Čestitke za profesora Petra Stanojlovića

/ / Vesti / 15. 07. 2016.

Petra Stanojlovića

 

Serija „Zaboravljeni umovi Srbije”, čiju režiju i idejni koncept potpisuje doc. Petar Stanojlović, profesor umetničke produkcije na Akademiji lepih umetnosti i multimedija, proslavila je jubilarnih 10 godina od početka snimanja. Ova serija Radio-televizije Srbije ima veliki značaj za kulturu, umetnost, istoriju i televiziju, što je pokazala već prvom epizodom snimljenom 2006. godine.

Borba protiv zaborava

Namera autora ove ambiciozne serije jeste podsećanje na imena koja nisu pomenuta u čitankama i udžbenicima, u školskoj lektiri, u javnim raspravama.

To su imena koja su do sada bila na margini istorije i kulturnog nasleđa, kao što su istoričar Jovan Radonić, političar i matematičar Kosta Stojanović, filozof Božidar Knežević, pedagog Jovan Miodragović, naučnik Đorđe Stanojević, patolog Đorđe Joanović, pravnik Aleksandar Solovjev, fiziolog Ivan Đaja i mnogi drugi.

Neki od glumaca koji su se do sada pojavili u ulogama značajnih istorijskih ličnosti su: Ljiljana Blagojević, Ivan Bekjarev, Andrej Šepetkovski, Ljubomir Bandović, Ljiljana Dragutinović, Kalina Kovačević, Goran Sultanović, Ljubivoje Tadić, Rada Đuričin i mnogi drugi.

 

Petra Stanojlovića

Vukova nagrada za seriju profesora Stanojlovića

Značaj ovog velikog projekta nije ostao neprimećen od strane stručne javnosti.

Kvalitet i hrabrost nagrađeni su 2008. godine, kada je seriji „Zaboravljeni umovi Srbije” dodeljena jedna od najvažnijih nagrada za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke, Vukova nagrada.

Ovakva čast i priznanje za doprinos kulturi potvrdili su ulogu i važnost serijala na kom već deceniju posvećeno radi profesor na odseku Menadžment umetničke produkcije i medija na ALUM-u, Petar Stanojlović.

Prva klapa novih epizoda

Do sada je snimljeno ukupno 18 epizoda, od kojih je poslednjih šest snimljeno pre dve godine, u potpuno novom kreativnom konceptu. Dovođenjem istorijskih ličnosti u savremeni televizijski studio i igrom vremenskih perspektiva jedan igrano-dokumentarni format kakav je serija „Zaboravljeni umovi Srbije” postao je atraktivan širokoj publici.

 

Petra Stanojlovića

 
U ovoj godini jubileja, u istom maniru, kao poklon gledaocima, istoriji i kulturi, ekipa „Zaboravljenih umova Srbije” počela je snimanje još tri nove epizode posvećene Lazaru Pačuu, srpskom ministru finansija, političaru i lekaru, Dimitriju Mitrinoviću, avangardnom kritičaru, filozofu, piscu i Veselinu Čajkanoviću, profesoru Univerziteta u Beogradu i srpskom istoričaru religije.

Čestitamo profesoru Petru Stanojloviću na ovom velikom uspehu i nestrpljivo iščekujemo nove epizode.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.