DOĐITE NA BESPLATNE KREATIVNE RADIONICE ZA SREDNJOŠKOLCE NA FSU

/ / Vesti / 14. 02. 2024.

Fakultet savremenih umetnosti i ove godine organizuje kreativne radionice! Potrebno je da se svi srednjoškolci, zaljubljenici u umetnost, koji žele da učestvuju na radionicama koje se održavaju 24. februara što pre prijave i obezbede svoje mesto.

FSU Creative Art Workshop sadrži radionice iz glume, slikarstva i multimedijalne produkcije. Učešće na radionicama je potpuno besplatno, ali je broj mesta ograničen po radionici, zbog čega je potrebno da se prijavite na vreme.

Svi učesnici dobijaju sertifikat za učešće na radionicama, ali i druge vredne nagrade.

Više o kreativnim radionicama pogledajte OVDE.

ODABERITE JEDNU OD UMETNIČKIH OBLASTI I DOĐITE DA STVARAMO ZAJEDNO

Svako od vas se pronalazi u različitim umetničkim pravcima i izrazima. Potrebno je da izaberete oblast koja vaš najviše zanima i odlučite da li želite da učestvujete u radionicama koje se bave produkcijom ili ste pak zaljubljenik u glumu ili slikarstvo. Jedan učenik može da se prijavi samo za jednu radionicu.

VEŠTINE MOBILNOG NOVINARSTVA

Novinarsko izveštavanje danas podrazumeva korišćenje pametnih telefona. Na ovoj radionici ćemo uputiti polaznike u proces kreiranja vesti uz pomoć mobilnog telefona, snimanja i montiranja na licu mesta, kao i plasiranja sadržaja na društvenim mrežama. Polaznici će imati priliku da samostalno ili u timu naprave vest uz pomoć mobilnog telefona. 

EVENT MENADŽMENT

Event menadžment postaje sve popularnije zanimanje sadašnjosti i budućnosti. EXPO format je već svetski hit. ESG i održivi razvoj su postali ključni deo biznis strategija. Da li možete da zamislite sve ove aspekte objedinjene u okviru jednog koncepta? Jednog eventa? Na ovoj radionici polaznici će imati priliku da saznaju ekskluzivne detalje o tome kako je nastao „STADA EXPO” i kako je izgledala njegova evropska turneja u 2023. Takođe, bićete među prvima koji će se upoznati sa predstojećom evropskom turnejom u 2024, kao i šta je to što je donelo nagrade ovom futurističkom projektu.

DIZAJN KOSTIMA

Polaznici radionice će imati priliku da nauče kako da ručno izrade unikatne tekstilne aplikacije kojima mogu dekorisati odeću i aksesoare. Apliciranje je način obrade i jedna je od najstarijih tehnika spajanja, ušivanja i krpljenja tekstila, a zbog lake i raznovrsne primene veoma je popularna u novim načinima dekorisanja tekstilnih površina odeće. Može se raditi kao vez koncem, dodavanjem šljokica, perli, niti prediva, meralne i plastične pozamanterije na malim površinama koje se naknadno mogu aplicirati na bilo koju vrstu tekstilne podloge ili odeće. Predstavlja lak i kreativan način dekorisanja jednobojne tekstilne forme malim površinama različitog estetskog sadržaja koji može biti najrazličitijeg dizajna, kolorita i sadržaja. Može predstavljati broš, amblem, prišivak ili ukrasnu aplikaciju na rukavu, džepu, leđima jakne, nogavici, manžetni, epoleti, kačketu. Radićemo ih u zadatim, pripremljenim oblicima kombinovanom tehnikom prišivanja, ukrašavanja i lepljenja različitih vrsta tkanine i ukrasne pozamanterije sa tendencijom da dobijemo novu dekorativnost površina.

STORYBOARD

Storibord je termin koji označava postupak vizuelnog narativa koristeći kinematografski jezik s ciljem postizanja određene vizuelne strukture kao osnove za kreiranje finalnog proizvoda poput filma, animacije ili nekog drugog vizuelnog medija koji se oslanja na filmsko stvaralaštvo. Na radionici ćemo istraživati osnove kinematografskog jezika i vizuelne forme kroz praktične primere u filmskoj produkciji. Učesnici će imati priliku da nauče i razumeju osnovne principe vizuelnog pripovedanja i da ih primene na zadatu temu tako što će kreirati svoju vizuelnu interpretaciju, odnosno storibord, na osnovu određenog scenarija. Radionica je otvorena za sve učenike srednjih škola koji su zainteresovani za kako pojedinačni segment tako i celokupan razvoj jednog multimedija kao što je video igra, animacija ili film. Nije potrebno prethodno iskustvo u radu na storibordu, ali je zato neophodno crtačko umeće.

STUDIJA PROSTORA

Na radionici ćemo istraživati osnove dizajna enterijera kroz praktične aktivnosti. Učesnici će imati priliku da analiziraju potencijale organizacije ili preuređenja odabranih ambijenata putem studije prostora. Akcenat je pre svega na razvijanju veština učesnika u razumevanju i imaginaciji prostora, kao i u dizajniranju enterijera, da bi nakon toga osmišljeni koncepti bili grafički prikazani slobodoručnim crtežom na papiru u tehnici po izboru. Radionica je otvorena za sve učenike srednjih škola koji su zainteresovani za dizajn enterijera i kreativno izražavanje. Nije potrebno prethodno iskustvo u dizajnu enterijera – dovoljno je imati želju za učenjem i stvaranjem. Osnovno iskustvo u slobodoručnom crtanju je korisno, ali nije obavezno.

ISTRAŽIVANJE PROPORCIJA

Ova interaktivna radionica predstavlja putovanje kroz svet proporcija i prostora u crtanju modela. Kroz praktične vežbe i refleksivne aktivnosti, učesnici će istražiti kako proporcije oblikuju našu percepciju prostora u crtanju modela. Fokusirajući se na interakciju između proporcija i prostora, ova radionica će otkriti kako ovi koncepti zajedno doprinose kreiranju živopisnih i uravnoteženih umetničkih dela.
Struktura radionice:

 • Uvod: otkrivanje osnovnih principa proporcija i prostora u crtanju modela;
 • Praktična primena: kroz vođene vežbe crtanja istražićemo kako proporcije utiču na percepciju prostora i kako prostor može uticati na interpretaciju modela;
 • Refleksija kroz dijalog: otvorena diskusija o tome kako proporcije i prostor oblikuju naše crteže i našu percepciju modela;
 • Kreativno istraživanje: učesnici će imati priliku da istražuju načine crtanja kako bi bolje razumeli kako proporcije i prostor mogu biti iskorišćeni u njihovom radu;
 • Zaključak: podsticaj za dalje istraživanje i kreativno izražavanje kroz proporcije i prostor u crtanju.

GRAFIČKI DIZAJN

Polaznici radionice će imati priliku da se sretnu sa osnovnim elementima grafičkog dizajna kroz kreativni zadatak u programu Adobe Photoshop. Dobijeni digitalni materijal je potrebno sjediniti na površini za rad u jednu zanimljivu celinu isecanjem, lepljenjem, kolažiranjem. Dodavanjem tipografije svaki učesnik daje namenu novonastalom radu po svom nahođenju. Koristeći grafičke elemente, fotografiju i tipografiju, učesnici radionice kreiraju poruku koja će privući potencijalne korisnike u žanru koji odaberu.
Ideja je pronalaženje veze među bojama, teksturama, linijama, tipografskim elementima i, povezivanjem istih, stvaranje kompozicije, likovno i grafički interesantne. Cilj zadatka je da kreacije dobiju novo značenje i uz upotrebu tipografskih elemenata budu primenljive za potrebe grafičkog dizajna: naslovne strane časopisa, knjige, plakata itd.

GLUMA

Kreativna radionica je posvećena vežbama koje se rade na studijama prve godine glume: oslobađanje, cilj, motiv, radnja, igra sa partnerom, improvizacija itd.

SCENSKE IGRE

Polaznici kreativne radionice „Scenske borbe i akrobatika” imaće priliku da se upoznaju sa njenim osnovnim elementima, čiji je cilj da se, između ostalog, poboljšaju opšte motoričke sposobnosti, razvijaju kreativnost i vizionarska svest, a posebno da se podstaknu motivacija i moralno-voljni faktor za umetnost u celini.

SCENSKI GOVOR

Ova radionica je osmišljena s ciljem da pokaže polaznicima (zainteresovanim za studije glume) koliko ima prostora da napreduju u svom glasu. Postavka glasa (impostacija), otvaranje i dikcija sastavni su deo svakog susreta sa glumom. Koristeći razne tehnike u ovoj radionici, pokušaćemo da pronađemo vaš autentični glas, a kroz različite vežbe učićemo vas kako da ga ozvučite i slobodno izrazite bez ikakve nelagode i sve to uz vežbe disanja koje nam omogućavaju maksimalnu kontrolu nad glasom i vokalnim izazovima.

IZABERITE RADIONICU I DOĐITE NA SUBOTU DOBRIH KREACIJA

Dani umetnosti i dobre zabave doneće vam praktična znanja i omogućiti rad na konkretnim projektima uz druženje sa ljudima istih interesovanja iz oblasti dizajna, multimedije, glume, slikarstva, dizajna kostima, multimedijalnog novinarstva i produkcije. Izaberite umetničku oblast koja je najbliža vašem interesovanju i prijavite se do petka, 23. februara. Dođite da stvaramo, učimo i pritom se dobro zabavimo.

Učešće na FSU Creative Art Workshopu je besplatno, ali je broj mesta ograničen. Važno je da znate da jedna osoba može da se prijavi samo za JEDNU radionicu.

Vidimo se!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.