Prijavi se i postani deo nove klase

Za pripremnu nastavu prijavite se telefonom: +381(11)4011.216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom.

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Postani deo nove klase FSU. Prijavi se ovde >>

 

 

NOVO NA FSU: POSTANI DEO GEJMING INDUSTRIJE

Kako tehnologija napreduje, i kreativna industrija ima nove zahteve i potrebe za ljudima koji su usko profilisani i usmereni na umetnost koju stvaraju pomoću kompjutera. Ako obožavate animirane junake ili ste impresionirani video-igrama i njihovim dizajnom, onda je modul Dizajn video igara na FSU pravi izbor za vas.

Novi profil Dizajn video igara je poseban profil smera Grafički dizajn, koji je fokusiran na sticanje znanja i veština koji će vam omogućiti da svoj umetnički talenat iskoristite u gejming industriji. Naučićete da ilustrujete i animirate 2D i 3D junake, da napravite kompletan dizajn video-igre, da crtate stripove… ukratko, sve ono što ovu rastuću granu industrije čini izuzetno zanimljivom i traženom.

Sve je prisutnija potreba da različite sadržaje koji su nam dostupni osmisle i oblikuju umetnici. Video-igre koje oko sebe okupljaju veliki broj ljudi, kreirajući svojevrsnu supkulturu, zahtevaju da ono što one nude, a to su novi fantastični svetovi, budu detaljno i kvalitetno osmišljeni i oblikovani.

Cilj ovog modula je stvaranje multimedijalnih umetnika koji spajaju svet neobuzdane mašte i strogih logičkih pravila u jedan novi univerzum animacije, ilustracije i video-igara.

Ako sanjate da jednog dana pravite umetnička remek-dela u oblasti avantura, poteznih igara ili strategija u realnom vremenu, simulacija, akcija i mnogih drugih žanrova video-igara poput onih koje stvaraju giganti gejming industrije Blizzard Entertainment, Electronic Arts, Konami ili Riot Games, imate šansu da na Fakultetu savremenih umetnosti svoje snove i ostvarite.

KOME JE NAMENJEN MODUL DIZAJN VIDEO IGARA?

Jedinstveni savremeni modul Dizajn video igara namenjen je svima onima koji su zaljubljenici u stripove, fiktivne likove, neverovatne virtuelne prostore, svima koji često odlutaju u svet mašte i koji sanjaju da stvaraju drugačiju realnost.

Namenjen je svima koji žele da stvore bezbroj virtualnih svetova u kojima vladaju neki drugačiji fizički zakoni i gde žive karakteri čija složenost zavisi isključivo od toga koliko ste kreativni, zanimljivi i maštoviti.

Ali, pre svega, namenjen je vama koji ste spremni da novu tehnologiju koristite kao oruđe kojim stvarate svoju umetnost.

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Na raspolaganju su vam konsultacije sa predavačima, iskoristite ih na najbolji način. Ne propustite mogućnost da dobijete stručne savete i usmerenja cenjenih umetnika u svojim oblastima.

Prijemni ispit

Prijemni ispit se sastoji iz dva dela. Kandidati prvo polažu crtanje, ugljenom na natron papiru. Tema je mrtva priroda. Papir i podlogu za crtež obezbeđuje fakultet, dok je crtački materijal neophodno poneti na ispit. Nakon toga sledi stručni deo ispita. Kandidat dobija temu i radi stručni zadatak iz oblasti gejminga – dizajn karaktera ili scene. Kandidat slobodno može koristiti reference i izabrati tehniku i dimenzije za svoj crtež. Obavezno je i predati na uvid mapu sa radovima, koja se sastoji od minimum 5 tabli studije mrtve prirode, 5 tabli malih crteža i 5 tabli digitalnih radova.

Prijemni ispit traje 1 dan, 8 školskih časova.

Marina Crnogorac Dimitrijević
Marina
Crnogorac Dimitrijević
Dušanka Komnenić
Dušanka
Komnenić
Željko Komosar
Željko
Komosar
Svetlana Knežević Lukić
Svetlana
Knežević Lukić
luka-lazovic-fsu
Luka
Lazović
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
Rajko
Radosavljević
Irina Tomić
Irina
Tomić
Uroš Dojčinović
Uroš
Dojčinović
zorica_jelic
Zorica Lola
Jelić
irena-paunovic-fsu
Irena
Paunović

Ono što je glavna odlika nastavnog programa ovog smera jeste primat prakse nad teorijom. Studente očekuje mnogo praktičnog rada, mnogo realnih projekata tokom studiranja, učešće u zajedničkim i pojedinačnim radovima i prezentacija urađenog.

Predavači su eminentni i priznati stručnjaci u svetu grafičkog dizajna, koji će vam preneti sva neophodna znanja i veštine, ali će vas i usmeriti da uvek idete u korak sa razvojem novih tehnologija i da pratite savremene tendencije u oblasti animacije, ilustracije i game arta.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

Znanja koja ćete steći su multidisciplinarna i koncipirana tako da postanu relevantni faktori na tržištu rada, čineći vas predvodnicima čitave plejade novih kreativaca koji će oblikovati svet u kome živimo.

Studenti koji se odluče da zavladaju svetom animacije i ilustracije biće u prilici da nauče sve teorijske i praktične procese u izradi video-igara, ali ne samo to.

Savladavanjem pojedinih veština, kakvo je 3D modelovanje, ili animacija, bićete obučeni da svoje osnovne ideje sprovedete u delo, odnosno, naučićete kako da od početnog koncepta razvijete celokupnu video-igru. Naučićete da animirate, ilustrujete, 3D modelujete, a savladaćete i art direkciju. Učićete o ulozi fotografije i dizajnu karaktera.

KOJE VEŠTINE I SPOSOBNOSTI TREBA DA IMAJU DIZAJNERI VIDEO IGARA?

Potreba da izmaštani univerzum igrice bude uverljiv, upečatljiv, vizuelno privlačan i realniji od stvarnosti zahteva posebnu kreativnost i posebna znanja:

 • Potrebno je da imate veliku dozu originalnosti i samopouzdanja;
 • Inspiraciju za kreaciju pronalazite u realnom životu;
 • Osnovno poznavanje anatomije i arhitekture;
 • Sposobnost da verno predstavljate facijalne ekspresije;
 • Osećaj za boje, prostor, perspektivu, modelovanje, svetlost;
 • Maštovitost i kreativnost;
 • Sposobnost da obraćate pažnju i na najsitnije detalje.

ŠTA ĆE BITI VAŠ POSAO?

Svi koji se odluče da postanu dizajneri video igara biće u prilici da nauče osnovne terorijske i praktične procese u izradi video-igara, ali i svih ostalih vidova 2D i 3D animacije. Po završetku studija čeka ih karijera puna svakodnevnih izazova. Dizajneri video igara imaju širok dijapazon zaduženja:

 • Osmišljavanje ideja i koncepata video-igara;
 • Razrada ideja i koncepta video igara – tematika video-igre, stvaranje univerzuma u kom se igra odvija;
 • Kreiranje i modelovanje karaktera, njihov razvoj, backstory i simbolika likova;
 • Usklađivanje scenarija video-igara sa vizuelnim elementima;
 • Dizajniranje nivoa i mapa sa svim pripadajućim objektima;
 • Stvaranje elemenata naracije video-igara i definisanje gameplaya.

Prestižni Adobe sertifikati

Fakultet savremenih umetnosti svojim studentima omogućava da po završetku školovanja polažu za prestižne Adobe sertifikate, koji su priznati svuda u svetu. Nastavni programi napravljeni su tako da stičete znanja iz Photoshopa, Illustratora i ostalih Adobe programa, koji predstavljaju azbuku za svakog savremenog grafičkog dizajnera.

IT veštine koje stičete na Fakultetu savremenih umetnosti omogućavaju vam da položite ispite za Adobe sertifikaciju i u startu budete ispred drugih kandidata prilikom apliciranja za posao.

Adobe sertifikacija
 • ACP Visual design using Photoshop;
 • ACP Graphic design & illustration using Adobe Illustrator;
 • ACP Print & digital media publication using Adobe InDesign;
 • ACP Web authoring using Adobe Dreamweaver;
 • ACP Digital video using Adobe Premiere Pro;
 • ACP Visual effects & motion graphics using Adobe After Effects;
 • ACP Multiplatform animation using Adobe Animate CC.

Fakultet savremenih umetnosti je punopravni član GIDE – međunarodne akademske grupe fakulteta za dizajn

Reč je o velikom uspehu jednog domaćeg fakulteta, a dobijanje partnerskog statusa istovremeno je i pokazatelj priznatosti i ugleda koji naš fakultet ima u međunarodnoj akademskoj zajednici među evropskim fakultetima ovog usmerenja. FSU je na ovaj način i zvanično postao deo akademske zajednice najuglednijih evropskih fakulteta za dizajn.

Aktuelni fakulteti članovi grupe GIDE su: Politecnico di Milano, kao najprestižniji fakultet za dizajn u Evropi; Thomas More (Mehelen/Antverpen), najveći fakultet za dizajn enterijera u Belgiji; Universidade da Madeira (Portugal); University of Dundee (Škotska); Fakulteta za dizajn (Ljubljana); University of Applied Sciences and Arts of Southern Switzerland (Lugano); Universidad Politecnica de Valencia (Španija); Fakultet savremenih umetnosti (Beograd).

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.