Fakultet savremenih umetnosti bogatiji za još jednog doktora umetnosti

/ / Vesti / 4. 04. 2018.

S ponosom objavljujemo da je FSU od 31. marta 2018. godine bogatiji za još jednog doktora likovnih umetnosti. Ljiljana S. Bauer je uspešno odbranila svoj doktorski umetnički projekat „Objektnost u postmodernoj praksi”.

Komisiju za odbranu rada činili su prof. Petar Đuza (mentor), prof. Saša Filipović i prof. Gordan Nikolić.

Ljiljana Bauer rođena je 1980. godine u Brčkom. Osnovne studije slikarstva završila je 2003. godine na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Specijalističke studije završila je 2008. godine na istom fakultetu. Član je ULUBiH-a, ULUPUDS-a i asocijacije Kunstverein München. Dobitnik je nagrade na Međunarodnom bijenalu umetničkog crteža, Memorijalna galerija „Dušan Starčević”, Smederevska Palanka.

Praktični deo rada čini 16 slika u tehnici kolaža i asamblaža

Praktični deo rada doktorskog umetničkog projekta pod naslovom „Objektnost u postmodernoj praksi” kandidatkinje Ljiljane S. Bauer sastoji se od 16 slika rađenih u tehnici kolaža i asamblaža.

Istraživanje teme „Objektnost u postmodernoj praksi” i tok rada na pisanom projektu prate uporedo umetničko istraživanje različitih tehničkih pristupa objektu i analiza različitih tretmana objekta i površine, pitanja njihove povezanosti ili nezavisnosti jednih od drugih, materijala, kompozicionih elemenata, uloge prostora, trodimenzionalnosti/dvodimenzionalnosti, odnosa i uloge površine i poleđine dela, sinteze i analize elemenata, i to sa pokušajem svojevrsnog „vaganja” teoretskih i formalnih polazišta između prvobitnih avangardi i neoavangardi.

Osnovnu strukturu svojih radova kandidatkinja gradi upotrebom različitih materijala pogodnih za aplikaciju na platno. Komponujući u duhu geometrijske apstrakcije, kandidatkinja istražuje i inicira izuzetno bogate kombinatorne umetničke forme.

Njenu paletu čine tekstilne tkanine različitih dezena i struktura, drvene asure od tankih drvenih štapića, teksturalne prostirke od gumi-plastike, žice, sunđeri, kanapi, rebrasti amalažni karton, mreže od plastike i jute, mušeme, tapete i drugo što nalazi u svetu.

Kandidatkinja pretražuje svoju okolinu u potrazi za sirovinama i briše ograničenja u korišćenju različitih materijala, jer joj je cilj uzdizanje naizgled banalnih predmeta i proizvoda iz svakodnevnog života i njihovo integrisanje u umetnost.

Prof. Saša Filipović

Čestitamo Ljiljani S. Bauer na odbrani doktorskog umetničkog projekta i želimo joj mnogo sreće u daljem profesionalnom radu i razvijanju!
Pogledajte kako je bilo na odbrani doktorskog umetničkog projekta u prostorijama Fakulteta savremenih umetnosti:


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.