VELIKI FSU KONKURS ZA
SREDNJOŠKOLCE KREATIVCE

slika

POKAŽI NAM SVOJE
MAŠTOVITE UMETNIČKE IDEJE


Misliš da si kreativan i da se tvoj umetnički pečat izdvaja od drugih? Fakultet savremenih umetnosti te poziva da se uključiš u nagradni konkurs za srednjoškolce i pokažeš svoj talenat!

Maštaj, kreiraj, stvaraj. Jedini kriterijum o kome treba da vodiš računa jeste da budeš inovativan i originalan.

UČESTVUJ, POKAŽI ŠTA ZNAŠ, ZABAVI SE I OSVOJ VREDNE NAGRADE.

slika   Koja je tema? „Igra”.

slika   Koji je rok da se prijavite? 22. april 2024.

slika   Koji je rok da pošaljete radove? 10. maj 2024.

slika   Ko može da se prijavi? Svi kreativni srednjoškolci iz Srbije.

IGRA


Igra je stvaralačka aktivnost koja proizlazi iz unutrašnje potrebe čoveka da doživi (ne)obično, (ne)stvarno, (ne)moguće. Ona je svaki put drukčija, neponovljiva.
Često pod ovim pojmom podrazumevamo aktivnost koja je svojstvena deci. Kroz igru se dete izražava, potvrđuje, razvija, rešava sukobe, suočava sa strahovima, ispituje i upoznaje svoju okolinu. Igra neretko pretpostavlja interaktivnost. Interaktivni prostor igre je naročita vrsta (imaginarne) stvarnosti u kojoj se ostvaruju specifični odnosi između igrača i koja može obuhvatiti iskustva koja u drugim/drukčijim okolnostima ne bi bila ostvariva.
Oslanjajući se na pojedine teorijske koncepcije, pojam igre koristimo i da ukažemo na kreativnu aktivnost ili samoizražavanje koje ne mora biti u vezi samo sa dečjom dobi.Tako govorimo o scenskoj/pozorišnoj igri, sportskim, društvenim, edukativnim, video igrama itd. Na temelju različitih teorijskih shvatanja, pojam igre povezujemo i sa umetničkim stvaralaštvom. U tom smislu možemo govoriti o umetnosti kao igri imaginacije, o stvaralačkoj igri koja putem umetnosti otvara perspektive autentičnog življenja ili pak, na temelju ludističkih teorija, o umetnosti kao naročitoj igri boje, linije, svetlosti, zvuka, reči itd.
Tema konkursa, između ostalog, obuhvata odnos prema samoj igri i njen doživljaj, umetničko promišljanje koncepta homo ludensa, odnos prema elementima igre, prostoru igre, sredstvu igre ili onima koji u igri učestvuju itd. Pored toga, rad može biti zamišljen kao ishod/svedočanstvo samog kreativnog procesa shvaćenog kao naročita igra koja oslobađa naše umetničke potencijale.

NA KOJI NAČIN MOŽEŠ DA ODGOVORIŠ NA TEMU


Odabrali smo šest kategorija po kojima ćemo razvrstati vaše radove. Pobednik svake kategorije osvaja nagradu.

O kvalitetu radova odlučiće stručni žiri u sledećem sastavu: jedan istaknuti umetnik, jedan istoričar umetnosti, gimnazijski profesor književnosti i profesori Fakulteta savremenih umetnosti.

CRTEŽ

Autorski rad u kome dominira crtački izraz izveden u svim crtačkim tehnikama na dvodimenzionalnoj površini ili u 3D prostoru – crno-beli crteži, crteži u boji, linearni ili tonski, klasične ili digitalne i kombinovane tehnike crtanja.

SLIKA I MULTIMEDIJALNI RAD

Autorski rad u kome dominira slikarski izraz realizovan u svim slikarskim tehnikama: akvarel, tempera, akril, mozaik, kolaž, kombinovane tehnike, video-radovi, klipovi, gifovi, snimljeni performansi, instalacije, interaktivna/konceptualna/digitalna umetnost.

DIZAJN

Grafički dizajn, modni dizajn, industrijski dizajn, dizajn enterijera i ambalaže, ilustracija, arhitektura – klasični ili digitalni crteži.

FOTOGRAFIJA

Sve vrste umetničkih fotografija, crno-bele ili u boji, analogne ili digitalne, foto-kolaži, foto-montaže.

POEZIJA

Autorski rad u obliku poetskog rada (najviše tri pesme) koji predstavlja jedinstveni izraz pretočen u jezik koji otkriva individualnost i kreativnost stvaraoca.

PROZA

Autorski rad u formi kratke priče (do 1.200 reči) koji predstavlja stvaranje fikcionalnog sveta sa ciljem da izazove emotivne i filozofske reakcije kod čitalaca.

KAKO I DO KADA MOŽEŠ DA SE PRIJAVIŠ


Ako si srednjoškolac bilo koje srednje škole u Srbiji, a želiš da svi vide tvoju kreativnu stranu, s nestrpljenjem iščekujemo tvoje radove! Sve što je potrebno jeste da se prijaviš za učešće na konkursu do 22. aprila 2024. godine!


Radove je potrebno poslati i u originalu (na adresu FSU: Svetozara Miletića 12, 11000 Beograd) i u elektronskoj formi, popunjavanjem ONLAJN-PRIJAVE, najkasnije do 10. maja 2024. godine.

Svi radovi moraju sadržati sledeće podatke: ime i prezime učenika, ime i prezime mentora (ukoliko je rad rađen pod mentorstvom), naziv škole, telefon učenika i/ili mentora. Radovi bez ovih podataka neće se uzeti u razmatranje.


KAKO TREBA DA IZGLEDAJU PRIJAVLJENI RADOVI


Svaki učesnik na konkurs može da pošalje najviše tri rada. Svaki rad treba da bude potpisan. Na poleđini radova koje šaljete na adresu FSU treba da se nalaze sledeći podaci: ime i prezime autora, ime i prezime mentora (ako je rad nastao pod mentorstvom), naziv škole i razred, kontakt telefon autora i kontakt telefon mentora (ako je rad nastao pod mentorstvom) i imejl-adresa autora.

Fotografije radova i digitalne radove potrebno je sačuvati u rezoluciji od 300 DPI, u JPG formatu, duža strana 15 cm. Radove za kategoriju kreativnog teksta treba sačuvati u Word formatu.
Radove obavezno imenovati na sledeći način: ime i prezime – naziv škole – naziv rada – kategorija (npr. PETAR PETROVIĆ – ŠKOLA ZA DIZAJN – LETO – FOTOGRAFIJA). Digitalne radove odštampati na papiru A4 formata, fotografije izraditi na foto-papiru formata A4, a video-radove slati putem WeTransfer-a.
Detaljnije o načinu prijavljivanja i o tome kako radovi treba da izgledaju za svaku kategoriju pojedinačno saznajte u OVOM DOKUMENTU.
Do 20. maja 2024. godine stručni žiri će odabrati radove koji ulaze u uži izbor.KAKVE NAGRADE TE OČEKUJU


Ovaj konkurs smo osmislili kao takmičenje jer verujemo da će se kroz nadmetanje i takmičarski duh izroditi još originalnije i maštovitije ideje i da će te to inspirisati da kreiraš prava umetnička dela.

Za one najuspešnije obezbedili smo vredne nagrade:gruga nagrada

TESLA MINI TABLET

za drugoplasirane svake od šest pojedinačnih kategorija;

prva nagrada

SAMSUNG TABLET

za pobednika svake od šest pojedinačnih kategorija;

treca nagrada

KNJIGA

za trećeplasirane svake od šest pojedinačnih kategorija.

IZLOŽBA U GALERIJI FAKULTETA SAVREMENIH UMETNOSTI – NAGRADA ZA SVE UČESNIKE


Sve naše srednjoškolce kreativce nagradićemo velikom izložbom svih pristiglih radova u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti, na kojoj će biti dodeljene nagrade svim pobednicima.

Ako ne želiš da učestvuješ u konkursu, ali te zanima koliko su tvoji vršnjaci bili kreativni, dovoljno je da se prijaviš i obezbediš sebi mesto na izložbi.

Dođi da se družimo, uživamo u kreativnim idejama i zajedno slavimo umetnost.

FAKULTET SAVREMENIH UMETNOSTI –
MESTO DA OSTVARIŠ SVE SVOJE TALENTE


Želiš da talenat za umetnost razvijaš u pravom smeru? Da učiš od ljudi koji su priznati u svojoj branši?
Da koristiš najmodernije tehnologije sve vreme dok studiraš, potpuno besplatno?

Onda je Fakultet savremenih umetnosti pravi izbor za tebe.

Odaberi neki od jedanaest programa i počni da gradiš umetničku karijeru još za vreme studiranja.