Dan nauke i rođendan Nikole Tesle: Inovacije, inspiracija i nasleđe

/ / Vesti / 10. 07. 2024.

Svake godine, 10. jula, obeležava se Dan nauke i rođendan jednog od najvećih umova – Nikole Tesle. Ovaj dan je prilika da se prisetimo Teslinih neverovatnih dostignuća i inspirišemo nove generacije da slede njegove stope. 

Tesla u umetnosti, književnosti i filmu

Nikola Tesla, rođen 1856. godine, bio je jedan od najinovativnijih izumitelja svog vremena. Njegova strast za naukom rezultirala je izumima poput naizmenične struje i bežičnog prenosa energije, koji su postali osnova za moderne tehnologije. Tesla često inspiriše umetnike, književnike i filmske stvaraoce.

U likovnoj umetnosti Tesla se pojavljuje u delima poput Dosijea Žan-Mišela Baskijata, gde se koriste simboli i tekstualni elementi u čast Tesle, te u radu Marine Abramović Elektrifikacija i seriji crteža Roberta Longa Električne oluje, koji aludiraju na njegove eksperimente s elektromagnetnom energijom.

U književnosti Tesla je enigmatična i harizmatična figura. U romanu Samante Hant Izum svega ostalog istražuju se njegova usamljenost i neostvareni snovi kroz oči mlade sobarice. Vladimir Pištalo u romanu Tesla: Portret među maskama prikazuje njegove lične i profesionalne borbe, dok Goran Skrobonja u knjizi Čovek koji je ubio Teslu istražuje zloupotrebu nauke.

U filmu se Tesla često prikazuje kao genije čiji je rad oblikovao budućnost. U filmu Prestiž Kristofera Nolana Tesla, kojeg igra Dejvid Bouvi, ključna je figura u priči o rivalstvu dva mađioničara u viktorijanskom Londonu, te simbolizuje neograničene mogućnosti nauke i opasnosti ambicije. 

Teslin lik i delo žive kroz likovnu umetnost, književnost i film – zato Fakultet savremenih umetnosti s ponosom obeležava ovaj dan! Naš fakultet teži tome da podstakne studente na razmišljanje izvan okvira, kao što je Tesla to činio. Kroz interdisciplinarne programe i inovativne projekte pružamo studentima veštine za stvaranje dela koja će promeniti svet. 

Prijavite se i nakon samo četiri godine studiranja se pridružite kreativnim inovatorima budućnosti!


Leave a Comment

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.