Produžen rok za ERASMUS+ konkurs za stipendiranu mobilnost studenata

Fakultet savremenih umetnosti produžio je rok za prijave na ERASMUS+ konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu učenja u zimskom semestru akademske 2022/2023. godine.

Novi krajnji rok za podnošenje prijava je 13. maj 2022. godine do 15:00 časova.

Više informacija o konkursu, propozicijama i postupku prijave može se naći na linku.

Raspisan ERASMUS+ konkurs za stipendiranu mobilnost studenata

Obaveštavamo vas da je na Fakultetu savremenih umetnosti raspisan ERASMUS+ KA103 konkurs za stipendiranu mobilnost studenata. Konkurs je raspisan za akademsku mobilnost koja će se realizovati u toku zimskog semestra školske 2022/23. godine.

Rok za podnošenje prijava je četvrtak, 28. april, do 15:00.

Više informacija o konkursu, propozicijama i postupku prijave može se naći na linku. Ako su vam potrebne dodatne informacije u vezi sa konkursom ili pomoć pri sastavljanju prijave, možete se obratiti fakultetskom koordinatoru prof. dr Draganu Ćaloviću.

Pozivamo sve zainteresovane studente da predaju svoju prijavu i steknu mogućnost da jedan semestar svog školovanja provedu u nekoj od partnerskih visokoškolskih ustanova u inostranstvu.

 

ERASMUS+ info dan o mogućnostima studentske mobilnosti

U susret predstojećem konkursu za akademsku mobilnost studenata, na Fakultetu savremenih umetnosti biće održano predavanje radi bližeg upoznavanja studenata sa mogućnostima projekta, uslovima učešća u konkursu i načinom podnošenja prijave.

Predavanje će biti održano u četvrtak, 7. aprila, sa početkom u 12:00 sati, u amfiteatru A2. Predavanje je otvoreno za sve studente Fakulteta savremenih umetnosti i prisustvovanje je moguće bez prethodne prijave.

Iskoristite jedinstvenu priliku da provedete jedan semestar svog školovanja na akademskoj razmeni u inostranstvu zahvaljujući projektu „Erasmus+ akademske mobilnosti”, čiji je učesnik i Fakultet savremenih umetnosti.

 

Učestvujte na vebinaru:
„GRADSKI JAVNI PROSTOR: promišljanje urbanih mogućnosti”

Obaveštavamo vas da je Evropska kulturna akademija, u saradnji sa dr Benjaminom A. Brosom, docentom u Školi za arhitekturu u Ilinoisu, najavila dizajn studio sa temom GRADSKI JAVNI PROSTOR: promišljanje urbanih mogućnosti, koji će biti održan ovog leta u Veneciji.

Studenti FSU imaju mogućnost besplatnog učešća

Kao uvod u letnji dizajn studio, ova partnerska organizacija Fakulteta savremenih umetnosti održaće vebinar 29. aprila 2021. godine, sa početkom u 18:00 časova. Tokom vebinara, profesor Bros će analizirati problem proizvodnje prostora i postaviti pitanje na koji način ovaj proces utiče na stvaranje sociokulturnog identiteta. Pored toga, on će se osvrnuti i na predstojeći dizajn studio, govoreći o urbanim mogućnostima u Veneciji i šire.

Svi studenti Fakulteta savremenih umetnosti imaju mogućnost besplatnog učešća na vebinaru. Sve što treba da uradite da biste se prijavili za učešće jeste da popunite ONLINE PRIJAVU najkasnije do ponedeljka, 29. aprila, do početka vebinara.

 

Vebinar: Mogućnosti za mobilnost studenata kroz Erasmus+ program

Obaveštavamo vas da će se u okviru Erasmus nedelje u ponedeljak, 6. aprila, od 16 časova održati vebinar na temu mogućnosti za mobilnost studenata kroz Erasmus+ program.

Vebinar organizuje Informativni centar Fondacije „Tempus”, a namenjen je studentima svih nivoa studija s ciljem dobijanja bližih informacija o mogućnostima učestvovanja u stipendiranim studentskim razmenama i praksama u inostranstvu.

Za učešće na vebinaru potrebno je najkasnije do 6. aprila, do 12:00 sati, popuniti registracioni formular na OVOM LINKU.

Na vebinaru će biti reči o uslovima učešća na Erasmus+ razmenama, visini i obuhvatu stipendija, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijave.

 

Učestvujte na vebinaru: Održivi, zdravi gradovi – (re)izgradnja za budućnost

Evropska kulturna akademija raspisala je poziv za učešće na vebinaru „Održivi, zdravi gradovi – (re)izgradnja za budućnost”.

Vebinar će se održati 8. aprila ove godine, od 18:00 časova, a sve što treba da uradite jeste da se prijavite ako ste zainteresovani za ovu temu.

Ideja vebinara je da razotkrije nova rešenja za održivo i zdravo okruženje. Eminentni predavači pokušaće da objasne ciljeve dizajn studija u Veneciji i daju neke nagoveštaje i predloge na koje sve načine umetnici, arhitekte i urbanisti mogu da doprinesu da se izgradi zdravo okruženje.

Svi studenti FSU koji žele da daju svoj doprinos ovoj temi trebalo bi da popune onlajn prijavu.

 

 

Upoznajte kinesku kulturu

Fakultet savremenih umetnosti, u saradnji sa China-Europe Silk Road Culture Exchange & Cooperation Organization, obezbedio je svojim studentima BESPLATAN kurs poznavanja kineske kulture. Kurs se organizuje uz podršku Ministarstva prosvete Narodne Republike Kine, a svim učesnicima koji uspešno budu završili kurs biće uručeni zvanično priznati sertifikati.

Dvanaestodnevna nastava na kursu biće održana onlajn, u periodu od 11. 1. 2021. do 22. 1. 2021. godine. Tokom kursa polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovama kineskog jezika i kulture (arhitektura, festivali i praznici, kinesko slikarstvo i kaligrafija, tradicionalni zanati, kultura čaja itd.).

Rok za prijavu je 31. 12. 2020. godine. Prijave treba obavezno da sadrže sledeće elemente:

 • ime i prezime,
 • godinu rođenja,
 • nacionalnost,
 • pol,
 • broj pasoša i lične karte,
 • imejl-adresu.

Svi zainteresovani prijave treba da pošalju na imejl-adresu cesrceco.rs@gmail.com (Sara Zhang). U CC-u navesti i imejl-adresu ico@fsu.edu.rs

 

Učestvujte na konkursu „Les Balkannes”

Konkurs „Les Balkannes” namenjen je svim zaljubljenicima u fotografiju, koji se njome bave na amaterskom nivou. Tema ovog konkursa su žene sa Balkana, onako kako ih vide lokalni stanovnici balkanskih zemalja.

Cilj izložbenog projekta „Les Balkannes” jeste da fotografijom promoviše umetničke izraze ženskih portreta i predstava na Balkanu.
Ako želite da učestvujete u projektu, potrebno je da se prijavite i da svoju fotografiju, koja predstavlja pogled na ženu onako kako je vide lokalni stanovnici Balkana, pošaljete najkasnije do 31. januara na imejl-adresu: assoekpo@hotmail.fr. Izložba pobedničkih radova biće organizovana od 1. do 14. aprila 2021. u centru „Malzerb” Univerziteta Sorbona u Parizu, međunarodnom prostoru znanja i razmene.

Više o konkursu, uslovima prijavljivanja i tome kako treba da izgledaju prijavljene fotografije saznajte OVDE.

 

 

SARADNJA FSU I ČENGDU NUNGJUEN – CENTRA ZA KULTURU I PROMOCIJU UMETNOSTI

Fakultet savremenih umetnosti proširuje listu svojih partnera iz sveta.

Novi partner FSU postao je Čengdu Nungjuen – centar za kulturu i promociju umetnosti iz Kine (Chengdu Nongyuan Culture and Art Promotion). Ugovor o saradnji potpisan je početkom maja.

Ovaj ugledni umetnički centar iz provincije Sečuan osnovan je sa ciljem promovisanja međunarodne umetničke razmene i saradnje, koje se ogleda u rezidencijalnim programima, organizovanju partnerskih izložbi i pokretanju zajedničkih inicijativa.

Ovim sporazumom i uspostavljenim partnerskim odnosima otvorena je mogućnost organizovanja studentske i profesorske mobilnosti između Fakulteta savremenih umetnosti i obrazovno-kulturnih ustanova iz Čengdua, te zajedničkog učešća u promociji umetnosti i kulture.

 

 

MEĐUNARODNI VIDEO KONKURS UNIVERZITETSKE GRUPE COMPOSTELA

Raspisan je 9. međunarodni video konkurs univerzitetske grupe Kompostela. Kao član ove univerzitetske grupe, Fakultet savremenih umetnosti poziva sve zainteresovane studente da se prijave. Više informacija o konkursu moguće je naći na linku:

http://web.gcompostela.org/international-video-contest/

Prijave je potrebno dostaviti najkasnije do petka, 28. februara, na imejl adresu ico@fsu.edu.rs.

 

 

SARADNJA SA FAKULTETOM ZA DIZAJN IZ SLOVENIJE

Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu potpisao je Memorandum o razumevanju i Ugovor o Erasmus+ saradnji sa Fakultetom za dizajn iz Trzina iz Slovenije.

Reč je o značajnim interinstitucionalnim ugovorima kojima je dogovoreno uspostavljanje studentske i profesorske mobilnosti između dve visokoškolske ustanove, ali i otvoren prostor za dalje unapređenje partnerskih odnosa i razvijanje zajedničkih umetničkih i naučnih projekata.

Potpisivanje ugovora deo je šireg rada Fakulteta savremenih umetnosti na kontinuiranom unapređivanju saradnje i uspostavljanju partnerskih odnosa sa drugim visokoškolskim ustanovama i ustanovama kulture.

 

 

Akreditovan naučnoistraživački rad na Fakultetu savremenih umetnosti

Odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu dobio je akreditaciju za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti.

Ovom odlukom Fakultet savremenih umetnosti pridružuje se registrovanim naučnoistraživačkim ustanovama u zemlji, stičući pravo rukovođenja naučnoistraživačkim projektima kako na nacionalnom nivou – kada je reč o projektima finansiranim od strane nadležnog ministarstva – tako i na međunarodnom. Akreditacija naučnoistraživačkog rada potvrda je pokazanih visokih naučnih kompetencija, ali i pokazatelj opredeljenosti Fakulteta da podrži razvoj naučnoistraživačkog rada kod nas, pored već potvrđenih rezultata u oblasti razvoja umetnosti i obrazovanja mladih na ovom polju.

 

 

Poveži se zbog kreativnosti

Umetnički i tehnološki rezidencijalni program Poveži se zbog kreativnosti povezaće umetnike iz Turske, Velike Britanije, Grčke i Srbije kako bi izgradili mostove među društvima i unapredili uzajamno razumevanje. Umetnici će biti pozvani da preispitaju nadanja i strahove koji su izazvani rapidnim promenama radnog i životnog okruženja u savremenom društvu, te da postave pitanje uloge mrežne kulture u razvijanju kohezije, suočavanju sa promenama i prevazilaženju nesigurnosti.

Rezidencijalni program će širom Evrope inicirati podizanje svesti o značaju uživljavanja i digitalnih tehnologija u umetnosti, jačajući sposobnost učesnika da osmisle i sarađuju na međunarodnim projektima. Jedan od ciljeva rezidencijalnog programa je i usredsređivanje na interkulturalno kolaborativno iskustvo.

 

 

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.