O Galeriji

Kao most između umetnosti i tehnologije, Fakulet savremenih umetnosti predstavlja idealnu odskočnu dasku za one koji sanjaju o karijeri u svetu umetnosti i dinamičnom svetu kreativnih industrija. Ovaj fakultet ima skoro tridesetogodišnju tradiciju izvrsnosti, oblikujući kreativne lidere budućnosti.

Kada je osnovan (1997. godine), Fakultet savremenih umetnosti je postao pionir u obrazovanju u oblasti umetnosti i kreativnih industrija, pružajući svojim studentima ne samo znanje i veštine već i inspiraciju da osmisle novu stvarnost 21. veka.

Kao deo prestižne obrazovne porodice, čiji su osnivači Visoka škola strukovnih studija za IT – ITS, Comtrade i LINKgroup, ovaj fakultet je u samom vrhu inovativnog obrazovanja u Srbiji, ali i šire.

Fakultet savremenih umetnosti nije samo mesto učenja; to je prostor gde se rađaju ideje, gde umetnost susreće budućnost i gde svaki student dobija priliku da ostavi neizbrisiv trag u savremenoj kulturi i svetu kreativnih industrija.

Galerija FSU je srce našeg fakulteta, mesto gde umetnost diše, gde se teorija pretvara u praksu. Sastavni deo naše misije je povezivanje teorije sa stvarnim svetom umetnosti, pružanje platforme za izražavanje i dijalog između studenata, profesora i šire zajednice. Upoznajte se sa našim Savetom Galerije FSU, grupom vrsnih umetnika i pedagoga, kao i sa našim bogatim godišnjim programom izložbi.

Kustos Galerije FSU prof. dr Irina Tomić:

 

Irina Tomić je 2014. stekla zvanje master etnolog-antropolog na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Odeljenju za etnologiju i antropologiju, a doktorirala je 2019. na istom fakultetu na Odeljenju za istoriju umetnosti. Trenutno je na doktorskim studijama na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Odeljenju za etnologiju i antropologiju.

Zvanje kustosa stekla je 2015, od kada se bavi poslovima iz oblasti muzejske delatnosti i zaštite baštine. U Narodnom muzeju u Beogradu radila je kao volonter-pripravnik i kao volonter-kustos (2014–2016). Dobitnik je Nagrade „Spomen-zbirka Pavla Beljanskog” (2010). Autor je monografije „Rada Selaković” (Biblioteka „Žene u srpskoj umetnosti”, TOPY, Beograd, 2011), kao i monografske studije „Umetnička zbirka Doma vojske Srbije” (Medija centar „Odbrana”, 2018). Etnografski muzej u Beogradu objavio je njen master rad „Konj u srpskim narodnim običajima i verovanjima” (Zbornik master radova, Beograd, 2016, 275–326). Autor je knjige „Razvoj hrišćanske umetnosti. Pozna antika i srednji vek 1” (Akademska knjiga, Beograd, 2023) i koautor udžbenika „Savremeni mediji u teoriji i praksi” (ITS, Beograd, 2023). Autor je i koautor u brojnim naučnim radovima u stranim časopisima. Od 2017. saradnik je SANU, a od 2024. stručni je član Matice srpske. 

Od 2016. zaposlena je kao predavač na Fakultetu savremenih umetnosti (FSU) u Beogradu, a od 2020. je kustos Galerije FSU.

Savet Galerije čine naši istaknuti umetnici:

 

Biljana Velinović, Fakulet savremenih umetnosti

Vojisalv Klačar, Fakulet savremenih umetnosti

Đorđe Stanojević, Fakulet savremenih umetnosti

 

Đorđe Stanojević (1974) je vizuelni umetnik i predavač. Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo 1999. godine, nakon završenih osnovnih studija. Do sada je imao 45 samostalnih i mnoge kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Redovni je profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Osnivač je i umetnički direktor međunarodne platforme Nature & Art, koja se bavi povezivanjem prirodnih procesa sa umetničkim procesima. Bavi se teorijom umetnosti, piše kritiku i eseje u oblasti likovnih umetnosti. Njegova dela su zastupljena u muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Francuskoj, Španiji, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Kanadi, Italiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Luksemburgu, Portugaliji, Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Belgiji.

Božidar Plaznić, spoljni član

 

Rođen je 18. 8. 1954. godine u Guberevcima. Član je ULUS-a od 1980. godine. Od 1977. godine aktivno učestvuje u likovnom životu. Od 2001. godine ima status istaknutog umetnika.

Izlagao je na 51 samostalnoj i više stotina kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, na izložbama udruženja, izložbama kritike, bijenalnim izložbama i drugim izložbama u Čačku, Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu, Mariboru, Skoplju, Bitolju, Sarajevu, Tuzli, Sofiji, Kataniji, Bazelu, Kremoni, Mildeburgu, Kolorado Springsu, Vroclavu, Atini, San Paolu, Rijeci, Tokiju, Kjotu, Jokohami, Parizu, Siudad Meksiku, Buenos Ajresu, Vićenci, Lešanu, Đinčengu, Pekingu i drugim centrima.

Dela mu se nalaze u svim značajnijim galerijama i muzejima na prostoru bivše Jugoslavije, kao što su: Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu (nekada), Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej u Beogradu, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku, Galerija savremene umetnosti u Nišu, Zavičajna galerija Ravne na Koroškem, ali i dvadesetak galerija u inostranstvu.

Dobitnik je 27 nagrada, među kojima su: nagrada za slikarstvo na 18. Međunarodnoj izložbi (De Lutece) 1987. godine u Parizu, nagrada na izložbi „Jugoslovenski savremeni crtež” Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti 1987. u Zagrebu, nagrada za slikarstvo 1997. na 38. Oktobarskom salonu u Beogradu, Oktobarska nagrada Čačka, Zlatna medalja na izložbi „Prolećni anale” 2001. u Čačku, Prva nagrada na Međunarodnoj izložbi minijature 2012. u Gornjem Milanovcu i druge.

Dragana B. Stevanović spoljni član

 

Diplomirala je slikarstvo (2001) i magistrirala na Katedri za crtanje (2005) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorske umetničke studije završila je na grupi Višemedijska umetnost Univerziteta umetnosti u Beogradu (2019). Od 2006. radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Katedri za crtanje. Učesnica je brojnih samostalnih i grupnih izložbi, radionica, seminara, simpozijuma i projekata u zemlji i inostranstvu. Radovi joj se nalaze u privatnim kolekcijama u SAD, Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Austriji, Nemačkoj i Telenorovoj kolekciji savremene umetnosti u Beogradu.

Godišnji program izložbi možete pogledati ovde.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.