FSU na 11. Duhovskim svečanostima

/ / Obaveštenja, Vesti / 22. 06. 2017.

Studenti III godine glume u klasi profesorke Vide Ognjenović i asistenta Ivana Bosiljčića nastupili su na 11. po redu Duhovskim svečanostima, kulturno-verskom događaju održanom od 1. do 4. juna u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu.

740duhovske-svecanosti

Manifestacija koja više od deceniju promoviše očuvanje tradicije, duhovnosti i kulture i ove godine okupila je brojne značajne ličnosti. Tako su se na platou ispred preobraženjskog hrama publici rečima i pesmom obratili uvaženi akademik Matija Bećković, muzičari Divna Ljubojević i grupa „Legende“, ali i studenti FSU-a i njihova profesorka Biljana Đurović.

Upečatljiv scenski nastup studenata FSU-a

duhovskesvecanositMladi glumci su na manifestaciji izveli scenski prikaz pod nazivom „Milosti, care!”, adaptaciju Dušanovog zakonika i poeme Desanke Maksimović „Tražim pomilovanje”, koji su ranije spremali u okviru predmeta Scenski govor kod profesorke Biljane Đurović.

Ovaj dijalog pesnikinje i cara zapravo predstavlja jecaj u ime svih potlačenih koji je, vekovima kasnije, pesnikinja uputila caru Dušanu zbog njegovog zakonika. Metaforično, to je ljudsko obraćanje Bogu za milost prema čovekovoj ogrehovljenoj prirodi.

Mlada publika na Duhovskim svečanostima pozitivno je iznenadila studente FSU-a, koji su osećali izvesnu dozu odgovornosti zbog prilike da nastupaju na ovako važnom događaju. Jedan od njih, Aleksa Radojlović, iskazao je svoje zadovoljstvo:

U današnjem vremenu duhovna potpora je izuzetno bitna, a jako je malo zastupljena. Zato mi je baš drago što smo ovde.

Uspešno savladani novi izazovi

Nesvakidašnji ambijent u okviru kog je trebalo da nastupe postavio je pred glumce nove izazove, pa im je profesorka Biljana Đurović uputila korisne savete:

Najteže je nastupati u ambijentalnim prostorima, naročito kada u publici imamo i pripadnike najmlađih uzrasta, pa se može desiti da im oni remete pažnju. Treba da se koncentrišu, da razmišljaju o tome šta treba da izgovore i zašto su tu.

Zahvaljujući dobroj pripremljenosti, trudu i usmerenjima profesorke, studenti su uspešno izveli scenski prikaz, a profesorka Biljana sa zadovoljstvom je podelila utiske učesnika tokom samog nastupa:

Kada su završili, jedna studentkinja mi je rekla da je u jednom trenutku – na jednu reč, osetila mir i tišinu. Znači da je publika pažljivo slušala i da smo mi naš zadatak obavili.

Sticanje iskustva značajno za mlade umetnike

Nastup na Duhovskim svečanostima još jedan je u nizu događaja na kojima su bili angažovani studenti Fakulteta savremenih umetnosti. Prilika da stiču praktična iskustva već tokom školovanja jedna je od najbitnijih stvari za mlade umetnike. Studentkinja Jovana Stević ukazala je na značaj javnih nastupa tokom studija:

Osetili smo neke stvari koje će nam mnogo značiti kasnije u profesionalnom radu. Na tome smo zahvalni pošto je Fakultet savremenih umetnosti jedan od retkih koji to pruža.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.