DOĐITE NA BESPLATNE KREATIVNE RADIONICE ZA SREDNJOŠKOLCE NA FSU

/ / Vesti / 31. 10. 2023.

Fakultet savremenih umetnosti i ove godine organizuje kreativne radionice! Potrebno je da se svi srednjoškolci, zaljubljenici u umetnost, koji žele da učestvuju na radionicama koje se održavaju 18. i 25. novembra što pre prijave i obezbede svoje mesto.

FSU Creative Art Workshop sadrži radionice iz dizajna, multimedija, glume, slikarstva, modnog dizajna, savremenog novinarstva, muzike i multimedijalne produkcije. Učešće na radionicama je potpuno besplatno, ali je broj mesta ograničen po radionici, zbog čega je potrebno da se prijavite na vreme.

Svi učesnici dobijaju sertifikat za učešće na radionicama, ali i druge vredne nagrade.

Više o kreativnim radionicama pogledajte OVDE.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Odaberite jednu od umetničkih oblasti i dođite da kreiramo zajedno

Svako od vas se pronalazi u različitim umetničkim pravcima i izrazima. Potrebno je da izaberete oblast koja vaš najviše zanima i odlučite da li želite da učestvujete u radionicama dizajna, da se bavite muzikom, novinarstvom ili produkcijom ili ste pak zaljubljenik u glumu ili slikarstvo. Jedan učenik može da se prijavi samo za jednu radionicu.

Budite producent svoje serije: Fenomeni TV serija

Na ovoj radionici imaćete priliku da saznate šta je to produkcija i kako zapravo ona funkcioniše, kao i šta je sve to potrebno kako bi se kreirala jedna serija. Imaćete priliku da kroz kreativnu debatu napravite poređenje između onoga što je nasleđeno i onoga što je aktuelna produkcija. Polaznici će imati zadatak da sami kreiraju priču i opišu produkciju jedne zamišljene serije.

Kreirajte sopstvenu vest za medije: Multimedijalno novinarstvo

Ideja ove radionice je da proširite svoje iskustvo na temu aktuelne komunikacije i prezentacije. Alati i oblici poput podkasta, pisanih objava, foto i video sadržaja na društvenim mrežama, ali i u javnom izražavanju i savremenom digitalnom društvu, biće prikazani kao mogućnosti koje pojedinci mogu koristiti kako bi se izrazili u skladu sa svojim preferencijama. Na ovoj radionici imaćete priliku da kreirate jednu vest u više različitih medijuma.

Produkcija muzičkih događaja: Osmislite ideju i organizujte muzički događaj

Na ovoj radionici saznajte šta je sve potrebno kako bi se jedan muzički događaj organizovao. Glavna tema ove radionice su ključni elementi muzičke industrije, a imaćete priliku i da steknete uvid u organizaciju muzičkog događaja uz sve prateće infrastrukturne, sadržinske i medijske elemente. Vaš zadatak biće da se oprobate u kreiranju ideja za muzički spektakl i uvidite sve faze njihovog kreiranja i realizacije.

Gluma i scena: Stekni veštine koje poseduju savremeni glumci

Današnji glumac ne vodi računa samo o glumi – on mora da bude multimedijalni umetnik, da se podjednako dobro snalazi na televiziji, radiju, filmu i u pozorištu. Dobar glas i pevanje sastavni su deo njegovog scenskog nastupa. Naučite kako da vas buduća publika odmah zavoli.

Spremili smo za vas tri radionice: radionicu scenskih igara, radionicu scenskog govora i radionicu glume. Prva radionica namenjena je upoznavanju sa različitim stilovima umetničke igre. Cilj nam je da kroz pokret, muziku i ritam probudimo igrača u svakom od vas, da saznamo zašto je igra važno sredstvo u građenju glumačkog lika i na koji način nam igra pomaže da osvestimo svoje telo i iskažemo se kroz pokrete. Na radionici scenskog govora fokusiraćemo se na osvešćivanje govornog aparata kroz vežbe artikulacije, intenziteta, tempa i ritma, kao i kroz upotrebu pauza kao pasivnog govornog izraza. Poseban akcenat biće stavljen na intonaciju kao nosioca emocionalne nijanse govora kroz koji se najsnažnije oseća moć govora. Na radionici glume vežbaćemo koncentraciju, maštu i glumačku igru.

Dizajn enterijera: Budite dizajner enterijera na jedan dan

Ukoliko volite da planirate raspored nameštaja, interesuje vas unutrašnja arhitektura, volite da kombinujete boje i materijale, zanimaju vas scenografija i dizajn nameštaja, onda je ovo idealna radionica za vas. Imaćete priliku da promenite funkciju predmeta ili prostora i iznova razmotrite njegove forme i konstrukcije.

Dizajn video-igara: Kreirajte elemente za video-igre

Ako volite da igrate igrice i oduvek ste želeli da kreirate sopstvenu igricu, onda je ova radionica kao stvorena za vas. Kroz ovu radionicu imaćete priliku da se upoznate sa svetom gejming industrije, razumete osnovne principe dizajna likova, okoline i objekata, kao i da steknete praktično iskustvo u radu sa 2D i 3D softverima. Nakon uvodnog predavanja bićete u prilici da uz asistenciju profesora sa smera Dizajn video-igara u oblastima digitalnog slikanja i modelovanja izradite elemente za video-igru.

Grafički dizajn: Sopstvenom kreacijom do naslovne strane

U okviru ove radionice polaznici dobijaju materijal, te će njegovim isecanjem, cepanjem, lepljenjem i sjedinjavanjem na površini za rad, kao i dodavanjem tipografije, dati svrhu novonastalom radu.

Vaš cilj biće da kreacije dobiju novo značenje i da uz upotrebu tipografskih elemenata budu primenljive za potrebe grafičkog dizajna: naslovne strane časopisa, knjige, plakata itd.

Dizajn kostima: Kreirajte unikatne minđuše

Polaznici radionice će imati priliku da nauče kako da ručno izrade unikatne minđuše od različitih materijala koristeći razne tehnike. Minđuše, kao deo nakita, pripadaju jednoj od najstarijih praksi – ukrašavanju tela, te su kao takve u različitim oblicima i veličinama uvek bile deo modnog trenda. Izrađivaćemo ih kombinovanom tehnikom nizanja, prišivanja, lepljenja različitih materijala, tkanina i ukrasne pozamanterije – cilj je da dobijemo unikatna dizajnerska rešenja.

Vizuelne umetnosti: Zajedničkim radom do umetničkog dela

Pokažite sav svoj talenat i kreativnost i upoznajte se sa ateljeima na Fakultetu savremenih umetnosti. Imaćete svu moguću podršku, kao i priliku da osetite kako to izgleda biti student vizuelnih umetnosti na FSU.

Koncept ove radionice vizuelnih umetnosti zasniva se na kolektivnom načinu mišljenja. Grupa će biti podeljena na nekoliko ekipa koje će realizovati zajedničke radove.

Cilj je da zajedničkim radom i promišljanjem (kroz brejnstorming) steknete jedinstveno iskustvo.

Izaberite radionicu i dođite na subote dobrih kreacija

Dani umetnosti i dobre zabave doneće vam praktična znanja i rad na konkretnim projektima, uz druženje sa ljudima istih interesovanja iz oblasti dizajna, multimedije, glume, slikarstva, dizajna kostima, multimedijalnog novinarstva i produkcije. Izaberite umetničku oblast koja je najbliža vašem interesovanju i prijavite se do četvrtka, 17. novembra, za radionice u okviru Departmana kreativnih komunikacija i Departmana vizuelnih umetnosti, dok se za radionice u vezi sa Departmanom dramskih umetnosti možete prijaviti do četvrtka, 24. novembra. Dođite da stvaramo, učimo i pritom se dobro zabavimo.

Učešće na FSU Creative Art Workshopu je besplatno, ali je broj mesta ograničen. Važno je da znate da jedna osoba može da se prijavi samo za JEDNU radionicu.

Vidimo se!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.