Dođite na otvaranje izložbe „Od konkretnog ka apstraktnom” u Studentski kulturni centar

/ / Vesti / 3. 09. 2021.

Studenti grafičkog dizajna i multimedije na Fakultetu savremenih umetnosti pozivaju vas u Studentski kulturni centar da pogledate njihovu izložbu „Od konkretnog ka apstraktnom”, koja se otvara u petak, 3. septembra, i trajaće sve do 13. septembra.

Izložbu su pripremili studenti druge i treće godine i ona predstavlja odabir najuspešnijih odgovora na zadate teme iz predmeta Fotografija, a mentor izložbe je njihova profesorka Svetlana Knežević Lukić.

Izložba je ilustracija procesa fotografskog razmišljanja

U prvoj godini studenti se susreću sa osnovnim pravilima fotografije, pokušavaju da primete motiv, uspešno ga kadriraju, posmatraju svet oko sebe… Kasnije u toku studija dobijaju neke konkretnije i kreativnije zadatke, kao sto je primena u grafičkom dizajnu (omot za knjigu, naslovna strana časopisa, plakat..). I krajnji stepen razvoja fotografskog razmišljanja je apstraktna, moderna i konceptualna fotografija. Ova izložba predstavlja ilustraciju pomenutog procesa.

Reč mentora o izložbi:

Kao što dete prvo spoznaje svet oko sebe, pa tek onda onaj u sebi, tako studenti Fakulteta savremenih umetnosti najpre fotografišu konkretan svet koji ih okružuje, kadriraju, fotografišu, da primete nešto što do tada nisu. Put od konkretnog ka apstraktnom podrazumeva višestruko sazrevanje studenta kao ličnosti i kao umetnika, ali pre svega kao posmatrača. Na tom putu student uči da prepozna, pa tek onda prelazi u domen apstrakcije.
Njihove oči postepeno se navikavaju da posmatraju okolinu kroz objektiv, kako da pronađu motiv vredan „kadra”, a za to je potrebno dosta vežbe i vremena.
U početku nastaju slučajni motivi. Istražuju najpre dnevno svetlo, a potom veštačko. Pažnju im privlače neobični ili sasvim obični predmeti koje koriste svakodnevno, pokušavaju da u svemu nađu zanimljivost.
Vremenom slučajnosti prerastaju u namere i putem eksperimentisanja oni postepeno osvajaju ne samo svet oko sebe već i onaj unutarnji, bez koga bi sve bilo puki prizor, bez ličnog potpisa.
Taj unutarnji svet, toliko jedinstven za svaku ličnost, ono je što se posebno spoznaje tokom studija. Kroz portrete, na primer, student upoznaje druge, analizira ljude oko sebe, primećuje lepotu i individualnost u svakom biću. Dok se kroz autoportret suočava sa samim sobom, sa sopstvenim strastima duše i imaginacije.
Od racionalnog prelazi u svet mašte i snova i počinje da stvara sopstvene svetove, često vrlo apstraktne u kojima i nemoguće postaje moguće.

Mr Svetlana Knežević Lukić, profesor na predmetu Fotografija, FSU

Pogledajte ovu sjajnu izložbu studenata FSU od 3. do 13. septembra u SKC-u, radno vreme Galerije je svakog radnog dana od 11 do 18 časova. Vidimo se!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.