FSU oduševio na Mikser festivalu

/ / Vesti / 1. 06. 2017.

ALUM oduševio na Mikser festivalu

 
Studenti ALUM-a predstavili su svoja umeća na Mikser festivalu, koji je održan od 25. do 28. maja u silosima nekadašnjeg Žitomlina, na donjem Dorćolu, i pobrojali brojne simpatije posetilaca.

Mladi umetnici pokazali su svoja dela na tri izložbe, glumačke veštine u filmu „Posmatrači”, kao i organizacione sposobnosti, kojima su uspešno doprineli realizaciji kompletnog festivala.

Najposećenija audio-vizuelna instalacija

U Art zoni silosa br. 2 predstavljena je interaktivna audio-vizuelna izložba „Čudna šuma” sa nagrađenim radom studentkinje Jelene Kovačine. Ova nesvakidašnja instalacija spaja tehnologiju, prirodu i umetnost i premijerna je izložba LAAB-a (Link Art Media Laboratorije), prve umetničke laboratorije na ovim prostorima koja istražuje spoj umetnosti, tehnologije i medija kroz postavke, proizvode i inovacije.

Posetioci izložbe „Čudna šuma” uživali su gledajući projekcije na prirodnoj svili, a ceo doživljaj upotpunio je muzički performans DJ-a. Postavka je izazvala brojne aplauze i divljenje publike, a ovo je bila i jedna od najposećenijih lokacija na čitavom festivalu.

 
ALUM oduševio na Mikser festivalu

 

 

Izložbe koje su inspirale publiku

Željko Belić, student ALUM-a, na postavci „Prizori promene”[/caption]

U silosu br. 3 studenti ALUM-a pokazali su svoju kreativnost u punom sjaju. Na izložbi „Material Girl” studenti Dizajna enterijera predstavili su brojne inspirativne radove, a među njima su bili i nagrađeni radovi Jelene Poček i Jelene Mitić.

Na instalaciji „Prizori promene” projektovane su slike radova na ogledalima, stvarajući tako fragmentirane prizore „slike-mozgalice” koji ukazuju na iskustva o promenama.

Postavka je zaintrigirala brojne posetioce, a jedan od onih na koje je ostavila utisak je i Lawrence Lin sa Tajvana:

Stojeći ispred nekog od ogledala, u njemu vidite sebe i mnoštvo svojih drugih odraza u ostalim ogledalima. Kad pogledate izvan ogledala, vidite različite oblike sopstvenih senki na zidu. Koja od njih je vaše pravo ja? Sve su one stvarne, jer, kao ljudsko biće, imate mnoštvo dimenzija, emocija i uloga. Život je putovanje na kom tražite ogledalo koje je u ravnoteži, kroz koje vidite najbolju kombinaciju sebe.

Studenta I godine slikarstva na ALUM-u Željka Belića instalacija je inspirisala na zaključak:

Misao da čovek iskonski uvek biva privučen svetlom me oraspoloži. Međutim, onda shvatim koliko se u trenu čitav fokus prebaci sa ‘nas’ na ‘mene’, ljudi sa kojima sam tu prestaju da postoje, a započinje zbunjujuća igra senki, potraga za najlepšim ‘ja’. U igri je lako zaboraviti se. Lako je udariti u sebe, ali i u tuđ odraz.

Film sa važnom porukom

 

ALUM oduševio na Mikser festivalu

Isečak plakata za film „Posmatrači”

Osim vizuelnih i organizacionih veština, studenti ALUM-a pokazali su i svoje glumačke talente i to u filmu „Posmatrači”, koji predstavlja centralni deo kampanje „Stop trgovini ljudima”, projekta edukacije i prevencije na temu

trgovine ljudima.

Film je imao termin prikazivanja svakog dana festivala, a u njemu je publika mogla da vidi mlade talente sa ALUM-a: studente Jovanu Stević i Katarinu Živković, kao i diplomirane studente Miloša Petrović i Maju Šipovac.

Stručna pomoć studenata u realizaciji festivala

Studenti smera Menadžment umetničke produkcije i medija učestvovali su u realizaciji Mikser festivala, dajući značajan doprinos celokupnoj organizaciji programa.

Zahvaljujući svom zavidnom volonterskom iskustvu, studenti su radili rame uz rame sa već iskusnim timom ovog festivala, koji spada u red najznačajnijih i promoviše mlade domaće i strane umetnike, neafirmisane ali i već priznate autore, okupljajući publiku iz regiona i šire i postavljajući standarde kreativnosti, inovativnosti i preduzetništva u kulturi i umetnosti.

Profesor Petar Stanojlović sa zadovoljstvom je pozdravljao studente koje je sretao na festivalu i ukazao na budućnost koju čine upravo studenti ALUM-a:

Izuzetno mi je drago što smo kao fakultet sastavni deo kulturnih događaja Beograda i šire, što na pravi način komuniciramo sa svim onim što je savremena tendencija i što čini društvo lepšim i boljim. Tako stvaramo nove kolege, prijatelje, saradnike, umetnike, ljude koji će verovatno mnogo više promeniti svet nego mi.

Predstavljene ideje ostavile snažan utisak

Celokupno učešće studenata ALUM-a na Mikser festivalu ostavilo je snažan utisak na sve posetioce, a tome su doprineli harizma i kreativnost kojom zrače kako studenti, tako i ideje koje su predstavili. O tome najbolje svedoče neretki komentari posetilaca da ne žele da napuste lokaciju postavki studenata ALUM-a, jer se u njoj osećaju inspirisano i nesvakidašnje.

Osim posetilaca, prezadovoljni su bili i sami studenti ALUM-a, jer su imali još jednu priliku da predstave svoju kreativnost, steknu vredno praktično iskustvo i povežu se sa svojim vršnjacima, kolegama i uticajnim ličnostima iz sveta umetnosti.

Pogledajte još fotografija u galeriji na sajtu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.