Prijavi se i postani deo nove klase 

Za pripremnu nastavu prijavite se telefonom: +381(11)4011.216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom. 

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Postani deo nove klase FSU. Prijavi se ovde >>

 

 

 

NOVO NA FSU: OVLADAJ JEDNOM OD GLAVNIH OBLASTI LIKOVNOG IZRAŽAVANJA

Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine (8 semestara)
Broj ESPB: 240
Akademski naziv koji stičete po završetku studija: diplomirani likovni umetnik

Grafika je drevna umetnička disciplina koja je doživela ekspanziju u savremenom društvu. Reč je o oblasti koja prožima sva područja likovne umetnosti. Razvojem novih štamparskih tehnologija danas je ova disciplina doživela neverovatnu ekspanziju. Ukoliko ste kreativni i volite da tradicionalne umetničke postupke izražavate na savremen način, kroz moderne tehnologije, nove materijale i medije, onda je ovaj program pravi izbor za vas.

Novi program na FSU – Grafika podrazumeva ovladavanje svim grafičkim disciplinama: od najtradicionalnijih do najsavremenijih. Razumećete neprolazne principe na kojima počiva ova umetnost sa viševekovnom tradicijom. Istovremeno, naučićete kako da putem softvera na kompjuteru kreirate upečatljive i nezaboravne slike, koje se mogu reprodukovati putem štamparskih tehnika.

Danas je sve izraženija potreba za umetnicima koji se suvereno izražavaju u oblasti grafike. Gotovo da ne postoji moderan umetnički izraz koji nije prožet postupkom grafike: od visoke savremene umetnosti, preko štampanih i digitalnih ilustracija do kreiranja vizuelnog identiteta brendova. Zbog toga se s pravom veruje da budućnost pripada grafici.

Cilj ovog smera jeste da stvori savremene umetnike koji će biti sposobni da svoju maštu, kreativnost i inspiraciju pretoče u neponovljive grafike, kojima će prenositi snažne i upečatljive poruke kroz brojne kanale savremene komunikacije.

Ukoliko želite da steknete široko likovno obrazovanje, razumete neprolazne principe umetnosti, ali i postanete samouvereni i sposobni da kreirate neponovljiv umetnički izraz pomoću najsavremenijih tehnologija, Fakultet savremenih umetnosti je mesto na kome ćete to i ostvariti.

KOME JE NAMENJEN PROGRAM GRAFIKE?

Ovaj program namenjen je svima koji žele da se bave vizuelnom umetnošću koja se reprodukuje u različitim medijima i tehnikama. To je stara umetnička disciplina koja se uz upotrebu najsavremenijih softverskih programa i tehnologija štampe pretvara u neponovljiv moderan izraz. Veoma uzbudljiva i savremena, grafika omogućava široku lepezu umetničkog obrazovanja. Iznad svega, to je veoma praktična oblast, bez koje su najrazličitiji vidovi savremene komunikacije nezamislivi.

 

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i da na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Na raspolaganju vam je neograničen broj konsultacija sa predavačima, iskoristite ih na najbolji način. Ne propustite mogućnost da dobijete stručne savete i usmerenja umetnika cenjenih u svojim oblastima.

Prijemni ispit

Na prijemnom ispitu kandidat radi četiri časa crtež ugljenom i četiri časa sliku temperom ili akrilom. Tema je mrtva priroda. Papir za crtež i podlogu za sliku obezbeđuje fakultet, a crtački i slikarski materijal je neophodno poneti na ispit. Obavezno je podnošenje mape sa radovima. Nakon praktičnog prijemnog ispita sledi intervju sa kandidatom, uz pregled mape i radova sa praktičnog prijemnog ispita, u trajanju od 15 minuta.

Trajanje: 1 dan, 8 školskih časova, uz dodatni razgovor u trajanju od 15 minuta.

Saša Filipović
Saša
Filipović
Ružica Bajić Sinkević
Ružica
Bajić Sinkević
DjordjeStanojevic
Đorđe
Stanojević
Biljana Velinović
Biljana
Velinović
GordanNikolic
Gordan
Nikolić
VojislavKlacarFSU
Vojislav
Klačar
Jelena Keleuva
Jelena
Keleuva
Zoran Todović
Zoran
Todović
Vladimir Jočić
Vladimir
Jočić
Ivan
Bon
Stefan Živković
Stefan
Živković
Irina Tomić
Irina
Tomić
Uroš Dojčinović
Uroš
Dojčinović
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
zorica_jelic
Zorica
Jelić
Jovanka
Mladenović
Kristinka
Selaković
Mirjana
Denkov

Znanje i iskustvo stiču se kroz praktičan i teorijski rad. Teorijski deo nastave obuhvata predavanja koja su u uskoj vezi sa vizuelnim umetnostima uopšte. Praktična nastava obavlja se u saradnji sa profesorima kroz stvaralački rad u ateljeima za grafiku na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

Studenti koji se odluče za Grafiku upoznaće se sa svim tehnikama i tehnologijama, od najtradicionalnijih do najsavremenijih, ovladaće tehničkim zahtevima rada sa različitim materijalima, a steći će i šire znanje o bogatoj istoriji vizuelnih umetnosti. 

Na taj način ovladavaju praktičnim i traženim znanjima na tržištu rada, koja će im istovremeno omogućiti da postanu savremeni vizuelni umetnici.

 

 

ŠTA JE POTREBNO ZA KARIJERU U OBLASTI GRAFIČKIH DISCIPLINA?

Kako biste bili osposobljeni za profesionalnu karijeru vizuelnog umetnika u oblasti grafičkih disciplina, potrebno je da posedujete specifičan set teorijskih znanja i praktičnih veština:

 • poznavanje rada sa savremenim i tradicionalnim tehnikama i materijalima;
 • kreativnost, maštovitost i inventivnost;
 • poznavanje istorije vizuelnih umetnosti;
 • sposobnost kreiranja sopstvenog prepoznatljivog umetničkog izraza;
 • kreiranje strategije umetničkog prisustva i prezentacije svog rada.

ŠTA DALJE?

Nakon školovanja na Fakultetu savremenih umetnosti, studenti su osposobljeni za karijeru u oblasti grafičkih umetnosti. Zahvaljujući ovim znanjima, moći ćete da se kreativno ostvarite u različitim oblastima. Bićete u stanju da postanete umetnik i da svoj rad predstavljate na samostalnim ili kolektivnim izložbama, takođe moći ćete da stvarate upečatljive slike za digitalne i tradicionalne medije, brošure i publikacije i tako svoje znanje i talenat da dobro naplatite.

 

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.