FSU kao deo LINK obrazovne alijanse i Srpski e-sport savez proslavili „Olympic eSports Day”

/ / Vesti / 28. 06. 2022.

„LINK eSports”, prvo e-sport udruženje u Srbiji i Fakultet savremenih umetnosti kao njegov deo, i Srpski e-sport savez obeležili su „Olympic eSports Day” u Palati Beograd.

Olimpijski dan prvi put je održan 23. juna 1948. godine, sa ukupno devet nacionalnih olimpijskih komiteta, koji su bili domaćini ceremonija u svojim zemljama. Popularnost, rasprostranjenost i visoki standardi takmičenja samo su neki od razloga što mnogi stručnjaci očekuju da e-sport uskoro postane nova disciplina na Olimpijskim igrama.

Veoma posećena manifestacija realizovana je kao „LINK eSports Scouting Day” i takmičenje za novoustanovljeni „eTrofej Beograda” i okupila je mnogobrojne članove ovog sportskog udruženja, aktiviste saveza i vrhunske e-sportiste, poput Miloša Krunića, reprezentativca FIFA, Nikole Petrovića, vlasnika gejming centra „Net Cafe Escape”, Nikole Aćimovića, organizatora Sim Racing lige, i Dalibora Marinovića, predsednika Srpskog e-sport saveza.

Uzbudljivo takmičenje i kvalitetno druženje

U prijatnoj atmosferi članovi udruženja, učenici i studenti LINK obrazovne alijanse (Fakultet savremenih umetnosti, Savremena gimnazija, Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS, International School, Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS) iskoristili su priliku da se upoznaju sa kolegama menadžerima „Valorant”, „League of Legends”, CSGO i FIFA timova, ali i vrhunskim e-sportistima, koji su vozili „Forza Horizon” na konzoli „Xbox” u okviru takmičenja za „eTrofej Beograda”.

Na manifestaciji su predstavljeni ciljevi „LINK eSports” udruženja i uspešno formirani timovi za neka buduća e-sport takmičenja, dok su najbolje plasirani u trci za „eTrofej Beograda” osvojili vredne nagrade.

Prvi osvajači „eTrofeja Beograda”

Nakon uzbudljive i neizvesne trke, u kojoj su uživali svi prisutni, tri prvoplasirana vozača zauzela su svoje mesto na pobedničkim postoljima. Osim što će njihovo ime biti upisano posebnim slovima u istoriju „eTrofeja Beograda”, jer je reč o prvim pobednicima, e-vozači su dobili i lepe nagrade, koje su uručili neki od vodećih ljudi e-sporta u regionu.

  • I mesto (vaučer za kupovinu gejming opreme i trofej): Sava Dodić (ITHS). Nagradu u ime „LINK eSportsa” uručio je Miloš Krunić, reprezentativac FIFA.
  • II mesto (vaučer za kupovinu gejming opreme): Boris Dejanin (ITHS). Nagradu u ime „LINK eSportsa” uručio je Dalibor Marinović, predsednik Srpskog e-sport saveza.
  • III mesto (ranac): Aleksandar Ćirković (ITS). Nagradu u ime „LINK eSportsa” uručio je Nikola Aćimović, organizator SIM Racing lige.

Čestitamo pobednicima i želimo im mnogo uspeha u budućim trkama.

Oformljeni timovi za naredna e-sport takmičenja

Osim trke, manifestacija je bila posvećena druženju i formiranju budućih e-sport timova. Kroz upoznavanje menadžera i učenika formirano je nekoliko „Valorant”, „League of Legends”, CSGO i FIFA timova, od kojih se očekuju veliki uspesi na budućim e-sport takmičenjima.

„LINK Scouting Day” je premašio naša očekivanja. Upoznali smo zaista puno perspektivnih e-sportista i, zahvaljujući tome, formirali više timova nego što smo očekivali. Verujem da će šira javnost zainteresovana za e-sport ubrzo imati prilike da čuje za uspehe koje će ’LINK eSports’ timovi postići. Istovremeno pozivamo sve zainteresovane učenike da postanu članovi udruženja”, reči su Mihaila Simonovića, menadžera „LINK eSportsa”.

Ipak, „LINK Scouting Day” najviše uzbuđenja doneo je učenicima, članovima udruženja. Oni su imali prilike da upoznaju uspešne e-sportiste, učestvuju u trci i postanu članovi novih timova.

„Zaista sjajna manifestacija. Upoznao sam neke od svojih uzora kada je reč o e-sportu, a izabran sam i za člana FIFA tima. Iskreno, jedva čekam da počnemo da se takmičimo pod zastavom ’LINK eSports’ udruženja”, uzbuđeno je rekao Vladimir Petković, student ITS-a.

Da celokupan događaj ostane ovekovečen, pobrinuli su se članovi Foto-kluba Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije. Ovo je samo još jedna u nizu onih aktivnosti kluba koje mladim fotografima omogućavaju da steknu praktično iskustvo u oblasti fotografije.

LINK eSports – podizanje e-sporta na viši nivo

Udruženje „LINK eSports” deo je LINK obrazovne alijanse i nastalo je radi popularizovanja takmičarskog bavljenja e-sportom i shvatanja e-sporta kao cenjene discipline. Formiranje timova i učestvovanje na takmičenjima „LINK eSports” doprinosi razvoju e-sporta u Srbiji i na Balkanu. Poštovanje visokih standarda i stručan pristup koji ovo udruženje neguje omogućavaju učenicima da se na pravilan i odgovoran način bave e-sportom, koji se kao disciplina izuzetno ceni svuda u svetu.

Dalibor Marinović, predsednik Srpskog e-sport saveza, rekao nam je nešto više o nastanku i ciljevima „LINK eSports” udruženja:

„Udruženje ’LINK eSports’ nastalo je u maju sa ciljem da postane jedan od najboljih e-sport timova u regionu i tako snažno doprinese razvoju e-sporta u Srbiji i na Balkanu. Za LINK eSports takmičarsko igranje video-igara predstavlja odgovornu i cenjenu disciplinu, zbog čega moramo biti primer učenicima i postaviti visoke standarde fer-pleja i profesionalnosti. LINK Educational Alliance ima bogato iskustvo u modernom obrazovanju, zahvaljujući kome ćemo ispuniti visoke ciljeve koje smo zacrtali.”

Svečanim obeležavanjem Olimpijskog dana „LINK eSports” i FSU kao njegov deo i Srpski e-sport savez dokazuju da dele temeljne olimpijske vrednosti – izvrsnost, poštovanje, drugarstvo – i da učenicima u Srbiji žele da omoguće da se e-sportom bave u okviru jedinstvenog obrazovnog sistema u ovom delu Evrope.

Pogledajte kako je bilo na obeležavanju Olimpijskog dana: 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.