenjen odsek Likovne umetnosti?

Ako želite da razvijete svoj talenat za vizuelne umetnosti, na ovom odseku možete se baviti slikarstvom, grafikom, ali i fotografijom, street artom, konceptualnom umetnošću, performansom i body artom, ilustracijom i stripom, primenjenim umetnostima, dizajnom i bilo kojom oblasti u umetnosti u skladu sa vašim senzibilitetom.

Drugim rečima, studije likovne umetnosti su namenjene onim studentima koji žele da se bave vizuelnim umetnostima u najširem smislu.

Digitalna znanja za savremene vizuelne umetnike

 

Umetnici našeg doba imaju jednu karakteristiku koja ih izdvaja od svih dosadašnjih umetničkih pravaca – oni stvaraju jednako u analognom i digitalnom formatu.

Savremena tehnologija koja svakim danom sve više napreduje otvara im nove mogućnosti i dozvoljava da eksperimentišu i budu potpuno drugačiji.

Zbog toga su im neophodna znanja iz oblasti savremenih tehnologija koja se stiču samo na najprestižnijim fakultetima, kao što je Fakultet savremenih umetnosti.

U okviru digitalnih predmeta kao što su Informatika za umetnike, Kompjuterske veštine i Digitalna fotografija, imaćeš priliku da stekneš vrhunske veštine iz oblasti savremenih tehnologija. Predmeti su formirani tako da ti omoguće slobodno razvijanje veština, ali i da te nauče kako da ove alate iskoristiš na najbolji način i realizuješ sve svoje ideje.

Na departmanu Likovne umetnosti možete da birate između tri smera:

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Na raspolaganju su vam konsultacije sa predavačima, iskoristite ih na najbolji način. Ne propustite mogućnost da dobijete stručne savete i usmerenja cenjenih umetnika u svojim oblastima.

Prijemni ispit

Na prijemnom kandidat radi četiri časa crtež ugljenom i četiri časa sliku temperom ili akrilom. Tema je mrtva priroda. Papir za crtež i podlogu za sliku obezbeđuje fakultet, a crtački i slikarski materijal je neophodno poneti na ispit. Obavezno podnošenje mape sa radovima.

Trajanje: 1 dan, 8 školskih časova

Saša Filipović
Saša
Filipović
Ružica Bajić Sinkević
Ružica
Bajić Sinkević
DjordjeStanojevic
Đorđe
Stanojević
Jelena Blečić
Jelena
Blečić
Branislav Sekulić
Branislav
Sekulić
Dino Karailo
Dino
Karailo
Jelena Keleuva
Jelena
Keleuva
Kristinka Selaković
Kristinka
Selaković
Vladimir Jočić
Vladimir
Jočić
Mihailo Mlinar
Mihailo
Mlinar
GordanNikolic
Gordan
Nikolić
Stefan Živković
Stefan
Živković
Petar Đuza
Petar
Đuza
Biljana Velinović
Biljana
Velinović
Zoran Todović
Zoran
Todović
Vojislav
Klačar
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
Danijela Vasilijević
Danijela
Vasilijević
Irina Tomić
Irina
Tomić
Uroš Dojčinović
Uroš
Dojčinović
Žana Bojović
Žana
Bojović
Angelina Milosavljević
Angelina
Milosavljević
Vladimir
Karanović

Nastava na Fakultetu savremenih umetnosti zasnovana je na principu aktivnog učenja i individualnog pristupa svakom studentu u odnosu na njegov talenat, senzibilitet, otvorenost, temperament i interesovanja.

Početni koraci studija zasnovani su na opservaciji živog modela, razumevanju anatomije čoveka, grafičkoj organizaciji prostora, tehnologiji crtačkih i slikarskih materijala i tehnika, upoznavanju sa razvojem umetnosti i osnovnim pretpostavkama za razumevanje umetnosti epohe.

Kasnije program ohrabruje studente da eksperimentišu sa formom, prostorom i bojom u cilju otkrivanja novih izražajnih mogućnosti i autentičnosti izraza kroz kritičko sagledavanje umetničkih pojava, kao i kroz praktičnu primenu stečenih znanja i veština na realnim umetničkim projektima.

Nastava iz umetničkih predmeta pored toga podrazumeva i česte posete izložbama i muzejima, a zainteresovani studenti mogu učestvovati i u programu stručne prakse.

Školovanje za umetnike koji će ostaviti trag

Remek-dela uvek govore o epohi u kojoj su nastala, bave se važnim društvenim temama i civilizacijskim težnjama. Zbog toga ona zauvek ostaju aktuelna.

Kako bi se i tvoji radovi jednog dana našli u najvećim muzejskim zbirkama ili privatnim kolekcijama, školovanje na FSU omogućava ti da stekneš uvid u društveni kontekst današnjice kroz predmete kao što su Sociologija kulture, Psihologija, Pedagogija i Metodika nastave.

Pored toga, na ovim predmetima steći ćeš znanja koja su neophodna za rad u različitim institucijama kulture.

Šta sve možete da radite nakon studija likovnih umetnosti?

Osim što ćete postati samostalni umetnik, nakon završetka ovog odseka na Fakultetu savremenih umetnosti imate mogućnost da se bavite različitim umetničkim poslovima u oblasti vizuelnih umetnosti, a u skladu sa svojim afinitetima.

Moći ćete da se bavite kreiranjem vizuelne komunikacije u najširem smislu, a nakon master studija, moći ćete da postanete profesor likovnih umetnosti i posvetite se pedagogiji i prenošenju svojih znanja novim generacijama.

Multidisciplinarnost

Osim likovne umetnosti, na Fakultetu savremenih umetnosti postoje i studije dizajna, dramskih umetnosti i kreativnih komunikacija. To predstavlja veliku prednost za sve vas koji želite da steknete multidisciplinarna znanja, jer u okviru izbornih predmeta možete da se usavršavate i formirate jedinstven sklop svoje profesionalne ličnosti.

Predmeti iz oblasti dizajna imaju veliku važnost u obrazovanju vizuelnih umetnika, jer im daju praktična znanja i veštine koje je moguće upotrebiti na bezbroj načina, a poznavanje Adobe i Autodesk softvera omogućava im da uspešno realizuju svaku ideju. Zbog toga se i na odseku Likovne umetnosti stiču digitalna znanja, a studenti vladaju veštinama rada u Adobe softverima kao što su Photoshop, Illustrator i drugi.

Odaberite one izborne predmete koji vas najviše zanimaju, kao što su: Mali crtež, Portfolio, Plakat, Informatika za umetnike i Scenografija, a profesori će vam pomoći da tokom interaktivne nastave još više usmerite svoja interesovanja u okviru te oblasti.

Paketi dodatnih veština za umetnike koji hoće više

Pored rada na razvijanju talenta za vizuelno izražavanje, različitim organizovanim vannastavnim aktivnostima, studenti slikarstva imaju priliku da pohađaju dodatne kurseve.

Dodatni kursevi obuhvataju kurseve Personal Development Programa koji za cilj imaju sticanje poslovno orijentisanih veština i kurseve koji su usko povezani sa njihovim interesovanjima kao budućih likovnih umetnika. Među veštinama koje možete savladati kao studenti Likovnih umetnosti u okviru paketa dodatnih kurseva su programi za obradu foto i video materijala: Photoshop, 3D Max Modeling, Illustrator, InDesign, Premiere itd. Pored toga, možete se upoznati i sa osnovama fotografije za video i film, osnovama wordpressa i još mnogo toga zanimljivog.  Pogledajte spisak dodatnih kurseva koji su predviđeni za deparmtan Likovne umetnosti »

Savladavajući ove veštine obogatićete svoje sposobnosti koje imate kao umetnik, a poznavanje savremenih tehničkih alata pružiće vam nebrojene nove mogućnosti da izrazite kreativne ideje koje imate.

Šta dalje?

Nakon uspešnog završetka osnovnih studija koje traju 4 godine i nose (240 ESPB), imate priliku da nastavite svoje akademsko obrazovanje i da upišete master studije Likovne umetnosti – Slikarstvo koje traju 1 godinu i nose 60 ESPB, nakon kojih stičete potrebne kvalifikacije za upis doktorskih studija.

Nakon toga, na doktorskim studijama imate priliku da postanete kompletan umetnik koji ima najviše akademsko zvanje. Razvićete svoje umetničke koncepte do najvišeg nivoa i predstaviti ih kroz pisani rad i doktorsku izložbu.

Na vašem putu ka uspešnoj umetničkoj karijeri važno je da izaberete kvalitetno obrazovanje, jer od njega zavisi da li ćete razviti sve svoje potencijale. Ne pristajte na kompromise – tražite najbolje za sebe. Pridružite se sledećoj generaciji vrhunskih umetnika.

Želite da postanete nastavnik likovne kulture?

Ukoliko vam je potrebno usavršavanje kako biste postali nastavnik likovne kulture u osnovnoj ili srednjoj školi, Fakultet savremenih umetnosti vam omogućava da steknete znanja i diplomu koja će vam to obezbediti.

Ako imate diplomu osnovnih studija (180 ESPB), možete da se upišete direktno na četvrtu godinu likovnih umetnosti, a nakon toga moći ćete da nastavite školovanje i steknete master diplomu.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.