PRIJAVI SE I POSTANI DEO NOVE KLASE

Za konsultacije se prijavite telefonom: +381(11)4011.216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom.

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Prijavite se i obezbedite svoje mesto na pripremnoj nastavi >>

 

 

Kreiraj moderne ili scenske odevne predmete koji se pamte

Oduvek ste maštali o tome da dizajnirate odeću i zamišljali kako bi vaše kreacije izgledale na drugim ljudima, bilo da je u pitanju visoka moda ili moda šire upotrebe? Ili ste, dok gledate film ili predstavu, razmišljali o tome kako biste vi kreirali kostime za glumce?

Uz korišćenje modernih tehnologija možete da stvarate maske, kostime i garderobu koji će se pamtiti ili biti vaš zaštitni znak. Studije na studijksom programu Dizajn kostima stvaraju od vas tehnički potkovane, obučene umetnike koji će znati da iznesu ceo proces nastanka umetničkog dela, od ideje, prenošenja te ideje na papir, preko krojenja i šivenja, pa do finalnog proizvoda.

Nastavni program ovog studijskog programa podeljen je u šest semestara i traje tri godine. Program nosi 180 ESBP bodova i na kraju stičete zvanje dizajner – dizajner kostima.

Kome je namenjen studijski program Dizajn kostima?

Studijski program Dizajn kostima će izabrati kreativni ljudi koji žele da se njihova ideja vidi i da se realizuje u duhu modernog vremena. Studijski program Dizajn kostima insistira na kreativnom pristupu i stvaranju i realizaciji odeće u najširem smislu, te se studenti podstiču da grade sopstveni autorski profil.

Bilo da vam je želja da kreirate garderobu za široki auditorijum ili da želite da se bavite scenskim kostimom za pozotište i film ovaj studijski program je pravi izbor za vas.

KONSULTACIJE I PRIPREMNA NASTAVA

Konsultacije sa kandidatima u saradnji sa upisnim centrom obavljaju se sa profesorima dizajna kostima putem imejla.

Pripremna nastava za kandidate koji su se prijavili i upisali odvijaće se u ateljeu kostima na FSU. Pripremna nastava nije obavezna i obavlja se sa kandidatima koji su se upisali na ovaj smer, a žele da se što bolje pripreme za prijemni ispit.

PRIJEMNI ISPIT

 1. Mapa je obavezna i treba da sadrži 30–50 skica formata po izboru.
  Od toga, minimum 40% radova mape čine skice kostima ili modni crteži, 60% mape moraju biti crteži sadržaja poput mrtve prirode, studije po modelu – crtanje ljudskog tela, portreta, krokija, malih crteža, kao i slike. Svaka skica treba biti potpisana u donjem desnom uglu.

Prijemni ispit:

Trajanje: 1 dan, 6 školskih časova

2.  Crtanje: Na prijemnom ispitu kandidat tri školska časa radi zadatak crtanje mrtve prirode tehnikom ugljena na papiru.

3.  Stručni deo: Prema zadatoj kolorističkoj inspiraciji, na papiru formata A4, crtanje dve skice u boji: modna skica i scenski kostim, tehnikom po izboru.
Trajanje stručnog dela prijemnog ispita je dva sata.
Na prijemni ispit, za stručni deo, poneti: papir formata A4 ili blok br. 4, pribor za crtanje (grafitne olovke, gumicu), boje po izboru (drvene boje, markere, pastele, akvarel, tempere i slično).

Snežana Pešić Rajić
Snežana
Pešić Rajić
Sonja Krstić
Sonja
Krstić
Irina Tomić
Irina
Tomić
Marija_tavcar
Marija
Tavčar
Uroš Dojčinović
Uroš
Dojčinović
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
Zorica Lola
Jelić

Ovaj studijski program insistira na kreativnom pristupu stvaranju i realizaciji odeće u najširem smislu, pa se studenti podstiču da grade sopstveni autorski profil.

Cilj je da kroz teoretski i praktični rad edukuje budućeg samostalnog, kompetentnog stručnjaka – dizajnera kostima, ali i da stvori kompetencije za nastavak akademskog obrazovanja kroz sve naredne stepene: master, specijalističke i doktorske studije.

Po završetku studija postajete obrazovana kreativna, profesionalna, informisana, likovno i tehnički edukovana ličnost, sposobna za saradnički, timski i samostalan rad u rešavanju određenih zadataka u oblasti dizajna kostima.

Prestižni Adobe sertifikati

Da biste već na početku karijere pronašli dobar posao i imali mogućnost da birate projekte na kojima vam je zadovoljstvo da radite, potrebno je da znate da koristite Adobe softvere kao što su Photoshop, Illustrator i drugi. Takođe, potrebno je da svoje znanje dokažete prestižnim sertifikatima.

IT veštine koja stičete na Fakultetu savremenih umetnosti omogućavaju vam da položite ispite za Adobe sertifikaciju i u startu budete ispred drugih kandidata prilikom apliciranja za posao.

Adobe sertifikacija
 • ACP Visual design using Photoshop;
 • ACP Graphic design & illustration using Adobe Illustrator;
 • ACP Print & digital media publication using Adobe InDesign;
 • ACP Web authoring using Adobe Dreamweaver;
 • ACP Digital video using Adobe Premiere Pro;
 • ACP Visual effects & motion graphics using Adobe After Effects;
 • ACP Multiplatform animation using Adobe Animate CC.

Koje kompetencije stičete po završetku studija?

 • Postajete sposobni za izradu projekata iz oblasti dizajna;
 • Samostalan ili timski rad na generisanju sopstvenih ideja;
 • Plasiranje ideja u vidu kreativnih rešenja, inovacija, adaptacija;
 • Uspostavljanje kontakata između različitih profesija i stavljanje u službu svoje profesije;
 • Poznavanje tehnologije, tekstila i materijala koji se koriste u realizovanju ideja;
 • Krojačke i šivačke veštine;
 • Tehnike šminke;
 • Praćenje globalnih svetskih trendova i novina na tržištu;
 • Upotreba naprednih kompjuterskih programa i prilagođavanje novim medijima komuniciranja.

Fakultet savremenih umetnosti je punopravni član GIDE – međunarodne akademske grupe fakulteta za dizajn

Reč je o velikom uspehu jednog domaćeg fakulteta, a dobijanje partnerskog statusa istovremeno je i pokazatelj priznatosti i ugleda koji naš fakultet ima u međunarodnoj akademskoj zajednici među evropskim fakultetima ovog usmerenja.

FSU je na ovaj način i zvanično postao deo akademske zajednice najuglednijih evropskih fakulteta za dizajn.

Aktuelni fakulteti članovi grupe GIDE su: Politecnico di Milano, kao najprestižniji fakultet za dizajn u Evropi; Thomas More (Mehelen/Antverpen), najveći fakultet za dizajn enterijera u Belgiji; Universidade da Madeira (Portugal); University of Dundee (Škotska); Fakulteta za dizajn (Ljubljana); University of Applied Sciences and Arts of Southern Switzerland (Lugano); Universidad Politecnica de Valencia (Španija); Fakultet savremenih umetnosti (Beograd).

Šta dalje?

Nakon završetka studija dizajna na studijskom programu Dizajn kostima postajete svestran i moderan umetnik koji može odmah da počne da radi.

Ipak, ako želite nastavak školovanja i produbljivanje znanja iz ove oblasti, možete upisati master studije dizajna, a kasnije i doktorske studije.

Još tokom studiranja stekli ste praksu kroz izradu različitih projekata, ili ste kroz našu saradnju sa pozorištima imali prilike da sarađujete sa profesionalcima u ovoj oblasti. Sve to su sjajne reference za izradu vašeg portfolija, zahvaljujući kojem ćete biti u prednosti na konkursima za posao.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.