KREIRAJTE SVOJU 3D REALNOST

 

Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine (8 semestara)
Broj ESPB: 240
Akademski naziv koji stičete po završetku studija: diplomirani likovni umetnik

Neke od najistaknutijih ličnosti klasične i savremene umetnosti upravo su vajari – od Rodena, preko Ivana Meštrovića, pa sve do Henrija Mura ili Džefa Kunsa. Zbog toga se smatra da je vajarstvo jedna od najcenjenijih likovnih disciplina.

Program Vajarstvo usredsređen je na sticanje znanja iz ljudske anatomije, razvijanje istančanog osećaja za prostor, ovladavanje sposobnošću za rad sa različitim materijalima i negovanje samostalnog umetničkog izraza.

Moderni vajari se pored tradicionalnih vajarskih postupaka koriste i savremenim tehnologijama i 3D modelovanjem, zbog čega imaju mogućnost da se ostvare u brojnim oblastima. Zahvaljujući svojim znanjima i veštinama, oni se pored umetnosti bave i drugim veoma traženim i profitabilnim zanimanjima – od mode, preko osmišljavanja privatnih i javnih prostora, do 3D modelovanja i razvoja VR tehnologija.

Na Vajarstvu ćete ovladati tradicionalnim tehnikama i savremenim tehnologijama, steći znanja i veštine da svoj talenat pretvorite u karijeru uspešnog umetnika i dobiti mogućnost da, kroz primenjeno vajarstvo, ostavite zapažen trag u profitabilnim kreativnim industrijama.

 

 

KOME JE NAMENJENO VAJARSTVO

Studije vajarstva na Fakultetu savremenih umetnosti namenjene su talentovanim ljudima koji žele da svoju imaginaciju i kreativnost izraze u prostoru služeći se različitim materijalima i postupcima. 

Ukoliko vas fascinira ljudska figura, analiza njenih oblika i položaja u prostoru, privlači primenjeno vajarstvo ili apstraktni umetnički izrazi sa druge strane, na Vajarstvu ćete steći neophodna znanja i veštine da na upečatljiv način realizujete svoj talenat.

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i da na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Na raspolaganju vam je neograničen broj konsultacija sa predavačima, iskoristite ih na najbolji način. Ne propustite mogućnost da dobijete stručne savete i usmerenja umetnika cenjenih u svojim oblastima.

Prijemni ispit

Na prijemnom ispitu kandidat 3 časa mrtve prirode u tehnici akrilika ili tempere. Obavezno je podnošenje mape sa radovima. Nakon praktičnog prijemnog ispita sledi intervju sa kandidatom, uz pregled mape i radova sa praktičnog prijemnog ispita, u trajanju od 15 minuta.

Trajanje: 1 dan, 3 školskih časova, uz dodatni razgovor u trajanju od 15 minuta.

Saša Filipović
Saša
Filipović
Ružica Bajić Sinkević
Ružica
Bajić Sinkević
DjordjeStanojevic
Đorđe
Stanojević
Jelena Blečić
Jelena
Blečić
Branislav Sekulić
Branislav
Sekulić
Dino Karailo
Dino
Karailo
Jelena Keleuva
Jelena
Keleuva
kristinkaselakovic
Kristinka
Selaković
Vladimir Jočić
Vladimir
Jočić
Mihailo Mlinar
Mihailo
Mlinar
GordanNikolic
Gordan
Nikolić
Stefan Živković
Stefan
Živković
Petar Đuza
Petar
Đuza
Biljana Velinović
Biljana
Velinović
Zoran Todović
Zoran
Todović
Jasmina Vuksanović
Jasmina
Vuksanović
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
Danijela Vasilijević
Danijela
Vasilijević
Irina Tomić
Irina
Tomić
Uroš Dojčinović
Uroš
Dojčinović
Žana Bojović
Žana
Bojović
Angelina Milosavljević
Angelina
Milosavljević
Vladimir_Karanovic
Vladimir
Karanović
VojislavKlacarFSU
Vojislav
Klačar

Pristup na Vajarstvu zasnovan je na praktičnoj nastavi, u okviru koje je rad svakog studenta mentorski vođen od strane istaknutih profesora. Na taj način studenti stiču znanja i veštine na osnovu kojih mogu da se nesmetano razvijaju i napreduju, što je glavni preduslov za njihovu uspešnu karijeru. Praktična nastava podržana je teorijskim znanjem iz istorije umetnosti i vajarstva i omogućava studentima da postanu samosvesni umetnici koji su u stanju da svoje znanje prenose drugima.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

Naši studenti stiču sveobuhvatna znanja iz likovnih umetnosti, kao i veštine rada i izražavanja kroz tradicionalne i savremene vajarske postupke. Naučićete:

  • kako da analizirate ljudsku figuru i njen položaj u prostoru;
  • livačke, tehnološke i izlagačke procese važne za kreiranje trodimenzionalnih skulptura;
  • kako da kreirate skulpture u bronzi, drvetu, kamenu ili metalu;
  • da upotrebljavate moderne tehnologije kao što je 3D modelovanje;
  • da radite samostalno ili u timu;
  • da kritički mislite i prenosite svoje znanje drugima.

ŠTA DALJE?

Da bi se ideali lepote kojima živopis teži umetnički ovaplotili i artikulisali, neophodna su specifična znanja i nadahnuća:

Nakon završetka studija vajarstva na Fakultetu savremenih umetnosti, studenti su osposobljeni za rad u najrazličitijim poljima. Zahvaljujući znanjima, veštinama i iskustvima stečenim tokom studija, oni započinju karijeru profesionalnih umetnika, ili se, zahvaljujući poznavanju tradicionalnih i modernih tehnika, okreću primenjenom vajarstvu: uređivanju javnih površina, građenju scenografije, marketingu i kreativnim industrijama.

Paketi dodatnih veština za umetnike koji hoće više

Pored rada na razvijanju talenta za vizuelno izražavanje, različitim organizovanim vannastavnim aktivnostima, studenti slikarstva imaju priliku da izaberu i pakete dodatnih kurseva.

Paketi obuhvataju kurseve Personal Development Programa koji za cilj imaju sticanje poslovno orijentisanih veština i dodatna 4 kursa po izboru studenta. Među veštinama koje možete savladati kao studenti Likovnih umetnosti u okviru paketa dodatnih kurseva su programi za obradu foto i video materijala: Photoshop, 3D Max Modeling, Illustrator, InDesign, Premiere itd. Pored toga, možete se upoznati i sa osnovama web dizajna i naučiti osnove HTML-a i CSS-a, rad u Dreamweaver-u i još mnogo toga. Pogledajte dodatne kurseve koje pored Personal Development Programa možete da izabere na smeru Likovne umetnosti »

Savladavajući ove veštine obogatićete svoje sposobnosti koje imate kao umetnik, a poznavanje savremenih tehničkih alata pružiće vam nebrojene nove mogućnosti da izrazite kreativne ideje koje imate.