Pokaži moć svog talenta! Napravi iluziju!

Tvoj susret sa iluzijom se sigurno već dogodio. A sada te pozivamo da odeš korak dalje...

Oprobaj se u optičkim iluzijama jer su one važne za poimanje vlastitog identiteta. Upoznajući se sa ključnim elementima predmeta koji kreiraš, neminovno ćeš se baviti sobom, razumevajući granice percepcije i šireći sopstvene vidike. Tema je vrlo aktuelna i može ti pomoći da ostvariš umetnički san! 

Pokaži svoj potencijal i kreiraj moćnu iluziju koja će biti ne samo umetničko delo već će postati deo bogatog iluzionistčkog asortimana muzeja! Ovaj konkurs je mogućnost da tvoja vizija zaživi jer će biti javno promovisana. Pobednička iluzija biće predstavljena javnosti, ali će postati i umetnički predmet promovisan na jedinstvenom mestu u Beogradu koje do sada nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Tako će se tvoje originalno rešenje naći na plakatima i majicama Muzeja iluzija!

Konkurs je produžen do 20. 4. 2021. i namenjen je isključivo studentima Fakulteta savremenih umetnosti.

Fakultet savremenih umetnosti u saradnji sa Muzejom iluzija, koji je deo najvećeg muzejskog franšiznog lanca na svetu, raspisuje konkurs na temu optičke iluzije za izradu plakata, manjeg plakata poklon-formata i naličja majice (T-shirt). Konkurs je otvoren za sve studente FSU.

 

Nešto što zapravo nije samo to nešto

Gotovo da nema osobe koja se nije srela sa pojmom iluzije. Još pre mnogo, mnogo godina ljudi su primetili da korišćenjem različitih varki mogu uticati ne samo na svoja čula već i na čula drugih ljudi. Fakultet savremenih umetnosti prepoznaje potencijale budućih generacija i veruje u veštine i maštu svojih studenata. Detaljan, istraživački i kreativan rad na fakultetu sada će biti verodostojno predstavljen i kroz ideje u koje verujemo – optičke iluzije studenata.

Tri najbolja rešenja biće promovisana!

Probij granice svog razmišljanja

Kada kreiraš nešto vredno i važno, dobro je izmestiti se u novu perspektivu. Nemoj razmišljati kao većina, jer onda tvoje ideje nisu dovoljno originalne. Inspiracija se nalazi u svetu koji te okružuje, i to je jedna nepresušna reka ideja, situacija i tvojih utisaka o stvarnosti. Čest je slučaj da i najveće kompanije angažuju mlade ljude (ili čak decu) da bi došli do određenih rešenja – oni razmišljaju „out of the box”. Zato pokušaj da izađeš iz granica svog razmišljanja i dođeš do jedinstvenog rešenja.

Da bi napravio trik moraš da ga razumeš

Za kreiranje iluzije nije dovoljno poznavati samo veštine sopstvene umetnosti već i psihologiju i nauku (poput optike, geometrije, biologije). U tome je magija! Za razliku od halucinacije, koja predstavlja nešto imaginarno (umišljeno), iluzija jeste realnost. Neko bi rekao: dvostruka ili višestruka realnost. A da bi se tako nešto izvelo, potrebno je poznavati zakone ljudskog uma (posebno percepcije) i zakone nauke.

Ugledaj se na najbolje, ali i na samog sebe

Kanadski umetnik Robert Gonsalves koristi svoju veštinu da kao arhitekta stvori umetnost iluzije: koristi preciznost i maštu da svakodnevne scene „pretvori” u magiju. Jedan od najpoznatijih slikara moderne umetnosti M. K. Ešer autor je slika koje su reprodukovane bezbroj puta u pop kulturi.

Enterijer u zakrivljenom prostoru koji nikad ne bi mogao da postoji u stvarnosti, sa stepenicama koje nadrealno niču u svim pravcima, „nemoguće” građevine sa višestrukim tačkama prividnog preseka – reprodukovani su bezbroj puta na posterima, šoljama, majicama, predmetima za pisanje, pa čak i na navlakama za jorgane.

FSU-muzej-iluzija-vertikalna2

Isprovociraj ljudsku maštu

Tokom godina, umetnici su putem kreativnih rešenja pokušavali i uspevali da urade upravo ovo. Koristili su moć iluzije ne samo da pokažu sopstvenu virtuoznost i umetničku veštinu već i da isprovociraju publiku i „nateraju” je da misli i mašta.

Danas nas njihova dela ostavljaju u strahopoštovanju, jer nam je omogućeno da razmišljamo o detaljima kreacije. Neke slike imaju funkciju stvaranja misaonog obrta (zbunjivanje ili dvoumljenje), dok su druge stvarane u svrhu zabave. Svejedno, provokacija je tu!
 

I ti to možeš! 

… ali ne zaboravi: sledi sopstvenu viziju!

PROPOZICIJE KONKURSA

Ovo je konkurs samo za vas – namenjen je samo studentima Fakulteta savremenih umetnosti:

 • Konkurs je otvoren za sve studente, nezavisno od smera;
 • Konkurs traje do 20. aprila 2021. godine;
 • Nagrađuju se do tri dela odabrana od strane stručne komisije.

Formati:

 • plakat B2 (500 x 700);
 • manji plakat – A5;
 • slobodan format – zavisno od rešenja: od A5 pa naviše.

Svi radovi selektovani od strane stručne komisije biće predstavljeni na izložbi na Fakultetu savremenih umetnosti, a nagrade će biti dodeljene javno.

Komisija je sastavljena od kompetentnih stručnjaka delegiranih od strane Fakulteta savremenih umetnosti i Muzeja iluzija.

Kako da pošaljete radove? 

Svoje originalne radove za predselekciju i žiriranje potrebno je da u elektronskom obliku, pošaljete putem servisa za slanje datoteka (npr. „WeTransfer”) na adresu studentska.sluzba@fsu.edu.rs, i da subject tog mejla bude: MUZEJ ILUZIJA, KONKURS. 

Radove je potrebno poslati najkasnije do 20. aprila 2021, do ponoći. Svi radovi pristigli posle roka, kao i oni koji nisu jasno označeni, biće automatski diskvalifikovani.

Želimo vam puno sreće na ovom pre svega zanimljivom i zabavnom takmičenju. Kreirajte iluzije! 

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.