Profesor FSU na obeležavanju 30 godina od smrti Aleksandra Deroka

/ / Vesti / 30. 11. 2018.

Fakultet savremenih umetnosti vas poziva da prisustvujete tribini posvećenoj tridesetogodišnjici od smrti čuvenog arhitekte Aleksandra Deroka.

Tribina će se održati u ponedeljak, 3. decembra, od 12 časova u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta, a značajan doprinos ovom događaju daće i profesor FSU Đorđe Mandrapa, koji će biti jedan od govornika.

Deroko – umetnik i humanista koji je obeležio kulturu 20. veka

Obeležavanje tri decenije od smrti akademika profesora Aleksandra Deroka započinje tribinom posvećenom njegovom višedecenijskom profesionalnom radu i delovanju u sferi kulture kao arhitekte praktičara i pobornika oživljavanja nacionalnog stila i narodnog graditeljstva, omiljenog profesora na Tehničkom fakultetu, kasnije Arhitektonskom fakultetu, u Beogradu. A ponajviše njemu, kao pasioniranom istraživaču starina i delatniku u zaštiti graditeljskog nasleđa, umetniku i humanisti koji je svojim stvaralačkim likom na specifičan način obeležio kulturu 20. veka.

Učesnici tribine:

  • Pozdravno obraćanje prisutnima održaće dr Ana Nikezić, van. prof. i prodekan za nastavu i nauku Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Na tribini će govoriti:
  • dr Igor Marić, arhitekta, naučni savetnik IAUS-a u penziji;
  • dr Marina Nešković, arhitekta, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i član Društva konzervatora Srbije;
  • dr Milan Popadić, istoričar umetnosti, van. prof. Filozofskog fakulteta u Beogradu, Odeljenje za istoriju umetnosti;
  • dr Marta Vukotić Lazar, istoričar umetnosti, van. prof. Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Filozofski fakultet;
  • dr Đorđe Mandrapa, arhitekta, docent Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu;
  • dr Milorad Mladenović, slikar i arhitekta, van. prof. Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Departman za arhitekturu;
  • dr Marko Nikolić, arhitekta, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Departman za arhitekturu.

Ne propustite priliku da saznate koliki je doprinos velikog Aleksandra Deroka na polju arhitekture, zaštite graditeljskog nasleđa i sveukupno kulture 20. veka.