Prijavi se i postani deo nove klase 

Za pripremnu nastavu prijavite se telefonom: +381 (0)11/40-11-216. Od naših savetnika za upis saznaćete i sve ostale detalje u vezi sa prijemnim ispitom.

Iskoristite priliku da postanete deo nove generacije po povoljnijim cenama do kraja meseca, posle toga cene školovanja se povećavaju.

Postani deo nove klase FSU. Prijavi se ovde >>

 

 

POSTANI PROFESIONALNI ANIMATOR SPREMAN ZA SAVREMENE IZAZOVE

Dužina trajanja osnovnih akademskih studija: 4 godine (8 semestara)

Broj ESPB: 240

Akademski naziv koji stičete po završetku studija: diplomirani likovni umetnik

Animacija kao podžanr slikarstva zauzima istaknuto mesto u okviru vizuelnih umetnosti, nudeći studentima veštine potrebne za rad u dinamičnom svetu animiranog filma. Osnova ovog usmerenja leži u klasičnim tehnikama crtanja i slikanja, koje su neophodne za razvoj osnovnih umetničkih veština. Kroz studijski program vizuelnih umetnosti studentima se nudi širok spektar osnovnih predmeta, čime se postavljaju temelji za razumevanje šireg polja umetnosti. Specifičnost specijalizacije za animaciju ogleda se u dodatnom usavršavanju studenata za rad u specifičnoj oblasti animacije, gde se kombinuju tradicionalni umetnički pristupi sa savremenim tehnologijama.

Dalje, usmerenje Animacija nudi temeljnu edukaciju iz korišćenja analognih i digitalnih alata neophodnih za kreiranje animiranog filma – od tradicionalnih tehnika crtanja do naprednih softverskih aplikacija. Studenti se kroz praktičan rad upoznaju sa različitim metodama i tehnikama animacije, što im omogućava da svoje ideje pretvore u pokretne slike. Ovaj program obuhvata tehničko obrazovanje, ali istražuje i istorijski i savremeni kontekst animacije, nudeći studentima uvid u evoluciju žanra i njegovu primenu u različitim medijima. Kroz analizu značajnih dela iz prošlosti i savremene prakse studenti razvijaju sposobnost kritičkog mišljenja i adekvatno razumevanje umetničkih principa animacije.

Cilj usmerenja Animacija je da studenti postanu profesionalni animatori, sposobni da se suoče sa izazovima koji ih čekaju u profesionalnoj karijeri. Program je dizajniran da studentima pruži sveobuhvatne veštine i znanja – od tehničkih aspekata animacije do razvoja sopstvenog umetničkog izraza. Osnovna ideja je da se studenti osposobe za rad u različitim segmentima industrije animacije, bilo da je reč o filmu, televiziji, video-igrama ili digitalnim medijima. Nakon studija studenti izlaze kao kompetentni, kreativni i inovativni profesionalci, spremni da doprinesu animacijskoj industriji i vizuelnim umetnostima u celini.

KOME JE NAMENJENA ANIMACIJA

Usmerenje Animacija je namenjeno studentima koji žele da se specijalizuju u dinamičnom i kreativnom polju animiranog filma, kao i onima koji teže da postanu profesionalni animatori u oblasti vizuelnih umetnosti. Idealni kandidati za ovaj modul su oni koji osećaju strast prema crtanju, slikanju i umetničkom izražavanju, te žele da svoje veštine prošire u pravcu animacije. Studentima koji su zainteresovani za kombinovanje tradicionalnih umetničkih tehnika sa savremenim digitalnim alatima, kao i onima koji teže da razumeju istorijske i savremene kontekste animacije, ovaj modul biće izuzetno koristan.

Ovaj modul je takođe pogodan za one koji žele da detaljno zađu u tehničke aspekte stvaranja animiranog filma, uključujući rad sa najnovijim softverima i tehnologijama u animaciji. Studenti koji su radoznali u vezi sa procesom pretvaranja statičnih slika u pokretne narative i koji žele da steknu sposobnost za kreativno rešavanje problema u vizuelnoj naraciji pronaći će sebe u ovom programu. Ovo usmerenje je dizajnirano da pripremi studente za različite profesionalne izazove u animaciji, bilo da se radi o kreiranju animiranih filmova, radu u kreativnim industrijama, razvoju video-igara ili kreiranju digitalnog sadržaja, što ga čini idealnim za one koji teže karijeri u širokom spektru industrija koje su u vezi sa animacijom.

Priprema za prijemni ispit

Na Fakultetu savremenih umetnosti imate priliku da se besplatno pripremite za polaganje prijemnog ispita i da na pravi način pokažete svoj talenat na ispitu koji vas očekuje. Na raspolaganju vam je neograničen broj konsultacija sa predavačima, iskoristite ih na najbolji način. Ne propustite mogućnost da dobijete stručne savete i usmerenja umetnika cenjenih u svojim oblastima.

Prijemni ispit

Na prijemnom ispitu kandidat radi četiri časa crtež ugljenom i četiri časa sliku temperom ili akrilom. Tema je mrtva priroda. Papir za crtež i podlogu za sliku obezbeđuje fakultet, a crtački i slikarski materijal je neophodno poneti na ispit.

Nakon praktičnog prijemnog ispita sledi intervju sa kandidatom, uz pregled mape i radova sa praktičnog prijemnog ispita, u trajanju od 15 minuta.

Trajanje: 1 dan, 8 školskih časova, uz dodatni razgovor u trajanju od 15 minuta.

Saša Filipović
Saša
Filipović
Ružica Bajić Sinkević
Ružica
Bajić Sinkević
dj-stanojevic-fsu
Đorđe
Stanojević
Irina Tomić
Irina
Tomić
Stefan Živković
Stefan
Živković
Mirjana
Denkov
Jelena Keleuva
Jelena
Keleuva
Biljana Velinović
Biljana
Velinović
Vladimir Jočić
Vladimir
Jočić
Ivan
Bon
Zoran Todović
Zoran
Todović
VojislavKlacarFSU
Vojislav
Klačar
Aleksandra Đorđević
Aleksandra
Đorđević
Uroš Dojčinović
Uroš
Dojčinović
Jovanka
Mladenović
zorica_jelic
Zorica Lola Jelić

Znanje i iskustvo stiču se kroz praktičan i teorijski rad: u stalnom neopsrednom dijalogu sa profesorima u ateljeima, amfiteatrima, galerijama i drugim prostorima. Posebna pažnja posvećena je napretku svakog studenta u određenom vremenskom intervalu.

Osim uskostručnih znanja, studenti se osposobljavaju za sve one veštine koje im omogućavaju uspešnu profesionalnu karijeru: rad u odgovarajućim softverskim programima, veštine prezentacije, galerijsko iskustvo i neposredan rad sa istoričarima umetnosti.

ŠTA ĆETE NAUČITI

Usmeravanjem na animaciju studenti se opredeljuju za znanja i veštine koje obuhvataju ceo spektar animacijskog procesa – od ideje do realizacije. Naučiće kako da svoje umetničke koncepte pretoče u žive animirane sekvence, koristeći se različitim tehnikama i medijima. Program pokriva proučavanje animatorskih principa, scenaristike, razvoja likova i svetova, te animacionih metoda poput stop-motiona, 2D crtanja i 3D modelovanja. Osim praktičnih veština, studenti će razviti i analitičke sposobnosti, učeći kako da kritički procenjuju umetnička dela i primenjuju teorijska znanja u stvaranju originalnih animiranih radova. Takođe, obuka uključuje i upotrebu naprednih softverskih alata, dajući studentima mogućnost da eksperimentišu i stvaraju inovacije u digitalnom prostoru animacije.

ŠTA ĆE BITI VAŠ POSAO

 • Animator: Kreiranje pokretnih slika i animiranih sekvenci za filmove, televizijske serije, video-igre i druge medije.
 • Konceptualni umetnik: Razvoj vizuelnih ideja i koncepata za animacije, filmove, video-igre i druge kreativne projekte.
 • Storyboard artist: Izrada storyboardsa koji ilustruju niz scena i narativnu strukturu za produkcije.
 • Direktor animacije: Vođenje animacijskog tima i procesa za produkciju animiranih projekata.
 • Tehnički direktor animacije: Kontrolisanje tehničkih aspekata produkcije animacije, uključujući softver i hardver.
 • Vizuelni efekti (VFX) umetnik: Kreiranje vizuelnih efekata i njihova integracija u animirane i live-action projekte.
 • 3D modelar: Stvaranje 3D modela za animacije, video-igre i druge aplikacije.
 • Rigging umetnik: Kreiranje kostura i kontrola za animirane likove, uz mogućnost da se kreću.
 • Kompozitor: Spajanje različitih slojeva animacije i efekata u konačnu sliku.
 • Supervizor za animaciju: Nadgledanje kvaliteta i doslednosti animacijskog rada u produkciji.
 • Producent animacije: Planiranje i organizovanje produkcije animiranih projekata, te upravljanje njome.

Kao animator, postaćete profesionalac koji svoj talent, znanje i veštine može primeniti u širokom spektru oblasti – od filmske i televizijske produkcije do razvoja video-igara i digitalnog sadržaja.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.