Master studenti Fakulteta savremenih umetnosti na izložbi „Semantika pogleda”

/ / Vesti / 12. 12. 2023.

Pregršt različitih slojeva utiče na to kako vidimo svet. Od trenutka kada se u svetu pojavimo počinje formiranje naših pogleda i ličnosti. Kao deca upijamo svoje okruženje najviše na način kako nam to najbliža okolina prenosi. Postepeno, u zavisnosti od okruženja pojedinca, kroz iskustva formiramo sopstveni sud, koji se oblikuje kako se i mi razvijamo.

Milica Pejković, Stefan Matić i Despot Đurić vide svet na sasvim različite semantičke načine. Stefan Matić ga sagledava srcem, Despot razumom, a Milica uobraziljom. Svako od njih pogled usmerava na sopstvene afinitete i ličnost. Njihova dela govore posebnim jezikom, prenoseći nam svoja iskustva, želje i kritike.

Njihova likovna poetika je i njihovo pojedinačno oslobođenje, jer brojna osećanja, unutrašnja previranja i zapažanja ne mogu biti preneta rečju, već odabirom kolorita, materijala, potezom i kompozicijom.

Milica Pejković postavlja nas ispred sveta u kojem bi svako voleo da boravi… zauvek. Njen kolorit je zvučan, živahan, ali i prefinjen i smirujući. Melodija koju proizvode njena platna i objekti daje nam osećaj bajkovite radosti koja nas vraća u vreme bezbrižnosti.

Stefan Matić izbegava svaku vrstu formalnog pristupa. Nova našpanovana platna njemu nisu nikakva inspiracija, već ona odbačena i zaboravljena, kojima udahnjuje novi život. Od prvog do poslednjeg eksponata nižu se radovi od kojih su neki oslobođeni čak i blind ramova. Najveća platna dobila su poseban sloj baš zbog takvog pristupa i ona zrače svojom valovitom reljefnošću, omogućavajući posmatraču da stekne pravi utisak o njegovoj semantici pogleda i slobodi kojoj teži.

Despot Đurić ima mnogo toga da saopšti i čini se da je svaki format platna mali u odnosu na sadržaj. Za njega ne postoji prevelika površina i svaka je prepuna kako slojevima boje, tako i slojevima značenja. Njegova semantika je savremena i urbana.

Kao mladi umetnici koji su već formirali semantike u skladu sa svojim individualnim svetovima i ličnostima, oni nam već mnogo toga govore na individualnim nivoima, ali i zajedno. Zajednički imenitelj njihovih opusa su sloboda i oslobođenje. Irina TomićI am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Autor Irina Tomić

 Pogledajte neke od radova naših studenata:


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.