Loading...

KREATIVNA SUBOTA NA FSU

24. FEBRUAR 2024.

?

GDE I KADA?

ART-SUBOTA

DAN UMETNOSTI I DOBRE ZABAVE NA FSU

FSU Creative Art Workshop se održava na Fakultetu savremenih umetnosti (Svetozara Miletića 12, Beograd), u subotu, 24. februara, a ulaz je BESPLATAN.

Broj mesta na svakoj radionici je ograničen, zato izaberite radionicu koja je najbliža vašem interesovanju, prijavite se i dođite da stvaramo, učimo i da se pritom dobro zabavimo.

01

KREATIVNE

KOMUNIKACIJE

VEŠTINE MOBILNOG NOVINARSTVA

Veštine mobilnog novinarstva (MoJo)

Novinarsko izveštavanje danas podrazumeva korišćenje pametnih telefona. Na ovoj radionici ćemo uputiti polaznike u proces kreiranja vesti uz pomoć mobilnog telefona, snimanja i montiranja na licu mesta, kao i plasiranja sadržaja na društvenim mrežama. Polaznici će imati priliku da samostalno ili u timu naprave vest uz pomoć mobilnog telefona.

PREDAVAČ

Maja Vukadinović

Maja Vukadinović

Datum održavanja: 24. februar 2024.
Vreme održavanja: 12:00–14:00

Broj mesta: 30

EVENT MENADŽMENT

Produkcija događaja na primeru mobilne multimedijalne izložbe posvećene održivom razvoju „STADA EXPO”

Event menadžment postaje sve popularnije zanimanje sadašnjosti i budućnosti. EXPO format je već svetski hit. ESG i održivi razvoj su postali ključni deo biznis strategija. Da li možete da zamislite sve ove aspekte objedinjene u okviru jednog koncepta? Jednog eventa? Na ovoj radionici polaznici će imati priliku da saznaju ekskluzivne detalje o tome kako je nastao „STADA EXPO” i kako je izgledala njegova evropska turneja u 2023. Takođe, bićete među prvima koji će se upoznati sa predstojećom evropskom turnejom u 2024, kao i šta je to što je donelo nagrade ovom futurističkom projektu.

PREDAVAČ

Dušan Stojaković

Dušan Stojaković

Datum održavanja: 24. februar 2024.
Vreme održavanja: 12:00–14:00

Broj mesta: 30

02

VIZUELNE

UMETNOSTI

DIZAJN KOSTIMA

Spoznajte važnost crteža kao osnove u stvaralačkom radu

Polaznici radionice će imati priliku da nauče kako da ručno izrade unikatne tekstilne aplikacije kojima mogu dekorisati odeću i aksesoare. Apliciranje je način obrade i jedna je od najstarijih tehnika spajanja, ušivanja i krpljenja tekstila, a zbog lake i raznovrsne primene veoma je popularna u novim načinima dekorisanja tekstilnih površina odeće. Može se raditi kao vez koncem, dodavanjem šljokica, perli, niti prediva, meralne i plastične pozamanterije na malim površinama koje se naknadno mogu aplicirati na bilo koju vrstu tekstilne podloge ili odeće. Predstavlja lak i kreativan način dekorisanja jednobojne tekstilne forme malim površinama različitog estetskog sadržaja koji može biti najrazličitijeg dizajna, kolorita i sadržaja. Može predstavljati broš, amblem, prišivak ili ukrasnu aplikaciju na rukavu, džepu, leđima jakne, nogavici, manžetni, epoleti, kačketu. Radićemo ih u zadatim, pripremljenim oblicima kombinovanom tehnikom prišivanja, ukrašavanja i lepljenja različitih vrsta tkanine i ukrasne pozamanterije sa tendencijom da dobijemo novu dekorativnost površina.

Napomena:

Potreban materijal za radionicu je:

 • Dvostruko lepljivo platno u traci
 • Lepak za tekstil (2 komada)
 • Različite vrste perli (10 kesica)
 • Konac za vez (10 kom)
 • Debele igle (3 pakovanja)
 • Pozamanterijske trake ( 10 m)
 • Silikonski štapovi ( 10 pakovanja)
 • Beli konac (5 komada)
 • Crni konac (5 komada)
 • Špenadle (7 pakovanja)
 • Filc (3 m)
 • Til (2 m)

PREDAVAČI

Sonja Krstić

Sonja Krstić

Datum održavanja: 24. februar 2024.
Vreme održavanja: 10:00–13:00

Broj mesta: 20

STORYBOARD

Stvaranje vizuelnog narativa kinematografskim jezikom

Storibord je termin koji označava postupak vizuelnog narativa koristeći kinematografski jezik s ciljem postizanja određene vizuelne strukture kao osnove za kreiranje finalnog proizvoda poput filma, animacije ili nekog drugog vizuelnog medija koji se oslanja na filmsko stvaralaštvo. Na radionici ćemo istraživati osnove kinematografskog jezika i vizuelne forme kroz praktične primere u filmskoj produkciji. Učesnici će imati priliku da nauče i razumeju osnovne principe vizuelnog pripovedanja i da ih primene na zadatu temu tako što će kreirati svoju vizuelnu interpretaciju, odnosno storibord, na osnovu određenog scenarija. Radionica je otvorena za sve učenike srednjih škola koji su zainteresovani za kako pojedinačni segment tako i celokupan razvoj jednog multimedija kao što je video igra, animacija ili film. Nije potrebno prethodno iskustvo u radu na storibordu, ali je zato neophodno crtačko umeće.

Napomena: Polaznici treba da ponesu sledeći pribor za crtanje: blok A4 formata ili bele papire A4 formata, drvene olovke, tuš i četkice, bojice ili flomastere.

PREDAVAČI

Milan Dragojlović

Milan Dragojlović

Datum održavanja: 24. februar 2024.
Vreme održavanja: 10:00–12:00

Broj mesta: 20

STUDIJA PROSTORA

Nauči da organizuješ ili preurediš prostor

Na radionici ćemo istraživati osnove dizajna enterijera kroz praktične aktivnosti. Učesnici će imati priliku da analiziraju potencijale organizacije ili preuređenja odabranih ambijenata putem studije prostora. Akcenat je pre svega na razvijanju veština učesnika u razumevanju i imaginaciji prostora, kao i u dizajniranju enterijera, da bi nakon toga osmišljeni koncepti bili grafički prikazani slobodoručnim crtežom na papiru u tehnici po izboru. Radionica je otvorena za sve učenike srednjih škola koji su zainteresovani za dizajn enterijera i kreativno izražavanje. Nije potrebno prethodno iskustvo u dizajnu enterijera – dovoljno je imati želju za učenjem i stvaranjem. Osnovno iskustvo u slobodoručnom crtanju je korisno, ali nije obavezno.

Napomena: Polaznici treba da ponesu sledeći pribor za crtanje: blok A3 formata, drvene olovke i gumicu za brisanje.

PREDAVAČ

Djordje Alfirević

Đorđe Alfirević

Datum održavanja: 24. februar 2024.
Vreme održavanja: 10:00–12:00

Broj mesta: 10

ISTRAŽIVANJE PROPORCIJA

Istraživanje proporcija i prostora kroz crtanje modela

Ova interaktivna radionica predstavlja putovanje kroz svet proporcija i prostora u crtanju modela. Kroz praktične vežbe i refleksivne aktivnosti, učesnici će istražiti kako proporcije oblikuju našu percepciju prostora u crtanju modela. Fokusirajući se na interakciju između proporcija i prostora, ova radionica će otkriti kako ovi koncepti zajedno doprinose kreiranju živopisnih i uravnoteženih umetničkih dela.
Struktura radionice:

 • Uvod: otkrivanje osnovnih principa proporcija i prostora u crtanju modela;
 • Praktična primena: kroz vođene vežbe crtanja istražićemo kako proporcije utiču na percepciju prostora i kako prostor može uticati na interpretaciju modela;
 • Refleksija kroz dijalog: otvorena diskusija o tome kako proporcije i prostor oblikuju naše crteže i našu percepciju modela;
 • Kreativno istraživanje: učesnici će imati priliku da istražuju načine crtanja kako bi bolje razumeli kako proporcije i prostor mogu biti iskorišćeni u njihovom radu;
 • Zaključak: podsticaj za dalje istraživanje i kreativno izražavanje kroz proporcije i prostor u crtanju.
 • Napomena: Polaznici treba da ponesu ugljen i pamučne krpice.

  PREDAVAČ

  Živković Stefan

  Živković Stefan

Datum održavanja: 24. februar 2024.
Vreme održavanja: 10:00–12:00

Broj mesta: 8

GRAFIČKI DIZAJN

Upoznajte se sa elementima grafičkog dizajna kroz kreativni zadatak

Polaznici radionice će imati priliku da se sretnu sa osnovnim elementima grafičkog dizajna kroz kreativni zadatak u programu Adobe Photoshop. Dobijeni digitalni materijal je potrebno sjediniti na površini za rad u jednu zanimljivu celinu isecanjem, lepljenjem, kolažiranjem. Dodavanjem tipografije svaki učesnik daje namenu novonastalom radu po svom nahođenju. Koristeći grafičke elemente, fotografiju i tipografiju, učesnici radionice kreiraju poruku koja će privući potencijalne korisnike u žanru koji odaberu.
Ideja je pronalaženje veze među bojama, teksturama, linijama, tipografskim elementima i, povezivanjem istih, stvaranje kompozicije, likovno i grafički interesantne. Cilj zadatka je da kreacije dobiju novo značenje i uz upotrebu tipografskih elemenata budu primenljive za potrebe grafičkog dizajna: naslovne strane časopisa, knjige, plakata itd.

Napomena: Polaznici treba da ponesu sledeći pribor za crtanje: blok A3 formata, drvene olovke i gumicu za brisanje.

PREDAVAČ

Svetlana Knežević Lukić

Svetlana Knežević Lukić

Datum održavanja: 24. februar 2024.
Vreme održavanja: 10:00–12:00

Broj mesta: 15

03

DRAMSKE

UMETNOSTI

GLUMA

Kreativna radionica je posvećena vežbama koje se rade na studijama prve godine glume: oslobađanje, cilj, motiv, radnja, igra sa partnerom, improvizacija itd.

PREDAVAČ

Božidar Djurović

Božidar Đurović

Janko Cekić

Janko Cekić

Datum održavanja: 24. februar 2024.
Vreme održavanja: 15:00–16:30

Broj mesta: 10

SCENSKE IGRE

Poboljšajte motoričke sposobnosti, razvijte kreativnost i vizionarsku svest

Polaznici kreativne radionice „Scenske borbe i akrobatika” imaće priliku da se upoznaju sa njenim osnovnim elementima, čiji je cilj da se, između ostalog, poboljšaju opšte motoričke sposobnosti, razvijaju kreativnost i vizionarska svest, a posebno da se podstaknu motivacija i moralno-voljni faktor za umetnost u celini.

PREDAVAČ

Ana Živanović

Ana Živanović

Datum održavanja: 24. februar 2024.
Vreme održavanja: 13:00–14:30

Broj mesta: 10

SCENSKI GOVOR

Pronađite svoj autentičan glas

Ova radionica je osmišljena s ciljem da pokaže polaznicima (zainteresovanim za studije glume) koliko ima prostora da napreduju u svom glasu. Postavka glasa (impostacija), otvaranje i dikcija sastavni su deo svakog susreta sa glumom. Koristeći razne tehnike u ovoj radionici, pokušaćemo da pronađemo vaš autentični glas, a kroz različite vežbe učićemo vas kako da ga ozvučite i slobodno izrazite bez ikakve nelagode i sve to uz vežbe disanja koje nam omogućavaju maksimalnu kontrolu nad glasom i vokalnim izazovima.

PREDAVAČ

Biljana Djurović

Biljana Đurović

Datum održavanja: 24. februar 2024.
Vreme održavanja: 11:00–12:30

Broj mesta: 10

Prijavi se

IZABERI RADIONICU I DOĐI NA SUBOTU DOBRIH KREACIJA

Prijavite se za FSU Creative Art Workshop i provedite jednu subotu družeći se sa ljudima koji imaju slična interesovanja kao i vi. Naučite mnogo korisnih stvari, steknite sertifikat i uspostavite kontakte sa ljudima iz sveta umetnosti. Ponesite vredne uspomene.


Učešće na FSU Creative Art Workshopu je besplatno, ali je broj mesta ograničen. Važno je da znate da jedna osoba može da se prijavi samo za JEDNU radionicu.

Ova radionica je popunjena.

X