Frilens poslovi za kreativce koje možete raditi od kuće: Da li imate neku od ovih 6 veština?

/ / Blog / 2. 04. 2021.

Dani kada je frilensing korespondirao sa nezaposlenošću davno su prošli. Mnogi obučeni profesionalci zbog fleksibilnosti koje frilens režim rada pruža danas neretko radije ostaju samozaposleni. Oni ne žele da rade u kancelariji, već ostaju u svojoj sobi ili radni vek provode u pokretu, radeći odakle god žele.

 

Ovaj slobodnjački stil života je tipičan za kreativce, pa ne čudi da na platformama za frilens poslove ogroman procenat ponuda ide na kreativne angažmane.

Ukoliko maštate o ovakvom životu, a imate neke od veština izlistanih u nastavku ovog teksta, možete i sami da započnete karijeru u frilensu.

1. Grafički dizajn

Ako ste frilenser dizajner, nemate čega da se plašite. Broj poslova za grafičke dizajnere bi trebalo da u ovoj godini poraste za 13%, a ceo digitalni segment za neverovatnih 61%. Još kada u džepu imate međunarodno priznate Adobe i Autodesk sertifikate iz ove oblasti, vrlo je verovatno da ćete moći da birate koje poslove želite da radite.

U najvećoj meri ovi podaci odnosiće se na angažman dizajnera frilensera na startapovima. Grafički dizajn je verovatno prva oblast na koju se pomisli kada je reč o frilensu.

2. Pisanje i uređivanje teksta

Profesija pisca je često romantizovana, pa korespondira sa slikom izgladnelog umetnika osobenjaka koji živi u samonametnoj izolaciji. To može biti istina kada su u pitanju romanopisci, ali nije pravilo.

Pored pisanja fikcije, postoji ogroman svet komercijalnog pisanja. Pod komercijalnim pisanjem podrazumeva se sve od kreiranja sadržaja za web sajtove, preko izrade priručnika, do pisanja reklama.

Koliko je tekstualnog materijala na svakom koraku procenite sami, pa će vam biti jasnije odakle potreba za tekstopiscima. Sve što je napisano mora biti i uređeno, pa potreba za tekstopiscima-urednicima na tržištu frilensera ne jenjava.

3. Marketing

Marketing je neophodan svakom preduzeću. Čak 63% preduzetnika tvrdi da je trošak za marketing najvažniji za rast njihovog biznisa. Efektna marketinška strategija danas predstavlja holistički višekanalni pristup koji uključuje imejl, web sadržaj, društvene mreže i optimizaciju za pretraživače (SEO). Frilens marketari su često vični svim pomenutim kanalima i kao takvi neretko su efikasniji, a jeftiniji nego timovi. Ako uz to znate i da obrađujete fotografije i da smišljate kreativne opise za objave na društvenim mrežama, vrlo lako ćete pronaći dobro plaćen frilens posao.

Spoj strategijskog mišljenja, tehničke pismenosti i kreativnog zanosa je koktel koji opisuje marketara frilensera.

4. Fotografija

Porast potražnje za fotografima u poslednih 6 godina – 37% – govori o tome da dobru fotografiju ne može napraviti svako ko ima skup pametni telefon. Najviše se traže komercijalna i portretna fotografija. Posao fotografa je na neki način uvek bio frilenserski, a isto važi i danas. Još jedan sjajan posao za kreativce koji vole slobodu.

5. Web dizajn

Web dizajneri su profesionalci koji se brinu o izgledu i organizaciji web stranica. Njihove veštine potrebne su organizacijama svih vrsta, od nevladinih organizacija, preko startapova, do državnih institucija. Ovo web dizajnerima daje izuzetnu fleksibilnost u izboru svojih šefova, pa nije ni čudo da se ogroman broj web dizajnera ne vezuje za jednu kompaniju već prati svoj ritam krećući se od projekta do projekta.

6. 3D modelovanje, dizajn i animacija

S obzirom na to da je industrija video-igara u stalnom rastu, vizuelni umetnici vični programima za kreiranje kompjuterski generisane grafike i animacija su na ceni. Ogroman broj objekata i elemenata koji se mogu pronaći u video-igrama realizuju upravo dizajneri frilenseri.

Ako mislite da imate talenat za kreativno izražavanje, a ne zanima vas konvencionalna kancelarijska karijera, rešenje za vas može biti umetničko školovanje specijalizovano za savremena kreativna zanimanja. Studije na Fakultetu savremenih umetnosti, koji je savršen spoj umetnosti i tehnologije, od vas će napraviti umetnika praktičara spremnog da se uhvati ukoštac sa zahtevima dinamičnog tržišta kreativnih industrija.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.