Brana Mitrović sa studentima FSU o sponi arhitekture i umetnosti

/ / Izložbe-nastupi, Nagrade, Obaveštenja, Vesti / 8. 12. 2017.

U prostorijama Fakulteta savremenih umetnosti u ponedeljak, 11. decembra, održano je još jedno predavanje iz ciklusa „Gost FSU”.

Studenti su u amfiteatru Fakulteta ugostili renomiranog arhitektu Branislava Mitrovića, a razgovor je moderirao profesor FSU Božidar Đurović.

Gostovanje_slajfna (1)

Istaknuti arhitekta i član Srpske akademije nauka i umetnosti studentima je govorio na temu „Arhetip i apstraktna arhitektonska forma”, a na kraju predavanja svi su postavljali pitanja i dobili korisne savete.

Veza između arhitekture i umetnosti

Sam Branislav Mitrović je na svom primeru objasnio vezu između arhitekture i umetnosti.

Još za vreme srednjoškolskih dana imao sam sklonosti i dodira sa različitim granama umetnosti. Zanimali su me režija, film, slikarstvo, ali sam na kraju ipak izabrao arhitekturu, mada mislim da se u mojim delima i dalje vidi ta moja strana ličnosti i sklonost ka umetnosti i slikarstvu – rekao je Mitrović.

Nagrade i priznanja za profesora Mitrovića dovoljno govore o njegovom statusu

Branislav Mitrović je veliko ime naše arhitekture. Od 2012. godine član je Upravnog odbora Udruženja arhitekata Srbije, a iste godine primljen je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti i za redovnog člana Inženjerske akademije Srbije – IAS.

Za profesora emeritusa Beogradskog univerziteta na Arhitektonskom fakultetu izabran je 2015. godine. Dobitnik je velikog broja nagrada, profesionalnih i javnih priznanja za svoj rad u arhitekturi. Veliki je stručnjak u oblasti projektovanja. Član je Upravnog odbora Narodnog muzeja u Beogradu.

Pogledajte kako je bilo na druženju čuvenog arhitekte i profesora sa studentima FSU: