Prijavi se i postani deo nove klase 

Za pripremnu nastavu prijavite se telefonom: +381(11)4011.216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom. 

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Postani deo nove klase FSU. Prijavi se ovde >>

 

 

ŠKOLOVANJE VIZUELNIH UMETNIKA U REGIONU

U 20. i 21. veku vizuelne umetnosti su se razvile i prevazišle granice tradicionalnih medija u kojima se umetnik izražava.

Zbog toga su studije vizuelnih umetnosti na Fakultetu savremenih umetnosti posvećene individualnom razvoju budućih umetnika koji slobodno biraju izražajna sredstva i medije u kojima stvaraju.

KOME JE NAMENJEN STUDIJSKI PROGRAM VIZUELNE UMETNOSTI

Ako želite da razvijete svoj talenat za vizuelne umetnosti na ovom studijskom programu, možete odabrati slikarstvo, višemedijsku umetnost, animaciju, kreiranje karaktera, savremenu grafiku, ali i konceptualnu umetnost, performans i body art, kao i bilo koju drugu oblast koja pripada vizuelnim umetnostima u skladu sa svojim senzibilitetom.

Drugim rečima, studije vizuelnih umetnosti su namenjene onim studentima koji žele da se bave vizuelnim istraživanjima u najširem smislu.

DIGITALNA ZNANJA ZA SAVREMENE VIZUELNE UMETNIKE

Umetnici našeg doba imaju jednu karakteristiku koja ih izdvaja od svih dosadašnjih umetničkih pravaca – oni stvaraju jednako u analognom i digitalnom formatu.

Savremena tehnologija, koja svakim danom sve više napreduje, otvara im nove mogućnosti i dozvoljava da eksperimentišu i budu potpuno drugačiji.

Zbog toga su im neophodna znanja iz oblasti savremenih tehnologija, koja se stiču samo na najprestižnijim fakultetima, kao što je Fakultet savremenih umetnosti.

U okviru digitalnih predmeta kao što su Informatika za umetnike, Kompjuterske veštine i Digitalna fotografija, imaćeš priliku da stekneš vrhunske veštine iz oblasti savremenih tehnologija. Predmeti su formirani tako da ti omoguće slobodno razvijanje veština, ali i da te nauče kako da ove alate iskoristiš na najbolji način i realizuješ sve svoje ideje.

Na studijskom programu vizuelnih umetnosti možete da birate između pet užih usmerenja:

Školovanje za umetnike koji će ostaviti trag

Remek-dela uvek govore o epohi u kojoj su nastala, bave se važnim društvenim temama i civilizacijskim težnjama. Zbog toga ona zauvek ostaju aktuelna.

Kako bi se i tvoji radovi jednog dana našli u najvećim muzejskim zbirkama ili privatnim kolekcijama, školovanje na FSU omogućava ti da stekneš uvid u društveni kontekst današnjice kroz predmete kao što su Sociologija kulture, Psihologija, Pedagogija i Metodika nastave.

Pored toga, na ovim predmetima steći ćeš znanja koja su neophodna za rad u različitim institucijama kulture.

Šta sve možete da radite nakon studija vizuelnih umetnosti?

Osim što ćete postati samostalni umetnik, nakon završetka ovog odseka na Fakultetu savremenih umetnosti imate mogućnost da se bavite različitim umetničkim poslovima u oblasti vizuelnih umetnosti, a u skladu sa svojim afinitetima.

Moći ćete da se bavite kreiranjem vizuelne komunikacije u najširem smislu, a nakon master studija, moći ćete da postanete profesor vizuelnih umetnosti i posvetite se pedagogiji i prenošenju svojih znanja novim generacijama.

Multidisciplinarnost

Osim vizuelne umetnosti, na Fakultetu savremenih umetnosti postoje i studije dizajna, dramskih umetnosti i kreativnih komunikacija. To predstavlja veliku prednost za sve vas koji želite da steknete multidisciplinarna znanja, jer u okviru izbornih predmeta možete da se usavršavate i formirate jedinstven sklop svoje profesionalne ličnosti.

Predmeti iz oblasti dizajna imaju veliku važnost u obrazovanju vizuelnih umetnika, jer im daju praktična znanja i veštine koje je moguće upotrebiti na bezbroj načina, a poznavanje Adobe i Autodesk softvera omogućava im da uspešno realizuju svaku ideju. Zbog toga se i na odseku Vizuelne umetnosti stiču digitalna znanja, a studenti vladaju veštinama rada u Adobe softverima kao što su Photoshop, Illustrator i drugi.

Odaberite one izborne predmete koji vas najviše zanimaju, kao što su: Mali crtež, Portfolio, Plakat, Informatika za umetnike i Scenografija, a profesori će vam pomoći da tokom interaktivne nastave još više usmerite svoja interesovanja u okviru te oblasti.

Paketi dodatnih veština za umetnike koji hoće više

Pored rada na razvijanju talenta za vizuelno izražavanje, različitim organizovanim vannastavnim aktivnostima, studenti slikarstva imaju priliku da pohađaju dodatne kurseve.

Dodatni kursevi obuhvataju kurseve Personal Development Programa koji za cilj imaju sticanje poslovno orijentisanih veština i kurseve koji su usko povezani sa njihovim interesovanjima kao budućih vizuelnih umetnika. Među veštinama koje možete savladati kao studenti Vizuelnih umetnosti u okviru paketa dodatnih kurseva su programi za obradu foto i video materijala: Photoshop, 3D Max Modeling, Illustrator, InDesign, Premiere itd. Pored toga, možete se upoznati i sa osnovama fotografije za video i film, osnovama wordpressa i još mnogo toga zanimljivog.  Pogledajte spisak dodatnih kurseva koji su predviđeni za departman Vizuelne umetnosti »

Savladavajući ove veštine obogatićete svoje sposobnosti koje imate kao umetnik, a poznavanje savremenih tehničkih alata pružiće vam nebrojene nove mogućnosti da izrazite kreativne ideje koje imate.

Šta dalje?

Nakon uspešnog završetka osnovnih studija koje traju 4 godine i nose (240 ESPB), imate priliku da nastavite svoje akademsko obrazovanje i da upišete master studije Vizuelne umetnosti – Slikarstvo koje traju 1 godinu i nose 60 ESPB, nakon kojih stičete potrebne kvalifikacije za upis doktorskih studija.

Nakon toga, na doktorskim studijama imate priliku da postanete kompletan umetnik koji ima najviše akademsko zvanje. Razvićete svoje umetničke koncepte do najvišeg nivoa i predstaviti ih kroz pisani rad i doktorsku izložbu.

Na vašem putu ka uspešnoj umetničkoj karijeri važno je da izaberete kvalitetno obrazovanje, jer od njega zavisi da li ćete razviti sve svoje potencijale. Ne pristajte na kompromise – tražite najbolje za sebe. Pridružite se sledećoj generaciji vrhunskih umetnika.

Želite da postanete nastavnik vizualne kulture?

Ukoliko vam je potrebno usavršavanje kako biste postali nastavnik likovne kulture u osnovnoj ili srednjoj školi, Fakultet savremenih umetnosti vam omogućava da steknete znanja i diplomu koja će vam to obezbediti.

Ako imate diplomu osnovnih studija (180 ESPB), možete da se upišete direktno na četvrtu godinu vizuelnih umetnosti, a nakon toga moći ćete da nastavite školovanje i steknete master diplomu.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.