DOĐITE NA BESPLATNE KREATIVNE RADIONICE ZA SREDNJOŠKOLCE NA FSU

/ / Vesti / 3. 04. 2023.

Fakultet savremenih umetnosti i ove godine organizuje kreativne radionice! Svi srednjoškolci, zaljubljenici u umetnost, koji žele da učestvuju na radionicama koje se održavaju 22. aprila potrebno je da se što pre prijave i obezbede svoje mesto.

FSU creative art workshop sadrži radionice iz dizajna, multimedija, glume, slikarstva, modnog dizajna, savremenog novinarstva, muzike i multimedijalne produkcije. Učešće na radionicama je potpuno besplatno, ali je broj mesta ograničen na 15 učesnika po radionici, zbog čega je potrebno da se prijavite na vreme.

Svi učesnici dobijaju sertifikat za učešće na radionicama, ali i druge vredne nagrade.

Više o kreativnim radionicama pogledajte OVDE.

Odaberite jednu od sedam umetničkih oblasti i dođite da kreiramo zajedno

Svako od vas se pronalazi u različitim umetničkim pravcima i izrazima. Potrebno je da izaberete oblast koja vaš najviše zanima i odlučite da li želite da učestvujete u radionicama dizajna, ili ste pak zaljubljenik u glumu, slikarstvo, želite da se bavite muzikom, novinarstvom ili produkcijom. Jedan učenik može da se prijavi samo za jednu radionicu.

Savremeno novinarstvo: Saznaj kako da pokreneš podcast

Podkasti su postali veoma popularni jer omogućuju ljudima da slušaju ili gledaju sadržaj koji ih zanima kada god žele i gde god žele. Ako vas zanimaju savremeno novinarstvo i stvaranje vlastitog podkasta, ovo je prava radionica za vas.

U ovoj radionici ćemo istražiti podkast kao fenomen savremenih medija. Steći ćete veoma korisna znanja o načinima produkcije podkasta, uticaju koji ovakva forma ima i kreativnom aspektu podkasta.

Gluma i scena: Stekni veštine koje poseduju savremeni glumci

Današnji glumac ne vodi računa samo o glumi. On mora da bude multimedijalni umetnik, da se podjednako dobro snalazi na televiziji, radiju, pozorištu, filmu. Dobar glas i pevanje sastavni su deo njegovog scenskog nastupa. Naučite kako da vas buduća publika odmah zavoli.

Spremili smo za vas tri radionice: radionicu scenskih igara, radionicu scenskog govora i radionicu glume. Prva radionica namenjena je upoznavanju sa različitim stilovima umetničke igre. Kroz pokret, muziku i ritam, cilj nam je da probudimo igrača u svakom od vas, da saznamo zašto je igra važno sredstvo u građenju glumačkog lika, kao i na koji način nam igra pomaže da osvestimo svoje telo i iskažemo se kroz pokrete. Na radionici scenskog govora fokusiraćemo se na osvešćivanje govornog aparata kroz vežbe artikulacije, intenziteta, tempo-ritma, kao i kroz upotrebu pauza kao pasivnog govornog izraza. Poseban akcenat biće stavljen na intonaciju kao nosioca emocionalne nijanse govora kroz koju se najsnažnije oseća moć govora. Na radionici glume vežbaćemo koncentraciju, maštu i glumačku igru.

Muzičke komunikacije: Šta nam „govore” muzički talasi

Ova radionica je tvoja prilika da zakoračiš u svet muzike kao samostalne primenjene umetnosti, ali i kao jednog od ključnih činilaca filma, pozorišta, televizije, radija, video-igara, festivala, koncerata, događaja i drugih medijskih i umetničkih projekata.

Istraživaćemo šta nam to muzika i zvuk kazuju, kako da budemo slušaoci i tumači, kako da se izražavamo i šta možemo da poručujemo muzikom i zvukom.

Slikarstvo i crtanje: Probudi svoju kreativnost 

Pokažite sav svoj talenat i kreativnost i upoznajte se sa ateljeima na Fakultetu savremenih umetnosti. Imaćete svu moguću podršku, kao i priliku da osetite kako to izgleda biti student vizuelnih umetnosti na FSU.

Osetite živost pokreta, kako sopstvenih tako i modela koji pozira za akt. Za ovu radionicu će specijalno biti pripremljene table od melanita velikih formata – 207 x 93 cm, po kojima će učesnici moći da crtaju modele u prirodnoj veličini. Za realizaciju radionice koristiće se raznobojne krede po piši-briši modelu – jedini trag će biti foto-dokumentacija, gde ćemo preći iz analognog u digitalni medij.

Multimedijalna produkcija: Šta podrazumeva kreativno preduzetništvo 

Tema kreativnog preduzetništva spaja produkciju ideja i mogućnost korišćenja kreativnosti kroz poslovno delovanje, samoupošljavanje, razumevanje kreativnih industrija i učešće u društvu, privredi i medijima kroz komercijalni i umetnički rad.

Producent treba da bude neko ko ne samo da razume proces nastanka umetničkog dela već i neko ko je spreman da sam pokrene kreativni biznis. Ako te interesuje produkcija i realizacija umetničkih sadržaja, rad sa glumcima, rediteljima, scenaristima, montažerima i drugim stručnjacima iz sveta pozorišta, filma i medija, onda je ovo radionica za tebe.

Modni dizajn: Kreiraj originalne ukrase za odeću i aksesoare

Ove godine tema je i više nego inspirativna. Ako ste zaljubljenici u dekorisanje tekstilnih površina, sada imate priliku da pokažete svu svoju kreativnost.

Naučite kako da ručno izradite unikatne prišivače kojima možete dekorisati odeću i aksesoare. Uz vez koncem, dodavanjem šljokica, perli, niti, metalne i plastične pozamanterije istražićemo kreativan način dekorisanja tekstilne forme na malim površinama (broš, amblem, prišivku ili ukrasnu aplikaciju na rukavu, džepu, epoleti, kačketu, nogavici, manžetni…). Ukrase ćemo raditi u zadatim, već pripremljenim, oblicima kombinovanom tehnikom prišivanja i lepljenja različitih vrsta tkanine i ukrasne pozamanterije sa tendencijom da dobijemo novu dekorativnost površina.

Dizajn i multimediji: Nauči više o zvukovnoj umetnosti i zvukovnoj skulpturi

Novo vreme donelo je uzbudljive mogućnosti, pa tako umetnici u svom radu danas koriste raznovrsna izražajna sredstva – među kojima je i zvuk. Umetnici mogu koristiti zvuk na različite načine kako bi postigli određeni efekat ili emociju kod publike, a zvuk se često koristi kako bi se stvorio potpuni doživljaj umetničkog dela.

U okviru ove radionice ćemo vam približiti medij zvučne skulpture i pokrenuti vas na razmišljanje o tome kako zvuk utiče na prostorno-vremensku percepciju objekta i kako sam objekat moduliše emitovani zvuk oblikom i materijalom. Saznaćete više o istoriji umetnosti zvuka i zvukovne skulpture, a zatim snimati i obrađivati zvuk u programu Audacity i ozvučavati određeni objekat zvučnikom.

Izaberi radionicu i dođi na subotu dobrih kreacija

Dan umetnosti i dobre zabave doneće vam praktična znanja i rad na konkretnim projektima, uz druženje sa ljudima istih interesovanja iz oblasti dizajna, multimedija, glume, slikarstva, modnog dizajna, savremenog novinarstva, muzike i multimedijalne produkcije. Izaberite umetničku oblast koja je najbliža vašem interesovanju, prijavite se do četvrtka, 20. aprila, i dođite da stvaramo, učimo i pritom se dobro zabavimo.

Učešće na FSU Creative Art Workshopu je besplatno, ali je broj mesta ograničen. Važno je da znate da jedna osoba može da se prijavi samo za JEDNU radionicu.

Vidimo se!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.