Prijavi se i postani deo nove klase 

Za pripremnu nastavu prijavite se telefonom: +381(11)4011.216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom. 

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Postani deo nove klase FSU. Prijavi se ovde >>

 

 

POSTANI PROFESIONALNI CRTAČ KARAKTERA SPREMAN ZA SAVREMENE IZAZOVE

Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine (8 semestara)

Broj ESPB: 240

Akademski naziv koji stičete po završetku studija: diplomirani likovni umetnik

Usmerenje Kreiranje karaktera u okviru vizuelnih umetnosti nudi specijalizovanu edukaciju, gde studenti prolaze kroz intenzivan proces učenja kako bi savladali veštine crtanja i slikanja figura. Ovo usmerenje obuhvata discipline vizuelnih umetnosti sa fokusom na anatomiju i fizičke karakteristike čoveka i drugih živih bića, pripremajući studente da detaljno razumeju i prikažu figuru u svim njenim aspektima. Kroz ovakvu usmerenost studenti se postepeno obučavaju da svoja umetnička znanja i tehničke veštine primene u kreiranju i razvoju karakterističnih likova, što je ključni aspekt u figurativnom izrazu.

Fokus ovakve usmerenosti je na proučavanju ljudskog tela, te uopšte anatomije i mogućnosti transformacije lika u različitim stilizacijama i kontekstima. Studenti se upuštaju u izazov razumevanja i prikazivanja figure kroz različite artističke stilove, od realističnih do apstraktnih interpretacija, što im omogućava da razviju fleksibilnost i inovativnost u svom umetničkom radu. Ovaj pristup ne samo da proširuje njihove veštine u crtanju i slikanju već ih i priprema za kreativno rešavanje problema i razvoj jedinstvenih umetničkih identiteta.

Cilj usmerenja Kreiranje karaktera je da obuči studente da postanu profesionalni crtači karaktera, sposobni za rad u različitim segmentima kreativnih industrija. Ovo uključuje film, animaciju, video-igre, stripove, reklamu i mnoge druge oblasti gde je karakterizacija centralni element. Studenti će biti opremljeni ne samo za tradicionalne umetničke puteve već i za inovativne prakse u digitalnom okruženju, te će im biti omogućeno da se izraze kroz širok spektar medija i pristupa. Sa ovom specijalizacijom diplomci FSU postaju ključni igrači u savremenim kreativnim industrijama, sposobni da svoje vizije i ideje pretoče u značajne i uticajne vizuelne narative.

KOME JE NAMENJENO KREIRANJE KARAKTERA ?

Usmerenje Kreiranje karaktera je namenjeno studentima vizuelnih umetnosti koji žele da prodube svoje razumevanje i veštine u figurativnom crtanju i slikanju, a posebno onima koji teže ka karijeri u oblasti kreiranja likova za različite medije. Idealni polaznici su oni koji pokazuju posebnu zainteresovanost za ljudsku anatomiju i psihologiju likova i žele da istražuju različite stilove i tehničke pristupe u prezentaciji ljudskih figura. Studentima koji su fascinirani procesom transformacije i adaptacije ljudskog oblika u umetničkom kontekstu i koji osećaju strast prema stvaranju kompleksnih, karakterno bogatih likova ovakva specijalizacija biće izuzetno korisna i inspirativna.

Osim toga, ovo usmerenje je idealno za one koji teže da učestvuju u kreativnim industrijama kao što su animacija, video-igre, filmska i televizijska produkcija, stripovi i ilustracija. Ono pruža temeljne veštine i napredno znanje potrebno za kreiranje autentičnih i vizuelno privlačnih likova koji mogu nositi priču i emotivni naboj u različitim narativnim formatima. Budući umetnici koji žele da se specijalizuju za kreiranje karakterističnih, pamtljivih likova koji mogu da ožive u različitim kreativnim projektima kroz ovakav izbor će steći neophodne kompetencije za uspešnu karijeru u dinamičnom svetu vizuelnih umetnosti.

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i da na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Na raspolaganju vam je neograničen broj konsultacija sa predavačima, iskoristite ih na najbolji način. Ne propustite mogućnost da dobijete stručne savete i usmerenja umetnika cenjenih u svojim oblastima.

Prijemni ispit

Na prijemnom ispitu kandidat radi četiri časa crtež ugljenom i četiri časa sliku temperom ili akrilom. Tema je mrtva priroda. Papir za crtež i podlogu za sliku obezbeđuje fakultet, a crtački i slikarski materijal je neophodno poneti na ispit.

Nakon praktičnog prijemnog ispita sledi intervju sa kandidatom, uz pregled mape i radova sa praktičnog prijemnog ispita, u trajanju od 15 minuta.

Trajanje: 1 dan, 8 školskih časova, uz dodatni razgovor u trajanju od 15 minuta.

Saša Filipović
Saša
Filipović
Ružica Bajić Sinkević
Ružica
Bajić Sinkević
dj-stanojevic-fsu
Đorđe
Stanojević
Irina Tomić
Irina
Tomić
Stefan Živković
Stefan
Živković
Mirjana
Denkov
Jelena Keleuva
Jelena
Keleuva
Biljana Velinović
Biljana
Velinović
Vladimir Jočić
Vladimir
Jočić
Ivan
Bon
Zoran Todović
Zoran
Todović
VojislavKlacarFSU
Vojislav
Klačar
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
Uroš Dojčinović
Uroš
Dojčinović
Jovanka
Mladenović
zorica_jelic
Zorica Lola Jelić

Znanje i iskustvo stiču se kroz praktičan i teorijski rad: u stalnom neopsrednom dijalogu sa profesorima u ateljeima, amfiteatrima, galerijama i drugim prostorima. Posebna pažnja posvećena je napretku svakog studenta u određenom vremenskom intervalu.

Osim uskostručnih znanja, studenti se osposobljavaju za sve one veštine koje im omogućavaju uspešnu profesionalnu karijeru: rad u odgovarajućim softverskim programima, veštine prezentacije, galerijsko iskustvo i neposredan rad sa istoričarima umetnosti.

ŠTA ĆETE NAUČITI?

 

Ukoliko odlučite da se specijalizujete na usmerenju Kreiranje karaktera, naučićete kako da detaljno analizirate i razumete ljudsko telo i njegovu anatomiju, što je ključno za realistično i precizno prikazivanje likova. Ovladaćete tehnikama crtanja i slikanja koje su neophodne za izradu figurativnih prikaza u različitim stilovima, od hiperrealizma do stilizacije. Steći ćete veštine u interpretaciji i transformaciji ljudskih oblika i figure, što će vam omogućiti da kreirate jedinstvene i izražajne likove. Program vas vodi kroz proces razvoja likova, uči vas kako da razvijete kompleksne psihološke profile, predstavite emocije i karakterne osobine sopstvenim umetničkim rešenjima, pripremajući vas da svoje ideje efikasno prenesete kroz vizuelni jezik u kontekstu savremenih kreativnih industrija.

 

ŠTA ĆE BITI VAŠ POSAO?

 • Konceptualni umetnik: Razvijanje ideja i vizuelnih koncepata za likove u filmovima, video-igrama i animacijama
 • Ilustrator likova: Kreiranje ilustracija i likovnih prikaza za knjige, stripove, časopise i reklame
 • Animator likova: Dizajniranje i animiranje likova u 2D i 3D animacijskim projektima
 • Art-direktor: Vođenje kreativnih timova u razvoju vizuelnog stila i estetike projekata
 • Dizajner karaktera za video-igre: Kreiranje likova unutar video-igara, uključujući razradu psiholoških i emotivnih karakteristika 
 • Frilens umetnik: Samostalni rad na različitim projektima, uključujući portrete, personalizovane ilustracije i komercijalne radove
 • VFX umetnik: Kreiranje vizuelnih efekata koji se integrišu sa likovima i radnjom u filmovima i televizijskim serijama
 • Modni ilustrator: Dizajniranje i prezentacija modnih kreacija kroz figurativno umetničko izražavanje
 • Edukator u umetnosti: Održavanje i vođenje radionica posvećenih tehnikama i procesima kreiranja karaktera

Drugim rečima, postaćete profesionalac u kreiranju karaktera koji svoj talenat, znanja i veštine može primeniti u širokom spektru oblasti, od animacije i video-igara do stripova i filmske industrije.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.