Čuveni srpski književnik, pesnik i autor dečjih emisija Ljubivoje Ršumović gost FSU

/ / Vesti / 29. 03. 2023.

Izuzetna nam je čast, kao i zadovoljstvo, da vas obavestimo da će sledeći gost tribine „Susreti” biti junak našeg detinjstva i jedan od najpoznatijih pesnika sa ovih prostora – Ljubivoje Ršumović!

Tim povodom vas pozivamo da budete gosti treće tribine „Susreti”, koja će se održati 4. 4, sa početkom u 17 časova, u Amfiteatru 1, u prostorijama Fakulteta savremenih umetnosti. 

Sledeći gost FSU: nagrađivani srpski književnik i pesnik, dečji pisac i autor brojnih dečjih emisija 

Ljubivoje Ršumović je rođen u Ljubišu, na Zlatiboru, 3. jula 1939. godine. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu, gde je 1965. godine završio komparativnu književnost na Filološkom fakultetu.

Počeo je rano da piše, još kao osnovac u Ljubišu. Prve pesme je objavio kao gimnazijalac, 1957. godine, najpre u užičkim Vestima, a zatim u Književnim novinama.

Godine 1965. zaposlio se u Radio Beogradu, u redakciji programa za decu. Svoj literarni rad uspešno ugrađuje u emisije Utorak uveče – ma šta mi reče, Subotom u dva, Veseli utorak. U tim programima primenjuje dokumentarnu poetiku, koju je usvojio od Zmaja i Duška Radovića, i pedagošku doktrinu Džona Loka: „Što pre dete smatraš čovekom – pre će čovek i postati!” Godine 1968. prelazi na televiziju i radi poznate serije: Dvogled, Hiljadu zašto i Hajde da rastemo. Kao televizijski poslenik napisao je, vodio i režirao više od šeststo emisija. Jedna od najpopularnijih serija za decu – Fazoni i fore – imala je sto pedeset sedam epizoda. Pored programa za decu, uradio je i nekoliko serija dokumentarnih programa. 

Objavio je devedeset dve knjige, uglavnom za decu. Najpoznatiji su mu naslovi: Ma šta mi reče, Pričanka, Pevanka, Još nam samo ale fale, Vesti iz nesvesti, Nevidljiva ptica, Domovina se brani lepotom, Sjaj na pragu, Rošavi anđeo, Zov tetreba, Uspon vrtovima i mnoge druge. U pozorištima je izvedeno više njegovih dela: Šuma koja hoda, Nevidljiva ptica, Baba Roga, Rokenrol za decu, Uspavana lepotica, Au, što je škola zgodna, U cara Trojana kozje uši itd. Autor je i nekoliko udžbenika za osnovnu školu: Deca su narod poseban, Azbukovar i Pismenar.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Povelja Zmajevih dečjih igara, Brankova nagrada, Oktobarska nagrada grada Beograda, Goranova plaketa, Vukova nagrada, kao i tri zapažene međunarodne nagrade: Pulja u Bariju za celokupno stvaralaštvo za decu, nagrada Uneska za knjigu Bukvar dečjih prava na svetskom konkursu za knjigu koja propagira mir i toleranciju i Tabernakul za poeziju u Skoplju.

Od 1986. do 2002. bio je direktor Pozorišta „Boško Buha”. Jedan je od osnivača i član Upravnog odbora Zadužbine „Dositej Obradović”, a član je i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” u Beogradu.

Uporedo sa književnim radom, bavio se i sportom. Osnivač je, takmičar i prvi predsednik Karate kluba „Crvena zvezda”. Bio je predsednik Karate saveza Srbije i savezni je sudija karatea.

Velika je čast za jedan fakultet što će imati priliku da ugosti ličnost kao što je Ljubivoje Ršumović, te pozivamo sve studente, ali i sve zainteresovane za književnost, da dođu i lično upoznaju našeg čuvenog pesnika i uživaju u njegovim rečima i čarobnim stihovima.

Vidimo se u četvrtak, 4. 4, u 17 časova!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.