Kako je mlada umetnica iz Sjedinjenih Američkih Država uspela da zaradi preko 200.000 dolara od NFT-a za samo 10 meseci

Za umetnike koji su zaista u toku sa umetničkim praksama 21. veka i svime što one podrazumevaju – od novih načina prezentovanja umetničkih formi do zajednica kojima su njihova dela namenjena – veoma je važno da umeju efikasno da se snađu i prilagode novim zahtevima koje pred njih postavlja digitalno tržište, koje postaje dominantno u odnosu na ono u stvarnom svetu.

Zbog umetnika modernog doba nastaju i sasvim drugačija pitanja.

Dakle, kako maksimalno iskoristiti potencijale koje nove forme digitalnog tržišta mogu da pruže umetnicima? Kako da njihova originalna umetnost nađe svoj put do prave publike?

Jedna od umetnica koja ima odgovor na ovo pitanje je Elise Swopes, umetnica i grafička dizajnerka iz Bruklina, koja je prodajom svojih animiranih gradskih pejzaža (cityscape) sa elementima iz sveta prirode, pretvorenih u NFT-ove, zaradila preko 200.000 dolara za samo 10 meseci!

Ona svedoči da je nakon svoje prve prodaje, koja joj je donela preko 17.600 dolara, predosetila da će joj se život promeniti. Njene aktuelne kolekcije autorskih panorama Portlanda, Njujorka, Los Anđelesa, Atlante, Čikaga i Denvera, protkane motivima džungle, žirafa i sl., izuzetno su popularne na NFT marketima, kao što su SuperRare i Nifty Gateway. Od svake prodaje svojih kolaža na NFT tržištu ona zarađuje honorar od 10% do 15% od prodaje.

Kako bismo na pravi način upoznali lik i delo Elise Swopes, važno je napomenuti da se njen doprinos zajednici savremenih umetnika u NFT sferi ogleda i u njenim ličnim principima kojima se vodi kao umetnica – želi da uzvrati zajednici koja joj pruža podršku time što izlaže svoje NFT kolekcije u digitalnoj galeriji koju je kreirala u metaverzumu Cryptovoxels, a takođe je otvorena i u svojoj podršci kolektivu Black NFT Art, koji podržava stvaralaštvo umetnika crne rase u NFT zajednici.

Na primeru Elise Swopes možemo da vidimo da zajednica NFT umetnika pruža upravo ono što svaki umetnik želi, a što u 21. veku za njega konačno postaje moguće – prepoznavanje autorskog rada i mnogo brže i konkretnije pronalaženje ciljne grupe i zajednice kojoj je umetnost upućena. Uz to je i stepen inkluzije na umetničkom tržištu veći nego ikada pre.

Rešenje za umetnike novog doba sa ogromnim potencijalom

Umetnicima često nije bilo lako da prezentuju svoja dela široj publici niti da žive od svoje umetnosti. Put od inspiracije, preko kreacije, do izlaganja u galerijama ponekad je bio pun (ne)savladivih prepreka – izlaganje umetničkih dela odvijalo se gotovo isključivo u ekskluzivnom, fizičkom prostoru, tako da su autori i umetnici zarađivali od svojih dela putem svojevrsnih „market” događaja.

Međutim, u svetlu globalnih (ne)prilika zbog pandemije COVID-19, koje su zahvatile industriju, samim tim i umetničko tržište, takav vid interakcije umetnika sa tržištem prinudno se zaustavio. Ipak, ovo je transformisalo tržište kada je reč o novim rešenjima koja su se pojavila.

Kao što je promenila izgled mnogih tradicionalnih sfera poslovanja, tehnologija je nepovratno promenila i način na koji konzumiramo umetnost. Za umetnike se sa pojavom ovakvog koncepta stvorila prilika za sigurnu trgovinu pravom vrednosti dela, kao i za to da se sam koncept umetnika redefiniše i njegovo delovanje proširi.

Jedna od stvari koje su „slomile internet” u godini koja je za nama jeste upravo pojava NFT-a, koji je omogućio umetnicima da ponude svoja jedinstvena dela velikom broju ljudi i ozbiljnim kolekcionarima, da zaštite svoj umetnički izraz i, najvažnije, da žive od svoje umetnosti.

Šta je zapravo NFT?

NFT je u ovom trenutku jedan od najpopularnijih fenomena koji se tiču kriptovalute – ne silazi sa vrha trending lista kada je reč o ovoj temi.

NFT je nezamenljivi, jedinstveni digitalni token (non-fungible token) u formi crteža, animiranih GIF-ova, pesama ili predmeta iz video-igara. Povezan je sa blokčejn tehnologijom koja nosi naziv Ethereum.

Šta ovo zapravo znači?

Kada kažemo da je NFT nezamenljiv (non-fungible token), to znači da ne postoje dva ista NFT-a. Na primer, bitkojn možete menjati za drugi bitkojn i opet ćete imati bitkojn. Kao što je u stvarnom životu jedan evro uvek jedan evro.

Međutim, jedan NFT nije isti kao i drugi, tako da, ukoliko ih menjate, nećete imati istu stvar, odnosno vrednost. Zamislite da dva čoveka u svojoj kolekciji poseduju sliku od dva različita umetnika i iz nekog razloga odluče da ih menjaju. Nakon izvršene „transakcije”, oni i dalje imaju po jednu sliku, samo ne onu koju su prvobitno posedovali. Isti je slučaj i sa NFT-om. Otuda se za njihovu kupovinu koristi platforma Ethereum.

Šta NFT predstavlja za umetnost?

Pre pojave kriptovaluta u svetu, nismo mogli u potpunosti da posedujemo bilo šta što postoji na internetu, budući da se on po prirodi svodi na beskonačno kopiranje, repostovanje i prosleđivanje. Sa pojavom NFT-a autorima originalnih dela omogućeno je da sačuvaju ekskluzivno vlasništvo nad svojim delom i da, zapravo, trguju autorskim pravima na digitalnom tržištu.

NFT na jedinstven način uspostavlja realnu vrednost digitalnih umetničkih dela tako što stvara i jača potrebu za njima i transformiše digitalna umetnička i druga kolekcionarska dela u jedinstvenu, proverljivu imovinu sa kojom je lako trgovati putem blokčejn tehnologije.

To znači da, ukoliko digitalni sadržaj (na primer svoju sliku) pretvorite u NFT, on postaje vaše jedinstveno umetničko delo, koje potom možete prodati bilo kome. Na ovaj način umetnik dobija svojevrstan „legalan” potpis kada je reč o njegovom delu i tokenizuje ga na platformi Blokčejn.

Za savremenog umetnika koji teži tome da se afirmiše u savremenom dobu, samim tim i da prati trendove na tržištu kolekcionarske umetnosti, ovo predstavlja ogromnu prednost i donosi brojne beneficije kada su u pitanju autroska prava i ekonomska vrednost umetničkih dela.

Kako je NFT doveo do transformacije pojma umetnika?

U 21. veku, u kom sve više dominira komunikacija u digitalnom prostoru, digitalni umetnik više nije samo stvaralac koji u tišini svog studija ili ateljea kreira neponovljiva umetnička dela. On je danas neko ko suvereno vlada modernom tehnologijom, ali je i stručnjak za marketing, prodaju i komunikaciju.

Ko je NFT umetnik?

Sve veća popularnost NFT-a transformisaće koncept umetnika, te će on zapravo biti stvaralac sadržaja (content creator), odnosno digitalni umetnik.

Tako brojni umetnici, muzičari i influenseri ostvaruju velike zarade putem NFT-a, jer mnogi investitori i kolekcionari žele da poseduju NFT verziju digitalnih umetnina. Pored toga, investitori žele da podrže rad nezavisnih kreatora kroz kupovinu njihovih radova.

Umetničko delo u digitalnom prostoru u 21. veku predstavlja sadržaj. Zato je njihovim stvaraocima neophodno obezbediti uslove da svoje delo i naplate na digitalnom tržištu, kao i da steknu formalnu autorsku prepoznatljivost na internetu – u prostoru u kom to ipak predstavlja poteškoću.

NFT artist, odnosno NFT umetnik, predstavlja zanimanje budućnosti za svakog kreativca.

Zašto je NFT budućnost umetnosti?

NFT umetnicima omogućava da ostvare ekskluzivno vlasništvo nad digitalnim umetničkim delima, što je stvar koja je doskoro bila potpuno nemoguća. U nekim slučajevima umetnici, kao već pominjani Beeple, mogu da strukturišu NFT-ove koji su u vezi sa njihovim delom na jedinstven način, ali i da zadrže sva prava kada je u pitanju reprodukcija njihovih dela.

Zahvaljujući NFT-u, kao umetnik možete ostvarivati znatno veću zaradu, jer je digitalni sadržaj mnogo lakše umnožavati nego fizički, posebno na otvorenim platformama. Jednostavno je: u digitalnom svetu nema nikakve razlike između dobre kopije i originala.

Međutim, u NFT svetu je svaka „kopija”, odnosno reprodukcija, autentična. Iako naoko iste, svaka reprodukcija je, zapravo, po nečemu drugačija: u pitanju je jedinstveni sertifikat koji autorizuje potpis umetnika, potvrđujući na legalan način originalnost dela.

Na taj način je NFT uspeo da iskoreni i jednu negativnu stranu interneta: plagiranje. Umetnički izraz je u potpunosti zaštićen zahvaljujući sertifikatu o autentičnosti.

Osim toga, umetnik kao vlasnik dela ima kompletnu kontrolu nad svojom umetnošću, jer NFT omogućava opciju zadržavanja autorskih prava i kada su reprodukcije u pitanju.Takođe, umetnik može da izabere opciju koja mu omogućava da dobije procenat svaki put kad njegovo digitalno delo promeni vlasnika.

Jednostavno, NFT umetnicima donosi samostalnost:

Nema više komplikovanih odnosa sa galerijama, agentima, nesnalaženja kada je u pitanju komercijalna strana umetnosti. Zahvaljujući NFT-u, umetnici mogu direktno da prodaju svoja dela kolekcionarima.

Kako možete da prodajete svoju digitalnu umetnost u NFT obliku?

NFT-ovi se prodaju na specijalizovanim digitalnim tržištima, odnosno NFT marketima, i sam proces može se razlikovati od platforme do platforme. U suštini on izgleda ovako:

Pre svega, potreban je digitalni novčanik – crypto wallet – u kome se nalazi određena mala količina Ethereuma; zatim se sa tim resursima povezujete na neku od NFT platformi.

Umetnik potom dodaje svoj sadržaj na određeno tržište, prati instrukcije da bi ga pretvorio u NFT. Ovaj proces podrazumeva i dodavanje opisa umetničkog dela, kao i određivanje njegove cene. U ovom segmentu umetnici treba da obrate pažnju na to da li prodaju jedno jedinstveno umetničko delo ili kolekciju umetničkih dela, budući da od izbora ovih formata direktno zavisi i formiranje njegove cene.

Iz svega ovoga može se zaključiti da svako može da ponudi svoje originalne kreacije na NFT tržištu i tako postane svetski afirmisan umetnik, ukoliko, uz uticaj svih dodatnih faktora, naiđe na prepoznavanje zajednice.

Važno je biti u toku sa vremenom

U Šekspirovom „Hamletu” je zapisano: „Biti spreman, to je sve!”. Drugim rečima, važno je prepoznati promenu i na vreme postati jedan od njenih pokretača. To su upravo uradile velike aukcijske kuće kao što su Christie’s i Sotheby’s, koje su već prisutne na NFT tržištu.

Naime, svima je jasno da, kao i mnoge druge sfere našeg života, i umetnost sve više prelazi u digitalnu sferu. Sve je učestalija pojava virtuelnih galerija sa kustosima koji zainteresovanim posetiocima i kupcima prezentuju NFT umetnička dela, a sa sve većom popularizacijom AR tehologije i digitalna umetnost će biti dostupnija publici na globalnom nivou.

Takođe, NFT predstavlja veliku šansu za samostalne umetnike, koji na ovaj način mogu da zaštite svoju umetnost u digitalnoj sferi i ponude je brojnijoj publici.

Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.