Upoznajte reditelja Gorana Markovića

/ / Izložbe-nastupi / 13. 03. 2017.

Zadovoljstvo nam je da vas obavestimo da će Akademija lepih umetnosti i multimedija ugostiti našeg proslavljenog reditelja Gorana Markovića, u četvrtak, 16. marta, u prostorijama Kluba ALUM-a.

Tom prilikom najpre ćete moći da pogledate jedan od brojnih nagrađivanih filmova reditelja Markovića, „Srbija godine nulte”, čija projekcija počinje u 17h. Nakon filma, od 18:30h očekuje vas razgovor koji će sa autorom filma i priznatim srpskim umetnikom voditi profesor ALUM-a Božidar Đurović, a tokom kojeg ćete imati priliku da se i sami uključite i reditelja pitate sve što vas zanima.

Gostovanje reditelja Gorana Markovića početak je zanimljivog i poučnog ciklusa pod nazivom Gost ALUM-a, u okviru kojeg će svakog četvrtka ALUM biti domaćin nekom od renominaranih ličnosti iz sveta umetnosti.

Gost_Goran_Markovic740

Gost ALUM-a kultni reditelj domaće kinematografije

Goran Marković je filmski i pozorišni reditelj, profesor emeritus i pisac. Završio je Petu beogradsku gimnaziju, a potom filmsku akademiju FAMU u Pragu. Režirao je pedesetak dokumentarnih, 11 celovečernjih filmova, napisao desetak filmskih scenarija, šest pozorišnih komada, režirao tri pozorišne predstave i napisao tri knjige.

Njegov opus čine neki od kultnih domaćih filmova: „Specijalno vaspitanje“, „Variola vera“, „Sabirni centar“, „Tito i ja“, „Turneja“ itd.; zatim pozorišni komadi: „Male tajne“, „Delirijum tremens“, „Vila Sašino“, „Majstori, majstori“, „Govorna mana“ i drugi.

Pokazao je i svoje glumačko umeće i to u filmovima „Specijalno vaspitanje“, „Balkan ekspres“, „Lijepe žene prolaze kroz grad“ i drugim. Kao pisac izdaje nekoliko radova, knjige „Češka škola ne postoji“, „Male tajne“ i „Tri priče o samoubicama“, zatim kratki roman „Tito i ja“ i dnevničku prozu „Godina dana“.

Dobitnik je više od 30 domaćih i stranih nagrada i priznanja za filmsko i pozorišno stvaralaštvo, među kojima su dve Zlatne arene u Puli, nagrada za najbolju režiju filma „Tito i ja” u San Sebastijanu, Gran pri za „Kordon” u Montrealu i Sterijina nagrada za najbolji savremeni tekst – „Turneju”. Dobitnik je i nagrade Vitez poziva za 2009. godinu i francuskog ordena umetnosti i književnosti 2012. godine.

Goran Marković predaje režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a kao kolumnista piše za „Politiku”. Član je Evropske akademije za filmsku umetnost u Briselu.

Šta vas očekuje u Klubu ALUM-a 16. marta?

Druženje sa Goranom Markovićem započeće projekcijom njegovog filma „Srbija godine nulte” iz 2001. Reč je o dugometražnom dokumentarcu koji analizira živote građana Srbije za vreme režima Slobodana Miloševića. Film je dobio posebno priznanje na 4. međunarodnom Motovun Film Festivalu.

Nakon toga, imaćete priliku da lično upoznate slavnog reditelja i čujete njegove stavove i savete o angažovanju u svetu umetnosti, koji će vam nesumnjivo mnogo značiti u daljem radu.

Vidimo se u četvrtak, 16. marta, u 17h u prostorijama Kluba ALUM-a!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.