OBRAZUJTE SE U NEPROLAZNOJ I UVEK AKTUELNOJ UMETNIČKOJ DISCIPLINI

Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine (8 semestara)
Broj ESPB: 240
Akademski naziv koji stičete po završetku studija: diplomirani likovni umetnik

Bez obzira na veliku ekspanziju novih medija, slikarstvo se u svetu vizuelnih umetnosti održalo kao jedan od najznačajnijih umetničkih izraza. Neki od najvećih, najznačajnijih i najplaćenijih umetnika današnjice, čije se izložbe održavaju u velikim svetskim gradovima, bave se slikarstvom. 

Danas slikarstvo predstavlja neku vrstu klasike koja svoje postupke i principe sa uspehom koristi i u vremenima novih medija i naprednih tehnologija. Kada je u pitanju svet vizuelnih umetnosti, ono ima svoje neprolazno mesto i nikada ne gubi na svojoj aktuelnosti. 

Ukoliko želite da učite slikarstvo od profesora sa respektabilnim karijerama, koji su izuzetno aktivni i cenjeni na domaćoj i svetskoj likovnoj sceni, ako vam je cilj da, pored klasičnog pristupa, proširite svoja iskustva i na nove medije, koji će vam omogućiti da svoj talenat realizujete na savremen način i napravite stvaralački iskorak u razvoju ovog umetničkog izraza, onda je Slikarstvo na FSU pravi izbor za vas.

 

KOME JE NAMENJENO SLIKARSTVO?

Slikarstvo je za sve kandidate koji žele da razvijaju sopstveni talenat kroz sticanje znanja i iskustava koja će im omogućiti pronalaženje i građenje sopstvenog umetničkog izraza. 

Svi oni koji žele da svoj unutrašnji svet izraze pomoću boja, da otkriju suštinu sveta koji nas okružuje i predstave ga širokom auditorijumu, koji su spremni da naporno rade i uprljaju se bojama kako bi osvojili svoju umetničku slobodu, na Slikarstvu će steći znanja koja će im omogućiti da ostvare karijeru profesionalnog slikara.

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i da na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Na raspolaganju vam je neograničen broj konsultacija sa predavačima, iskoristite ih na najbolji način. Ne propustite mogućnost da dobijete stručne savete i usmerenja umetnika cenjenih u svojim oblastima.

Prijemni ispit

Na prijemnom ispitu kandidat radi 3 časa mrtve prirode u tehnici akrilika ili tempere. Obavezno je podnošenje mape sa radovima. Nakon praktičnog prijemnog ispita sledi intervju sa kandidatom, uz pregled mape i radova sa praktičnog prijemnog ispita, u trajanju od 15 minuta.

Trajanje: 1 dan, 6 školskih časova, uz dodatni razgovor u trajanju od 15 minuta.

Saša Filipović
Saša
Filipović
Ružica Bajić Sinkević
Ružica
Bajić Sinkević
DjordjeStanojevic
Đorđe
Stanojević
Jelena Blečić
Jelena
Blečić
Branislav Sekulić
Branislav
Sekulić
Dino Karailo
Dino
Karailo
Jelena Keleuva
Jelena
Keleuva
Kristinka Selaković
Kristinka
Selaković
Vladimir Jočić
Vladimir
Jočić
Mihailo Mlinar
Mihailo
Mlinar
GordanNikolic
Gordan
Nikolić
Stefan Živković
Stefan
Živković
Petar Đuza
Petar
Đuza
Biljana Velinović
Biljana
Velinović
Zoran Todović
Zoran
Todović
Jasmina Vuksanović
Jasmina
Vuksanović
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
Danijela Vasilijević
Danijela
Vasilijević
Irina Tomić
Irina
Tomić
Uroš Dojčinović
Uroš
Dojčinović
Žana Bojović
Žana
Bojović
Angelina Milosavljević
Angelina
Milosavljević
Vladimir_Karanovic
Vladimir
Karanović
VojislavKlacarFSU
Vojislav
Klačar

Znanje i iskustvo stiču se kroz praktičan i teorijski rad: u stalnom neopsrednom dijalogu sa profesorima u ateljeima, amfiteatrima, galerijama i drugim prostorima. Posebna pažnja posvećena je napretku svakog studenta u određenom vremenskom intervalu.

Osim uskostručnih znanja, studenti se osposobljavaju za sve one veštine koje im omogućavaju uspešnu profesionalnu karijeru: rad u odgovarajućim softverskim programima, veštine prezentacije, galerijsko iskustvo i neposredan rad sa istoričarima umetnosti.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

 

Steći ćete bogata znanja iz oblasti slikarstva i drugih vizelnih umetnosti, ali i pedagoške kompetencije koje vam omogućavaju da ta znanja prenesete drugima i tako dobijete nove mogućnosti u svojoj karijeri.

Ovladaćete principima rada sa tradicionalnim slikarskim tehnikama, naučićete kako da kreirate multimedijalne radove kroz upotrebu savremenih tehnologija i novih medija, kao i kako da efektno prezentujete svoj umetnički rad široj publici.

 

ŠTA ĆE BITI VAŠ POSAO?

Nakon školovanja na Slikarstvu Fakulteta savremenih umetnosti, studenti su osposobljeni za profesionalnu karijeru slikara. To podrazumeva:

  • sposobnost umetničkog stvaranja korišćenjem tradicionalnih i savremenih tehnika;
  • izlaganje svog rada u galerijama;
  • stvaranje umetničkih dela za različite klijente i u različite svrhe;
  • predavanja učenicima i studentima;
  • prezentovanje svog rada i stalne kontakte sa akterima umetničke scene.

Drugim rečima, postaćete profesionalan slikar koji svoj talenat, znanja i veštine može da iskoristi u najrazličitijim oblastima.

Paketi dodatnih veština za umetnike koji hoće više

Pored rada na razvijanju talenta za vizuelno izražavanje, različitim organizovanim vannastavnim aktivnostima, studenti slikarstva imaju priliku da izaberu i pakete dodatnih kurseva.

Paketi obuhvataju kurseve Personal Development Programa koji za cilj imaju sticanje poslovno orijentisanih veština i dodatna 4 kursa po izboru studenta. Među veštinama koje možete savladati kao studenti Likovnih umetnosti u okviru paketa dodatnih kurseva su programi za obradu foto i video materijala: Photoshop, 3D Max Modeling, Illustrator, InDesign, Premiere itd. Pored toga, možete se upoznati i sa osnovama web dizajna i naučiti osnove HTML-a i CSS-a, rad u Dreamweaver-u i još mnogo toga. Pogledajte dodatne kurseve koje pored Personal Development Programa možete da izabere na smeru Likovne umetnosti »

Savladavajući ove veštine obogatićete svoje sposobnosti koje imate kao umetnik, a poznavanje savremenih tehničkih alata pružiće vam nebrojene nove mogućnosti da izrazite kreativne ideje koje imate.