Prijavi se i postani deo nove klase 

Za konsultacije sa profesorima prijavite se telefonom: +381(11)4011.216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom. 

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Postani deo nove klase FSU. Prijavi se ovde >>

 

 

 

Muzički producent kao zanimanje budućnosti

Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine (8 semestara)

Broj ESPB: 240

Akademski naziv koji stičete po završetku studija: diplomirani komunikolog – muzički producent

Broj studenata na klasi: 30

Muzički producent je osoba koja ima svu moć kreiranja muzičke scene, praćenja globalnih tokova u muzičkoj industriji i uticaja na muzičke trendove jednog podneblja.

Zahvaljujući svom znanju, muzički producent je kompetentan za samostalno delovanje u produkciji muzičkih ali i drugih audio-formata, kao i sposoban za analiziranje i kreiranje savremenih vidova upotrebe zvuka u audio-vizuelnim delima, ali i medijima, kao i za samostalno prepoznavanje, kreiranje i plasiranje muzičkih sadržaja.

Modul Muzičke komunikacije Fakulteta savremenih umetnosti primenjuje spoj teorije modernih tehnologija i prakse koji studenta uvode u svet muzike i zvuka kroz istorijske, tehnološke i primenjene, kreativne aspekte tretiranja zvuka u svakom svom obliku.

Ovo je tvoja prilika da zakoračiš u svet muzike kao samostalne primenjene umetnosti, ali i kao jednog od ključnih činilaca filma, pozorišta, televizije, radija, video-igara, festivala, koncerata, događaja, eventa i drugih medijskih i umetničkih projekata.

FSU je kreirao program na kome ćeš naučiti kako da snimiš, dizajniraš i postprodukuješ muziku svih žanrova od klasične muzike, preko džeza i roka, pa sve do komercijalne i elektronske muzike.

 

Kome je namenjen odsek Muzičke komunikacije?

Ako je muzika sastavni deo tvog života, imaš svoj bend ili sviraš/pevaš za svoju dušu, pratiš muzičke festivale, scenu i muzičke aktuelnosti, baviš se didžejingom, kolekcionar si muzike, imaš muzičko obrazovanje ili prosto voliš da slušaš muziku, onda je smer Muzičke komunikacije pravi izbor za tebe.

Fakultet savremenih umetnosti daje širok spektar znanja i sposobnosti, koji školuju specijaliste čije znanje i sposobnosti odgovaraju zahtevima savremene muzičke i medijske scene, kao i budućim profesijama medju kojima su muzički urednici, muzički producenti, muzički saradnici, autori primenjene muzike, tonski snimatelji, dizajneri zvuka, producenti muzičkih festivala i događaja, menadžeri grupa i muzičkih zvezda, izdavači, autori radio i TV emsija, pa i u zavisnosti od talenata, primenjeni kompozitori različitih muzičkih žanrova.

Velika posvećenost iskusnih profesora, koji su dokazani profesionalci sa bogatom praksom, ali i pedagozi sa iskustvom, omogućava studentima da ovladavaju teorijskim i praktičnim znanjima iz oblasti zvuka i muzičke produkcije i organizacije, kao i da se osposobe za samostalno kreativno delovanje.

 

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Na raspolaganju vam je neograničeni broj konsultacija sa predavačima, iskoristite ih na najbolji način. Ne propustite mogućnost da dobijete stručne savete i usmerenja cenjenih umetnika u svojim oblastima.

Prijemni ispit

Test opšte kulture i esej na zadatu temu.

Trajanje: 1 dan, 2 školska časa

PetarS-up-(1)
Petar
Stanojlović
Aleksandra Paladin
Aleksandra
Paladin
Miloš Babić
Miloš
Babić
Ivan Lalić
Ivan
Lalić
zorica_jelic
Zorica
Jelić
Nebojša Dugalić
Nebojša
Dugalić
Zoran Branković
Zoran
Branković
urosdojcinovic-1
Uroš
Dojčinović
Davor Bosankić
Davor
Bosankić
dusica-filipovic-fsu
Dušica
Filipović
Tijana Popović
Tijana
Popović
Nenad Ilić
Nenad
Ilić
dusan_stojakovic
Dušan
Stojaković
Irina Tomić
Irina
Tomić
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
Sofija Perović
Sofija
Perović
Maja Vukadinović
Maja
Vukadinović
Velimir Dedić
Velimir
Dedić
nevenka_popovic_sevic
Nevenka
Popović
Šević

Osmisli, snimi, dizajniraj, produciraj, plasiraj svoj zvuk 

Studijski program Muzičke komunikacije obuhvata predmete i kurseve različitih oblasti kao što su istorija muzike, snimanje i dizajn zvuka, postprodukcija zvuka, primenjeno komponovanje, muzika na filmu, pozorištu, radiju, medijima, organizacija i produkcija muzičkih događaja, projekata i audio-vizuelnih spektakala ali i komunikološke predmete koji su neophodni za sticanje veština rada u muzičkoj industriji ali i rada u kolektivima.  Takođe, studenti će kroz odredjene predmete biti upoznati i sa oblastima IT-a, koje su i više nego potrebne za današnje stvaranje i upotrebu zvuka.

Studiranjem na ovom modulu naučićeš da analiziraš i kreiraš muzičke sadržaje za dramske i audio-vizuelne formate, da pišeš i baviš se izborom muzike za film, seriju, predstavu, reklamu, da sagledaš globalne trendove i primeniš ih na lokalnom nivou zarad dobijanja globalne pažnje i popularnosti.

Naučićeš kako da osmisliš, snimiš, dizajniraš, postprodukuješ i plasiraš sopstvenu muziku.

Bićeš spreman da organizuješ i produciraš  festival i koncert svog muzičkog idola.

Moći ćeš da sagledavaš trendove muzičke industrije, da uvidiš potencijale određenog žanra ili autora, profilišeš njegovu muziku i prezentuješ je tržištu.

Ovo je tvoja prilika da kreiraš muzičku scenu i obogatiš muzičku industriju!

 

Stvaraj zvučnu sliku

Kreiranje sadržaja danas je usko povezano sa novim medijima, odnosno inovativnim informacionim tehnologijama.
Savremene medijske prakse postale su opšteprihvaćena pojava, koja otvara vrata kreiranju inovativnih sadržaja.

Studiranje na Fakultetu savremenih umetnosti donosi rad sa najnaprednijom tehnologijom i programima koji omogućavaju da se ceo projekat, od pretprodukcije do postprodukcije, realizuje u skladu sa svetskim standardima.
Fakultet savremenih umetnosti nudi direktnu primenu stečenog znanja i veština na prvoj edukativnoj televiziji – eduTV-u, gde ćeš imati priliku da svoju kreativnost sprovedeš u delo.

EduTV je prva edukativna televizija u celom regionu. Njenih dvanaest kanala predstavlja generator znanja iz oblasti marketinga, dizajna, biznisa, IT-ja.
Veliko iskustvo stručnjaka koji rade na ovoj televiziji obezbediće ti sve uslove za vođenje uspešne produkcije.

U početku ćeš se upoznati sa kompletnom opremom potrebnom za snimanje, kao što su profesionalne kamere, rasveta, različite vrste mikrofona, i ekipom koja učestvuje na snimanju.

Kada je materijal snimljen, tvoja praksa se nastavlja u postprodukciji, gde ćeš se pomoću najsavremenije tehnologije upoznati sa montažom i procesom video i audio obrade snimljenog materijala.

PRAKSA U NAJSAVREMENIJEM MUZIČKOM STUDIJU

U bogato opremljenom muzičkom studiju pravljenom po svetskim standardima imaćeš mogućnost da radiš sa najnaprednijom digitalnom tehnikom i svoje znanje primeniš u praksi.

Upoznaćeš se sa funkcionisanjem svakog elementa neophodnog za snimanje i kreiranje zvučnog zapisa. Naučićeš kako da koristiš uređaje za snimanje instrumenata i vokala, ali i programe za postprodukciju zvuka.

Pored muzičkog studija, u kom ćeš proći kroz proces snimanja zvuka u emisijama, radio-dramama, ofovima za medijske sadržaje, reklame, džinglove, u studiju eduTV-a naučićeš kako se snima zvuk za audio-vizuelne formate, ali i zvuk na terenu, u eksterijeru.

Kako se postaje uspešan muzički producent?

Nastava na Muzičkim komunikacijama izvodi se putem predavanja, vežbi, kolokvijuma, testova i samostalnih seminarskih radova, sa akcentom na praktičnom radu.

Studijski program obuhvata 42 ispita, od kojih su 32 obavezna i 10 izbornih sa liste od 20 izbornih predmeta. Svi predmeti na ovom studijskom programu su jednosemestralni.

Praćenje aktivnosti studenata i ocenjivanje izražavaju se poenima.

Predmeti su podeljeni na obavezne i izborne, što ti omogućava profesionalni razvoj u oblasti produkcije koja te najviše interesuje.

 

Šta dalje?

Nakon završenih studija, možeš raditi kao:

 • dizajner zvuka;
 • snimatelj zvuka;
 • producent muzičkog događaja;
 • muzički urednik;
 • muzički producent;
 • menadžer u muzičkoj industriji;
 • Izvođenje i plasman sopstvene muzike;
 • muzički saradnik.

U zavisnosti od izbora budućeg zanimanja, tvoje radno vreme može biti fleksibilno. Bavljenje muzikom je kreativno, izazovno, dinamično i zahteva komunikativnost, trud i kontinuirani rad, koji uz formalno obrazovanje vodi do uspeha.

Broj studenata na klasi određen je sa ciljem posvećivanja podjednake pažnje svakom studentu u vidu individualnog rada i konsultacija.

PAKETI DODATNIH KURSEVA ZA SAVREMENOG KREATIVCA

Osim raznovrsnih savremenih znanja i veština koje ćete steći tokom studiranja na Fakultetu savremenih umetnosti, dobijate, potpuno besplatno, i pakete dodatnih kurseva i na taj način ćete obogatiti svoje kompetencije. Paketi dodatnih kurseva obuhvataju Personal Development Program i dodatne kurseve koji su vam dodeljeni u skladu sa preferencijama i smerom koji pohađate.

Kroz kurseve Personal Development Programa moći ćete da ovladate raznovrsnim poslovnim veštinama, a uz to, kao student jednog od tri smera sa Departmana kreativnih komunikacija, moći ćete da pohađate neke od kurseva koji će na najbolji način dopuniti vaše produkcijske kompetencije: Internet marketing, Preduzetništvo, Video-postprodukcija, Adobe After Effects itd…

Pogledajte paket dodatnih kurseva za program Muzičke komunikacije »

Izaberite najsveobuhvatnije umetničko obrazovanje i po završetku fakulteta, sa znanjem i praksom koju ste stekli tokom studiranja, počnite da gradite karijeru u kreativnoj industriji.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.