Prijavi se i postani deo nove klase 

Za konsultacije sa profesorima prijavite se telefonom: +381(11)4011.216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom. 

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Postani deo nove klase FSU. Prijavi se ovde >>

 

 

 

MUZIČKI PRODUCENT KAO ZVUČNO ZANIMANJE BUDUĆNOSTI

Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine (8 semestara)

Broj ESPB: 240

Akademski naziv koji stičete po završetku studija: Akademski naziv koji stičete po završetku studija: diplomirani komunikolog – muzički producent

Broj studenata na klasi: 30

Muzički producent je osoba koja ima celokupnu mogućnost kreiranja muzičke i zvučne slike, muzičke scene, muzičkog biznisa uz praćenje globalnih tokova u muzičkoj industriji i uticaja na muzičke trendove jednog podneblja.

Zahvaljujući svom znanju, muzički producent je kompetentan za samostalno delovanje u produkciji zvuka, muzike, ali i drugih audio-formata, te sposoban za analiziranje i kreiranje savremenih vidova upotrebe zvuka u audio-vizuelnim delima, ali i medijima, kao i za samostalno prepoznavanje, kreiranje i plasiranje muzičkih i zvučnih sadržaja.

Modul Muzičke komunikacije Fakulteta savremenih umetnosti primenjuje spoj teorije, poznavanje savremenih tehnologija i prakse, koji studenta uvode u svet zvuka i muzike, kroz istorijske, tehnološke i primenjene kreativne aspekte tretiranja zvuka u svakom svom obliku.

Modul Muzičke komunikacije je po svojoj prirodi interdisciplinaran, što podrazumeva dva zvanja i dva polja obrazovanja, sa jedne strane umetničko, odnosno kreativno, a sa druge, teorijsko, odnosno društveno-humanističko, pa i sama diploma podrazumeva dve kompetencije, komunikološku i produkcijsku.

Ovo je tvoja prilika da zakoračiš u svet zvuka i muzike kao samostalne primenjene umetnosti, ali i kao jednog od ključnih činilaca filma, pozorišta, televizije, radija, video-igara, festivala, koncerata, događaja i drugih medijskih i umetničkih projekata.

FSU je kreirao program na kome ćeš naučiti kako da snimiš, dizajniraš i postproduciraš zvuk za potrebe audio-vizuelnih medija, ali i muziku svih žanrova – od umetničke muzike, preko džeza i roka, pa sve do komercijalne i elektronske muzike.

KOME JE NAMENJEN MODUL MUZIČKE KOMUNIKACIJE

Ako je muzika sastavni deo tvog života, imaš svoj bend ili sviraš, pevaš, pratiš muzičke festivale, scenu i muzičke aktuelnosti i trendove, baviš se di-džejingom, kolekcionar si muzike, imaš muzičko obrazovanje ili jednostavno voliš muziku, onda je modul Muzičke komunikacije pravi izbor za tebe.

Fakultet savremenih umetnosti na ovom modulu studentima daje širok spektar znanja i sposobnosti, te školuje multimedijalne delatnike čije znanje i praksa odgovaraju zahtevima savremene muzičke i medijske scene, kao i budućim profesijama, među kojima su radijski i televizijski muzički urednici, muzički producenti, muzički saradnici, autori primenjene muzike, tonski snimatelji, dizajneri zvuka, producenti muzičkih festivala i događaja, menadžeri grupa i muzičkih zvezda, izdavači, autori radio i TV emisija, pa i, u zavisnosti od talenata, primenjeni kompozitori različitih muzičkih žanrova.

Velika posvećenost iskusnih profesora, koji su dokazani profesionalci sa bogatom praksom, ali i pedagozi sa iskustvom, omogućava studentima da ovladavaju teorijskim i praktičnim znanjima iz oblasti zvuka i muzičke produkcije i organizacije, kao i da se osposobe za samostalno kreativno delovanje.

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Sastavni deo prijemnog ispita je obavezni razgovor sa kandidatom, ali ga mi sprovodimo na konsultacijama. Iako je prisustvo na jednim konsultacijama obavezno, na raspolaganju vam je neograničen broj konsultacija sa profesorima, pa savetujemo da ih iskoristite na najbolji način, da se predstavite, poslušate savete profesora i postavite pitanja koja vas zanimaju.

Prijemni ispit

Test stručnosti, opšte kulture i informisanosti, kao i pisanje umetničkog projekta na zadatu temu

Trajanje: 1 dan, 2 školska časa

PetarS-up-(1)
Petar
Stanojlović
Aleksandra Paladin
Aleksandra
Paladin
Miloš Babić
Miloš
Babić
zorica_jelic
Zorica
Jelić
Nebojša Dugalić
Nebojša
Dugalić
nevenka_popovic_sevic
Nevenka
Popović
Šević
Zoran Branković
Zoran
Branković
urosdojcinovic-1
Uroš
Dojčinović
Davor Bosankić
Davor
Bosankić
dusica-filipovic-fsu
Dušica
Filipović
Tijana Popović
Tijana
Popović
Nenad Ilić
Nenad
Ilić
dusan_stojakovic
Dušan
Stojaković
Irina Tomić
Irina
Tomić
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
maja-vukadinovic-fsu
Maja
Vukadinović

OSMISLI, SNIMI, DIZAJNIRAJ, PRODUCIRAJ, PLASIRAJ SVOJ ZVUK

Modul Muzičke komunikacije obuhvata predmete različitih oblasti kao što su istorija muzike, snimanje i dizajn zvuka, postprodukcija zvuka, primenjeno komponovanje, muzika na filmu, u pozorištu, na radiju, u medijima, organizacija i produkcija muzičkih događaja, projekata i audio-vizuelnog spektakla, ali i komunikološke i umetničke predmete iz oblasti kreiranja vizuelnih sadržaja, jer se u savremenom dobu zvuk i video međusobno prepiliću i čine zajednički medij. Predmeti koji su neophodni za sticanje veština rada u muzičkoj industriji, ali i rada u kreativnim kolektivima, podrazumevaju se u jednom ovako širokom modulu. Takođe, studenti će kroz određene predmete biti upoznati i sa oblastima IT-ja, koje su i više nego potrebne za današnje stvaranje i upotrebu muzike i zvuka u celini.

Studiranjem na ovom modulu naučićeš da analiziraš i kreiraš muzičke sadržaje za dramske i audio-vizuelne formate, da pišeš i baviš se izborom muzike za film, seriju, predstavu, reklamu, da sagledaš globalne trendove i primeniš ih na lokalnom nivou zarad dobijanja globalne pažnje i popularnosti.

Naučićeš kako da osmisliš, snimiš, dizajniraš, postproduciraš i plasiraš sopstvenu muziku, ali i da se koristiš videom, filmom i scenom, gde muzika i zvuk imaju svoju primenu.

Bićeš spreman da organizuješ i produciraš festival i koncert svog muzičkog uzora.

Moći ćeš da sagledavaš trendove muzičke industrije, da uvidiš potencijale određenog žanra ili autora, profilišeš njegovu muziku i prezentuješ je tržištu.

Ovo je tvoja prilika da kreiraš muzičku scenu i obogatiš muzičku industriju!

 

PRAKSA U NAJSAVREMENIJEM MULTIMEDIJALNOM STUDIJU

U bogato opremljenom multimedijalnom studiju, pravljenom po svetskim standardima, imaćeš mogućnost da radiš sa savremenom digitalnom tehnikom i svoje znanje primeniš u praksi.

Upoznaćeš se sa funkcionisanjem svakog elementa neophodnog za snimanje i kreiranje zvučnog zapisa. Naučićeš kako da koristiš uređaje za snimanje instrumenata i vokala, ali i programe za postprodukciju zvuka.

Pored muzičkog studija, u kom ćeš proći kroz proces snimanja zvuka u emisijama, radio-dramama, ofovima za medijske sadržaje, reklamama, džinglovima, naučićeš kako se snima zvuk za audio-vizuelne formate, ali i zvuk na terenu, u eksterijeru, kao i kako se video kreira, realizuje i uklapa sa zvukom i muzikom za različite kreativne potrebe.

KAKO SE POSTAJE USPEŠAN MUZIČKI PRODUCENT, SNIMATELJ I DIZAJNER ZVUKA

Nastava na programu Muzičke komunikacije izvodi se putem predavanja, vežbi, kolokvijuma, testova i samostalnih seminarskih radova, sa akcentom na praktičnom radu.

Studijski program obuhvata 42 ispita, od kojih su 32 obavezna i 10 izbornih sa liste od 20 izbornih predmeta. Svi predmeti na ovom studijskom programu su jednosemestralni.

Praćenje aktivnosti studenata i ocenjivanje izražavaju se poenima.

Predmeti su podeljeni na obavezne i izborne, što ti omogućava profesionalni razvoj u oblasti produkcije koja te najviše interesuje.

Prisutnost na predavanjima je obaveza, ali je i privilegija za studenta, jer će se svaki profesor na svakom predmetu truditi da iskaže što više znanja kroz teoriju, praksu, primere, komunikaciju i prilagođen sadržaj i pristup.

 

ŠTA DALJE

Nakon završenih studija, možeš raditi kao:

 • dizajner zvuka;
 • producent muzičkog događaja;
 • muzički urednik na radiju i televiziji;
 • muzički producent;
 • menadžer u muzičkoj industriji;
 • izvođenje i plasman sopstvene muzike;
 • muzički saradnik.

U zavisnosti od izbora budućeg zanimanja, tvoje radno vreme može biti fleksibilno. Bavljenje muzikom je kreativno, izazovno, dinamično i zahteva komunikativnost, trud i kontinuirani rad, koji uz formalno obrazovanje vodi do uspeha.

Broj studenata na klasi određen je sa ciljem posvećivanja podjednake pažnje svakom studentu u vidu individualnog rada i konsultacija.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.