Druženje sa istaknutom kostimografkinjom

/ / Vesti / 7. 04. 2017.

 
Jedna od najpoznatijih kostimografkinja kod nas, dobitnica brojnih prestižnih nagrada, Marina Vukasović Medenica, posetila je Klub ALUM-a u četvrtak, 6. aprila, i tom prilikom razgovarala sa studentima o svetu kostimografije, stanju u ovoj oblasti umetnosti i izazovima koje očekuju mlade umetnike.

Putovanje u svet kostima sa nagrađivanom umetnicom

U opuštenom razgovoru, koji je, po običaju ciklusa Gost ALUM-a, moderirao profesor Božidar Đurović, studenti ALUM-a imali su priliku da zavire u svet kostima, bez kojih je nezamisliva realizacija pozorišnih i filmskih ostvarenja, kao i drugih oblika umetničkog izražavanja.

Cenjena kostimografkinja govorila je o svom dugogodišnjem iskustvu u pozorištu, radu na kostimima za film, istraživačkom radu i svojim izložbama, kao i o okolnostima u kojima se nalazi stvaralac u procesu osmišljavanja i realizacije svojih ideja.

Srećna sam na početku procesa, onda zaboravim na tu sreću jer dolazi priprema, rad, rad i rad. Od brzine rada i kratkih rokova, nekad se premorim pa pomislim „Jao, jedva čekam da se završi”, a onda kad se završi, bude mi žao što je gotovo.

Za to vreme, prisutni su mogli da pogledaju projekciju njenih najpoznatijih kostima i diskutuju o odevnim predmetima koje su dosad mogli da vide samo na filmskom platnu ili u pozorištu.

Zadovoljna gošća i domaćini

Vidno srećni zbog još jedne prilike da se sretnu i popričaju sa velikim umetnikom kao što je Marina, studenti ALUM-a bogatiji su za brojne konkretne savete i vredne informacije o tome šta mogu da očekuju u predstojećim karijerama.

Mnogo mi je značio razgovor sa Marinom i prilika da čujem o iskustvu nekoga ko je ime u tom svetu, podelila je svoje zadovoljstvo Isidora Ceković, studentkinja smera Kostimografija i modni dizajn.

Nakon razgovora sa studentima, slavna kostimografkinja iskazala je zadovoljstvo zbog prilike da upozna mlade umetnike željne novih znanja i zainteresovane da čuju što više na temu kostimografije. Govoreći o dobrim i lošim stranama svog posla, Marina je poručila:

Verujem da će uslovi rada biti sve bolji za sve ove mlade ljude koji tek treba da stupe na scenu.

Fotografije sa ovog gostovanja pogledajte u galeriji na sajtu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.