Najsavremenije školovanje vizuelnih umetnika u regionu

Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine (8 semestara)
Broj ESPB: 240
Akademski naziv koji stičete po završetku studija: diplomirani vizuelni umetnik
Broj studenata na klasi: 12

U 21. veku vizuelna umetnost se razvila i prevazišla granice medija u kojima se umetnik izražava. Zbog toga su studije vizuelnih umetnosti na Fakultetu savremenih umetnosti posvećene individualnom razvoju budućih umetnika koji slobodno biraju izražajna sredstva i medije u kojima stvaraju.

Kome je namenjen odsek Vizuelne umetnosti?

Ako želite da razvijete svoj talenat za vizuelne umetnosti, na ovom odseku možete se baviti slikarstvom, vajarstvom, grafikom, ali i fotografijom, street artom, konceptualnom umetnošću, performansom i body artom, ilustracijom i stripom, primenjenim umetnostima, dizajnom i bilo kojom oblasti u umetnosti u skladu sa vašim senzibilitetom.

Drugim rečima, studije vizuelne umetnosti su namenjene onim studentima koji žele da se bave vizuelnim umetnostima u najširem smislu.

Digitalna znanja za savremene vizuelne umetnike

 

Umetnici našeg doba imaju jednu karakteristiku koja ih izdvaja od svih dosadašnjih umetničkih pravaca – oni stvaraju jednako u analognom i digitalnom formatu.

Savremena tehnologija koja svakim danom sve više napreduje otvara im nove mogućnosti i dozvoljava da eksperimentišu i budu potpuno drugačiji.

Zbog toga su im neophodna znanja iz oblasti savremenih tehnologija koja se stiču samo na najprestižnijim fakultetima, kao što je Fakultet savremenih umetnosti.

U okviru digitalnih predmeta kao što su Informatika za umetnike, Kompjuterske veštine i Digitalna fotografija, imaćeš priliku da stekneš vrhunske veštine iz oblasti savremenih tehnologija. Predmeti su formirani tako da ti omoguće slobodno razvijanje veština, ali i da te nauče kako da ove alate iskoristiš na najbolji način i realizuješ sve svoje ideje.

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Na raspolaganju vam je neograničeni broj konsultacija sa predavačima, iskoristite ih na najbolji način. Ne propustite mogućnost da dobijete stručne savete i usmerenja cenjenih umetnika u svojim oblastima.

Prijemni ispit

Na prijemnom ispitu kandidat 3 školska časa radi zadatak studije portreta ili akta u tehnici ugljena na papiru i 3 časa mrtve prirode u tehnici akrilika ili tempere. Obavezno podnošenje mape sa radovima.

Trajanje: 1 dan, 6 školskih časova

Saša Filipović
Saša
Filipović
Ružica Bajić Sinkević
Ružica
Bajić Sinkević
dj-stanojevic-fsu
Đorđe
Stanojević
Jelena
Blečić
Branislav
Sekulić
Dino
Karailo
Jelena Keleuva
Jelena
Keleuva
Vladimir Jočić
Vladimir
Jočić
Stefan Živković
Stefan
Živković
Žana
Bojović
Uroš Dojčinović
Uroš
Dojčinović
Irina Tomić
Irina
Tomić
Petar
Đuza
Biljana Velinović
Biljana
Velinović
Zoran Todović
Zoran
Todović
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
Danijela
Vasilijević

Nastava na Fakultetu savremenih umetnosti zasnovana je na principu aktivnog učenja i individualnog pristupa svakom studentu u odnosu na njegov talenat, senzibilitet, otvorenost, temperament i interesovanja.

Početni koraci studija zasnovani su na opservaciji živog modela, razumevanju anatomije čoveka, grafičkoj organizaciji prostora, tehnologiji crtačkih i slikarskih materijala i tehnika, upoznavanju sa razvojem umetnosti i osnovnim pretpostavkama za razumevanje umetnosti epohe.

Kasnije program ohrabruje studente da eksperimentišu sa formom, prostorom i bojom u cilju otkrivanja novih izražajnih mogućnosti i autentičnosti izraza kroz kritičko sagledavanje umetničkih pojava, kao i kroz praktičnu primenu stečenih znanja i veština na realnim umetničkim projektima.

Nastava iz umetničkih predmeta pored toga podrazumeva i česte posete izložbama i muzejima, a zainteresovani studenti mogu učestvovati i u programu stručne prakse.

Školovanje za umetnike koji će ostaviti trag

Remek-dela uvek govore o epohi u kojoj su nastala, bave se važnim društvenim temama i civilizacijskim težnjama. Zbog toga ona zauvek ostaju aktuelna.

Kako bi se i tvoji radovi jednog dana našli u najvećim muzejskim zbirkama ili privatnim kolekcijama, školovanje na FSU omogućava ti da stekneš uvid u društveni kontekst današnjice kroz predmete kao što su Sociologija kulture, Psihologija, Pedagogija i Metodika nastave.

Pored toga, na ovim predmetima steći ćeš znanja koja su neophodna za rad u različitim institucijama kulture.

Šta sve možete da radite nakon studija vizuelnih umetnosti?

Osim što ćete postati samostalni slobodni umetnik, nakon završetka ovog odseka na Fakultetu savremenih umetnosti imate mogućnost da se bavite različitim umetničkim poslovima u skladu sa svojim afinitetima.

Moći ćete da se bavite svim vrstama štampe, dizajnom, a nakon master studija, moći ćete da postanete profesor vizuelnih umetnosti i posvetite se pedagogiji i prenošenju svojih znanja novim generacijama.

Multidisciplinarnost

Osim vizuelnih umetnosti, na Fakultetu savremenih umetnosti postoje i studije dizajna, dramskih umetnosti i menadžmenta umetničke produkcije i medija. To predstavlja veliku prednost za sve vas koji želite da steknete multidisciplinarna znanja, jer u okviru izbornih predmeta možete da se usavršavate i formirate jedinstven sklop svoje profesionalne ličnosti.

Predmeti iz oblasti dizajna imaju veliku važnost u obrazovanju vizuelnih umetnika, jer im daju praktična znanja i veštine koje je moguće upotrebiti na bezbroj načina, a poznavanje Adobe i Autodesk softvera omogućava im da uspešno realizuju svaku ideju. Zbog toga se i na odseku Vizuelnih umetnosti stiču digitalna znanja, a studenti vladaju veštinama rada u Adobe softverima kao što su Photoshop, Illustrator i drugi.

Odaberite one izborne predmete koji vas najviše zanimaju, kao što su: Vajanje, Mali crtež, Portfolio, Plakat, Informatika za umetnike i Scenografija, a profesori će vam pomoći da tokom interaktivne nastave još više usmerite svoja interesovanja u okviru te oblasti.

Paketi dodatnih veština za umetnike koji hoće više

Pored rada na razvijanju talenta za vizuelno izražavanje, različitim organizovanim vannastavnim aktivnostima, studenti slikarstva imaju priliku da izaberu i pakete dodatnih kurseva.

Paketi obuhvataju kurseve Personal Development Programa koji za cilj imaju sticanje poslovno orijentisanih veština i dodatna 4 kursa po izboru studenta. Među veštinama koje možete savladati kao studenti Vizuelnih umetnosti u okviru paketa dodatnih kurseva su programi za obradu foto i video materijala: Photoshop, 3D Max Modeling, Illustrator, InDesign, Premiere itd. Pored toga, možete se upoznati i sa osnovama web dizajna i naučiti osnove HTML-a i CSS-a, rad u Dreamweaver-u i još mnogo toga.

Savladavajući ove veštine obogatićete svoje sposobnosti koje imate kao umetnik, a poznavanje savremenih tehničkih alata pružiće vam nebrojene nove mogućnosti da izrazite kreativne ideje koje imate.

Šta dalje?

Nakon uspešnog završetka osnovnih studija koje traju 4 godine i nose (240 ESPB), imate priliku da nastavite svoje akademsko obrazovanje i da upišete master studije Vizuelnih umetnosti – Slikarstvo koje traju 1 godinu i nose 60 ESPB, nakon kojih stičete potrebne kvalifikacije za upis doktorskih studija.

Nakon toga, na doktorskim studijama imate priliku da postanete kompletan umetnik koji ima najviše akademsko zvanje. Razvićete svoje umetničke koncepte do najvišeg nivoa i predstaviti ih kroz pisani rad i doktorsku izložbu.

Na vašem putu ka uspešnoj umetničkoj karijeri važno je da izaberete kvalitetno obrazovanje, jer od njega zavisi da li ćete razviti sve svoje potencijale. Ne pristajte na kompromise – tražite najbolje za sebe. Pridružite se sledećoj generaciji vrhunskih umetnika.

Želite da postanete nastavnik likovne kulture?

Ukoliko vam je potrebno usavršavanje kako biste postali nastavnik likovne kulture u osnovnoj ili srednjoj školi, Fakultet savremenih umetnosti vam omogućava da steknete znanja i diplomu koja će vam to obezbediti.

Ako imate diplomu osnovnih studija (180 ESPB), možete da se upišete direktno na četvrtu godinu vizuelnih umetnosti, a nakon toga moći ćete da nastavite školovanje i steknete master diplomu.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.