Naši glumci uveličali svečanost na Kolarcu

/ / Nagrade, Obaveštenja, Vesti / 5. 10. 2017.

Studenti glume sa Fakulteta savremenih umetnosti učestvovali su u programu „Stradanje i vaskrsenje Crkve Ružice” povodom 150 godina od velike obnove Crkve Ružica na Kalemegdanu. Tim povodom održana je Svečana akademija na Kolarčevom univerzitetu.

Slajfna_kolarac

Svečani program održan je pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, a cilj mu je bio da podseti na duhovne i istorijske činjenice o događajima kroz koje je prošla Srpska pravoslavna crkva.

Studenti FSU rame uz rame sa velikanima srpskog glumišta

Kolarac textKroz doba despotovine, ali i teškog vremena tri okupacije – turske, austrougarske i nemačke, publiku su te večeri svojim veštim perom vodili profesorka FSU Biljana Đurović i Milovan Vitezović. Scenario za Svečanu akademiju potpisao je profesor Fakulteta savremenih umetnosti Božidar Đurović.

Zapaženu ulogu ostvarilo je pet studenata glume: Aleksandar Petrović, Nikola Ugrinović, Jovana Stević, Marko Todorović i Aleksa Raičević. Oni su verno dočarali likove iz srpske istorije rame uz rame sa velikanima srpskog glumišta Milanom – Cacijem Mihailovićem, Gojkom Baletićem i mnogim drugima.

Imena studenata glume FSU upisana u Letopis Crkve Ružica

Ovaj nastup pričinio im je i veliku čast jer su svoje umeće mogli da pokažu pred uticajnim ličnostima iz različitih sfera svetovnog i duhovnog života, ali i ogromnim brojem kolega koje su se te večeri našle u sali Kolarčeve zadužbine.

Imena ovih mladih umetnika ostaće zapisana i u Letopisu Crkve Ružica, kao deo karika u lancu starom 150 godina.

Pogledajte kako je izgledala Svečana akademija na Kolarcu: