Loading...

Kreativni vikend na FSU

14. i 15. MAJ 2022

?

GDE I KADA?

ART-VIKEND

Dva dana umetnosti i dobre zabave na FSU

FSU Creative Art Workshop se održava na Fakultetu savremenih umetnosti (Svetozara Miletića 12, Beograd), počinje u subotu, 14. maja, i traje dva dana, a ulaz je potpuno BESPLATAN.

Broj mesta na svakoj radionici je ograničen na 15, zato izaberite radionicu koja je najbliža vašem interesovanju, prijavite se i dođite da stvaramo, učimo i da se pritom dobro zabavimo.

01

GRAFIČKI

DIZAJN

RECIKLAŽA I ILUSTROVANJE SLOVIMA

Pomoću recikliranja, kolažiranja, ilustrovanja i fotografije postojećem materijalu dajte novi kontekst i svoj kreativni pečat.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

1. Recikliranje/Kolažiranje

Novine, upotrebljena ambalaža, upotrebljeni papiri, akrilne boje, lepak i nastaje nova kreacija! Ideja je da se komponovanjem ovih materijala u kolaže povezuju materijali iz različitih izvora.

2. Ilustrovanje slovima

Polaznici dobijaju papiriće sa već ispisanim rečima koje nastoje da ilustruju bez upotrebe slike. Isecaju slova iz novina i komponuju ih u kreativne slovne ilustracije.

PREDAVAČI

Svetlana Lukić Knežević

Svetlana Lukić Knežević

Datum održavanja: 14. i 15. maj
Vreme održavanja: 10:00 (četiri školska časa)

Broj mesta 15

02

GLUMA

& SCENA

POSTANI SAVREMENI GLUMAC UNIVERZALAC

Današnji glumac ne sme da vodi računa samo o glumi. On mora da bude multimedijalac, da se podjednako dobro snalazi na televiziji, radiju, pozorištu, filmu. Dobar glas i pevanje sastavni su deo njegovog scenskog nastupa. Naučite kako da vas publika odmah zavoli.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

1. Radionica dramskog stvaralaštva na temu „Lik i karakter”

Kako se gradi lik, kako nastaje karakter, doživite lepotu glumačke profesije i uživajte u osnovama dramskog stvaralaštva!

2. Osnovne postavke glasa u mjuziklu i operi

Saznajte šta je pevanje u pozorištu, kako se pravilno diše, govori i peva na sceni. Koja je razlika između mjuzikla i opere? Kroz radionce, umetničko istraživanje i zabavu doživite nezaboravna iskustva rada sa izuzetnim scenskim profesionalcima.

PREDAVAČI

Janko Cekić

Janko Cekić

Dina Miletić

Dina Miletić

Branislava Podrumac

Branislava Podrumac

Datum održavanja: 14. i 15. maj
Vreme održavanja: 10:00 (90 minuta)

Broj mesta 15

03

DIZAJN

ENTERIJERA

UPOZNAJTE OSNOVE DIZAJNIRANJA UNUTRAŠNJEG PROSTORA

Veliki izazov postavljen je pred učesnike ove radionice. Zamislite, kolažirajte, nacrtajte kako vi zamišljate da vaš prostor iz snova izgleda.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

1. Osnove dizajna enterijera

Dobićete zadarak da putem prostorne studije i tehnike kolaža predstavite svoje kreativno viđenje nekog unutrašnjeg prostora. Cilj radionice je da se polaznici upoznaju sa osnovama enterijera kroz principe i elemente dizajna, kao i njihovim potencijalima koje pružaju u okviru intervencija u prostoru.

PREDAVAČI

Jelena Stepanov

Jelena Stepanov

Đorđe Alfirević

Đorđe Alfirević

Stefan Živković

Stefan Živković

Datum održavanja: 14. i 15. maj
Vreme održavanja: 10:00 (90 minuta)

Broj mesta 15

04

SLIKARSTVO

CRTANJE

PROBUDI KREATIVNOST POMOĆU CRTANJA I SLIKANJA

Pokažite sav svoj talenat u crtanju i slikanju. Upoznajte se sa ateljeima na Fakultetu savremenih umetnosti. Imaćete svu moguću podršku i priliku da osetite kako to izgleda biti student slikarstva na FSU.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

1. Crtanje po modelu

Figura, portret. Uvod u poetiku crteža, kroki, skica, mala studija. Za realizaciju rada potrebno je da se donese pribor za crtanje po sopstvenom izboru: papir za crtanje ili blok za skiciranje, olovke, olovke u boji, pastel, ugljen, tuš i sl.

2. Slikanje po modelu

Upoznavanje sa elementima analitičkog crtanja i mogućnosti crtačkih i slikarskih tehnika. Za realizaciju rada potrebno je poneti materijal za crtanje i/ili slikanje po sopstvenom izboru.

PREDAVAČI

Vladimir Jočić

Vladimir Jočić

Jelena Keleuva

Jelena Keleuva

Stefan Živković

Stefan Živković

Nikolija Tubić

Nikolija Tubić

Mihailo Mlinar

Mihailo Mlinar

Mirjana Denkov

Mirjana Denkov

Datum održavanja: 14. i 15. maj
Vreme održavanja: 10:00 (4 školska časa)

Broj mesta 15

05

MODNI

DIZAJN

NAPRAVI NAJORIGINALNIJE AKSESOARE ZA GLAVU!

Ove godine tema je i više nego inspirativna. Ako ste zaljubljenici u šešire, kape, rajfove, tijare, trake za kosu, gumice, šnale, ukosnice, sada imate priliku da pokažete svu svoju kreativnost.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

1. Aksesorari za kosu

Naučićete kako da napravite aksesoare za ukrašavanje glave, kose i frizure. Kroz dizajn jedinstvenih rajfova i šnala savladaće različite tehnike (lepljenje, aranžiranje, prošivanje itd.), upoznati materijale (filc, perle, perje, til itd.) i razvijati kreativno razmišljanje.

PREDAVAČI

Marija Tavčar

Marija Tavčar

Sonja Krstić

Sonja Krstić

Snežana Pešić Rajić

Snežana Pešić Rajić

Datum održavanja: 14. i 15. maj
Vreme održavanja: 10:00 (4 školska časa)

Broj mesta 15

06

MULTIMEDIJALNA

& Produkcija

ŠTA SVE PODRAZUMEVA USPEŠNO BRENDIRANJE?

Kako da od nekog proizvoda napravite brend, šta je sve potrebno da posedujete od znanja i veština, šta je to marketinški fenomen brendiranja. Krenućemo od proizvoda i usluga do samobrendiranja ličnosti i pojedinaca u kreativnim industrijama i šoubiznisu.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

1. Produkcija samobrendiranja

Kroz praktične primere biće analizirani različiti nivoi samobrendiranja, manje ili više uspešni, uz mogućnost da i sami polaznici radionice obrade primere po sopstvenom izboru. Tokom radionice biće istaknuti i osnovni elementi kreiranja uspešnog ličnog brendiranja, a učesnici će dobiti i neke konkretne alate za primenu u svakodnevnom životu.

PREDAVAČI

Dr Dušan Stojaković

Dr Dušan Stojaković

Datum održavanja: 14. maj
Vreme održavanja: 13:30–16:30

Broj mesta 15

07

SAVREMENO

novinarstvo

UMETE LI DA PREPOZNATE „FAKE NEWS”? UPOZNAJTE TV LICE DIGITALNOG DOBA

Preplavljeni smo lažnim vestima na dnevnom nivou i mnogi se više ne snalaze u borbi da u toj poplavi netačnih informacija nekako isplivaju. Pored prepoznavanja lažnih vesti, ovogodišnje radionice omogućiće polaznicima da saznaju šta sve podrazumeva pojam TV lica u digitalnom dobu.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

1. „Fake news” – mediji između istine i obmane

Kako lažne vesti utiču na društvo i svest publike? Učićete o tehnikama za prepoznavanje neistina u tradicionalnim i novim medijima, ali i o značaju medijske pismenosti i formiranja kritičkog odnosa prema medijskom sadržaju.

2. TV lice u digitalnom dobu

Šta treba da ima TV lice digitalnog doba? Analiziraćete koje su to veštine prezentovanja, vođenja i plasmana programa, ali i koje su to uredničke prakse u ekranskim medijima. Ideja radionice jeste prepoznavanje kvaliteta ekranske komunikacije i primene alata koji se tiču pojavnosti, tehnologije i primenjivosti u situacijama snimljenog i programa uživo.

PREDAVAČI

Maja Vukadinovic

Maja Vukadinović

Petar Stanojlović

Petar Stanojlović

Datum održavanja: subota, 14. maj
Vreme održavanja: 12:00–14:00

Datum održavanja: nedelja, 15. maj
Vreme održavanja: 14:00–16:00

Broj mesta 15

08

Muzičke

Komunikacije

MUZIČKI PERFORMANS KAO SLOŽENI UMETNIČKI PROJEKAT

Muzički performans je savremeni vid umetničkog izražavanja. U zavisnosti od toga da li se realizuju uživo, na sceni ili kao deo moderne medijske produkcije, projekti ovakvog tipa predstavljaju umetnički izazov u okviru koga muzika svojim specifičnim izražajnim mogućnostima uspostavlja komunikacijski kanal sa najširim auditorijumom.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

1. Produkcija muzičkih performansa

Uz brojne audio i video primere, analizu aktuelne koncertne, festivalske i medijske prakse, upoznaćete se sa produkcijom muzičkih performansa kao vida savremenog načina prezentacije muzičke umetnosti.

PREDAVAČI

Aleksandra Paladin

Aleksandra Paladin

Datum održavanja: 14. maj
Vreme održavanja: 10:00–12:00

Broj mesta 15

09

Game

art

OSNOVE KREIRANJA KARAKTERA I PROSTORA U VIDEO-IGRAMA

Pored podsticanja kreativnosti i učenja kroz zabavu, uvidećete koliko je discipline i posvećenosti potrebno u kreiranju karaktera i prostora za potrebe video-igara.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

1. Odnos karaktera i prostora u video-igrama

Radionica je prilagođena srednjoškolskom uzrastu, a zadatak podstiče razvoj praktičnih veština i stvaranja solidne baze za buduće usavršavanje. Ne morate da budete upoznati sa svim zanimanjima koja postoje u ovim novim i kompleksnim industrijama kao što je game art – ova radionica će vas uputiti u detalje.

PREDAVAČI

Stevan Aleksić

Stevan Aleksić

Datum održavanja: 14. i 15. maj
Vreme održavanja: 10:00–12:00

Broj mesta 15

BONUS

VR ZA SVE

PREBACI SVOJ TALENAT U VIRTUELNI SVET: VR i 3D CRTANJE

Drugog dana FSU Creative Art Workshopa svi učesnici besplatnih radionica imaće neponovljivo virtuelno iskustvo.

Oni će pomoću najsavremenije tehnologije za virtuelno crtanje – HTC Vive VR uređaja – kreirati umetničke slike savremenog doba. Svi će dobiti priliku da se oprobaju i vide kako rade najsavremeniji softver i hardver za 3D crtanje, koji se koriste u slikarstvu, grafičkom dizajnu, dizajnu enterijera i u mnogim drugim umetničkim oblastima.

Stavite 3D naočare i upotrebite digitalnu četkicu Tilt Brush. Neka sav vaš talenat dođe do izražaja.

PRIJAVI SE

IZABERI RADIONICU I DOĐI NA VIKEND DOBRIH KREACIJA

Prijavite se za FSU Creative Art Workshop i provedite vikend družeći se sa ljudima koji imaju slična interesovanja kao i vi. Naučite mnogo korisnih stvari, steknite sertifikat i napravite kontakte sa ljudima iz sveta umetnosti. Ponesite vredne uspomene.


Učešće na FSU Creative Art Workshopu je besplatno, ali je broj mesta ograničen. Važno je da znate da jedna osoba može da se prijavi samo za JEDNU radionicu.