Prijavi se i postani deo nove klase 

Za pripremnu nastavu prijavite se telefonom: +381(11)4011.216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom. 

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Postani deo nove klase FSU. Prijavi se ovde >>

 

 

 

NOVO NA FSU: POSTANI ŽIVOPISAC

Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine (8 semestara)
Broj ESPB: 240
Akademski naziv koji stičete po završetku studija: diplomirani likovni umetnik

Ako vas fasciniraju monumentalne sakralne građevine, divite se neponovljivim slikarskim kompozicijama koje krase zidove hramova na Uneskovoj listi kulturne baštine, želite da otkrijete tajnu stvaranja starih majstora i steknete umetnička znanja i obrazovanje utemeljeno na viševekovnom iskustvu, onda je program Živopis na FSU pravi izbor za vas.

Novi program Živopis poseban je profil u okviru smera Slikarstvo i fokusiran je na to da vam omogući da svoj umetnički talenat upotrebite u službi sakralne umetnosti. Naučićete kako da ovladate stilizovanim crtežom, da se služite bojom, kreirate lik i figuru i pronađete njihovo pravo mesto u okviru velikih kompozicija. Drugim rečima: steći ćete znanja koja su neophodna za savremenog živopisca.

Danas je sve veća potreba za obnavljanjem velikih umetničkih tvorevina sakralne umetnosti, o čemu svedoči i Uneskova inicijativa. Velike slikarske kompozicije u hramovima koje su nam ostavili stari umetnici potrebno je sačuvati od zuba vremena ili ih obnoviti nakon rušenja tokom istorije. Istovremeno, brojni novi hramovi čekaju da budu živopisani. Da bi se to uradilo, neophodni su znanje, umetnički talenat, nadahnuće i vredan rad. Zbog toga je sve veća potreba za školovanim živopiscima.

Cilj ovog programa je da vam pruži znanja koja će vam omogućiti da radite na kolektivnim ili samostalnim projektima oslikavanja hramova, konzerviranja i restauriranja slikarskih kompozicija sakralne umetnosti.

Ako želite da oslikavate nove hramove ili obnavljate stare slikarske kompozicije velikih majstora, da nadahnuto i vredno kreirate dela neprolazne vrednosti, koja će posmatrati milioni ljudi u crkvama od Amerike do Australije, onda je Živopis pravi izbor za vas.

KOME JE NAMENJEN PROGRAM ŽIVOPIS?

Program Živopis namenjen je svima onima koji se dive neprolaznoj vrednosti sakralne umetnosti, koji žele da daju svoj jedinstveni umetnički pečat i izraz u okviru vekovne umetničke discipline, koji žele da stupe u nadahnut i kreativan dijalog sa starim majstorima slikarstva. 

Iznad svega, namenjen je svima vama koji želite da suštinu i vrednosti sakralne umetnosti prenesete u savremeno doba i približite ih današnjem čoveku.

 

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i da na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Na raspolaganju vam je neograničen broj konsultacija sa predavačima, iskoristite ih na najbolji način. Ne propustite mogućnost da dobijete stručne savete i usmerenja umetnika cenjenih u svojim oblastima.

Prijemni ispit

Na prijemnom ispitu kandidat radi 3 časa mrtve prirode u tehnici akrilika ili tempere. Obavezno je podnošenje mape sa radovima. Nakon praktičnog prijemnog ispita sledi intervju sa kandidatom, uz pregled mape i radova sa praktičnog prijemnog ispita, u trajanju od 15 minuta.

Trajanje: 1 dan, 3 školska časa, uz dodatni razgovor u trajanju od 15 minuta.

Saša Filipović
Saša
Filipović
Ružica Bajić Sinkević
Ružica
Bajić Sinkević
DjordjeStanojevic
Đorđe
Stanojević
Jelena Blečić
Jelena
Blečić
Branislav Sekulić
Branislav
Sekulić
Dino Karailo
Dino
Karailo
Jelena Keleuva
Jelena
Keleuva
kristinkaselakovic
Kristinka
Selaković
Vladimir Jočić
Vladimir
Jočić
Mihailo Mlinar
Mihailo
Mlinar
GordanNikolic
Gordan
Nikolić
Stefan Živković
Stefan
Živković
Petar Đuza
Petar
Đuza
Biljana Velinović
Biljana
Velinović
Zoran Todović
Zoran
Todović
VojislavKlacarFSU
Vojislav
Klačar
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
Danijela Vasilijević
Danijela
Vasilijević
Irina Tomić
Irina
Tomić
Uroš Dojčinović
Uroš
Dojčinović
Žana Bojović
Žana
Bojović
Angelina Milosavljević
Angelina
Milosavljević
Vladimir_Karanovic
Vladimir
Karanović

Glavna odlika nastavnog programa na ovom smeru jeste primat prakse nad teorijom. Studente očekuju mnogo praktičnog rada, mnogo realnih projekata tokom studiranja, učešće u zajedničkim i pojedinačnim radovima i prezentacija urađenog.

Predavači su eminentni i priznati stručnjaci u svetu živopisanja, konzerviranja i umetnosti, koji će vam preneti sva neophodna znanja i veštine, osposobiti vas da samostalno istražujete i pronađete svoj lični pečat. 

Nastavom rukovodi docent Vladimir D. Karanović, koji je svoje znanje i iskustvo sticao u preko trideset crkava u zemlji i inostranstvu. Najbolji i najvredniji studenti dobiće mogućnost da se posle prve godine uključe u izradu živopisa kao deo njegove ekipe, a pod pokroviteljstvom Fakulteta savremenih umetnosti.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

Naučićete kako da ovladate svedenom linijom, njenim ritmom i karakterom. Ovladaćete analizom crteža i načinom uvođenja boje, saznaćete kako da izradite likove različitih dobi i anatomskih karakteristika, kao i kako da definišete njihovu poziciju i odnos u široj kompoziciji.

Pored toga, naučićete kako da primenjujete interdisciplinaran pristup i radite samostalno ili u timovima na oslikavanju i restauriranju hramova.

Iznad svega, školovanjem na programu Živopis ovladaćete tehnikama velikih majstora sakralne umetnosti i naučićete da ih na svoj način umetnički (re)artikulišete u savremenom dobu.

 

KOJE VEŠTINE I SPOSOBNOSTI TREBA DA POSEDUJU ŽIVOPISCI?

Da bi se ideali lepote kojima živopis teži umetnički ovaplotili i artikulisali, neophodna su specifična znanja i nadahnuća:

 • vredan rad i posvećenost;
 • poštovanje prema velikim delima sakralne umetnosti;
 • poznavanje sakralne arhitekture;
 • sposobnost kreiranja crteža svedenih linija;
 • osećaj za monumentalne kompozicije i položaj likova;
 • nadahnuće, strpljivost i skrušenost;
 • posvećenost detaljima, ali i sposobnost sagledavanja celine.

ŠTA ĆE BITI VAŠ POSAO?

Svi koji završe program Živopis ovladaće tehničkim i praktičnim znanjima neophodnim za izradu i rekonstrukciju živopisa. Na taj način biće osposobljeni za profesionalnu karijeru živopisca, koja može obezbediti stabilne prihode i kontinuiran umetnički razvoj. Ovo je kreativan i nadahnjujuć posao koji vam pruža brojne uzbudljive mogućnosti:

 • individualno i timsko oslikavanje crkvenih objekata širom sveta;
 • obnavljanje i restauraciju živopisa starih hramova;
 • savetodavni rad prilikom oslikavanja hramova;
 • saradnju na konzerviranju dela sakralne umetnosti;
 • promociju sakralne umetnosti u savremenom dobu;
 • obogaćivanje izraza i pružanje svog umetničkog doprinosa tradiciji staroj 2.000 godina.

Paketi dodatnih veština za umetnike koji hoće više

Pored rada na razvijanju talenta za vizuelno izražavanje, različitim organizovanim vannastavnim aktivnostima, studenti slikarstva imaju priliku da izaberu i pakete dodatnih kurseva.

Paketi obuhvataju kurseve Personal Development Programa koji za cilj imaju sticanje poslovno orijentisanih veština i dodatna 4 kursa po izboru studenta. Među veštinama koje možete savladati kao studenti Likovnih umetnosti u okviru paketa dodatnih kurseva su programi za obradu foto i video materijala: Photoshop, 3D Max Modeling, Illustrator, InDesign, Premiere itd. Pored toga, možete se upoznati i sa osnovama web dizajna i naučiti osnove HTML-a i CSS-a, rad u Dreamweaver-u i još mnogo toga. Pogledajte dodatne kurseve koje pored Personal Development Programa možete da izabere na smeru Likovne umetnosti »

Savladavajući ove veštine obogatićete svoje sposobnosti koje imate kao umetnik, a poznavanje savremenih tehničkih alata pružiće vam nebrojene nove mogućnosti da izrazite kreativne ideje koje imate.