FSU U PARTNERSTVU SA NOVIM EVROPSKIM BAUHAUSOM: ČAST I PRIVILEGIJA DA BUDEMO PRVI I JEDINI FAKULTET IZ SRBIJE KOJI JE TO POSTIGAO

/ / Bauhaus, Vesti / 27. 03. 2024.

Fakultet savremenih umetnosti je prvi i jedini fakultet iz Srbije koji je postao zvanični partner inicijative Novi evropski Bauhaus. Inicijativa se razvila na osnovu predloga Evropske unije sa ciljem približavanja Evropskog zelenog dogovora široj javnosti.

Novi evropski Bauhaus se zasniva na tri povezane vrednosti: održivosti, estetici i inkluziji. Transformaciji društava nabolje će doprineti kultura i tehnologija, inovacije i dizajn, inženjering, zanatstvo, umetnost i nauka. Pored navedenog, jedna od postavki Novog evropskog Bauhausa je da su kreativne industrije izvori pametnog, održivog i inkluzivnog rasta. Doprinos inovacijama je sve više vođen netehnološkim faktorima kao što su kreativnost, dizajn, novi organizacioni oblici i saradnja.

Tematske ose koje Evropska komisija prati tokom implementacije Novog evropskog Bauhausa

  1. Ponovno povezivanje sa prirodom: Pored klimatskih akcija, obuhvata i rešenja zasnovana na prirodi u gradovima, izgradnju urbanih zelenih koridora, reciklažu otpada i obrazovanje i osnaživanje dece i mladih kako bi razumeli, doživeli i prihvatili održivost i inkluziju, čime se stvaraju snažne veze sa prirodom za buduće generacije. 
  2. Vraćanje osećaja pripadnosti: Podrazumeva podsticanje međugeneracijske solidarnosti, razvijanje veza između obrazovanja i umetnosti u lokalnim sredinama, kao i unapređenje zajedničkih prostora i mesta za sastajanje. Kulturna, prirodna i društvena dobra čine mesto jedinstvenim, dok su kulturni život, umetnički događaji i koncerti prilike za povezivanje, druženje i interakciju.
  3. Davanje prioriteta mestima i ljudima kojima je to najpotrebnije: Novi evropskih Bauhaus mora biti inkluzivan, što se odnosi ne samo na ljude već i na mesta u kojima žive. Lepa i održiva rešenja moraju biti pristupačna za sve. Pored toga, omogućavanje pristupa digitalnoj povezanosti svim ljudima je važan faktor za samostalan život i aktivno uključivanje u zelenu tranziciju.
  4. Potreba dugoročnog razmišljanja o životnom ciklusu u industrijskom ekosistemu: Kružni, održivi dizajn i arhitektura, kao i korišćenje obnovljivih materijala, ubrzaće zelenu tranziciju energetski intenzivnih industrija. Digitalna transformacija i digitalni alati će podržati transformaciju sektora kao što su tekstil, turizam, upravljanje otpadom ili proizvodnja energije.

Potencijalni vidovi i mogućnosti saradnje u okviru Novog evropskog Bauhausa

Partnerstvo Fakulteta savremenih umetnosti i Novog evropskog Bauhausa je prilika za predstavljanje aktivnosti i dostignuća fakulteta u širem, evropskom okviru. To se može realizovati identifikovanjem i realizacijom projekata, praksi ili koncepata koji sadrže osnovne vrednosti Novog evropskog Bauhausa. Pored toga, mogu se organizovati transdisciplinarni razgovori, sastanci i konferencije kojima se podstiču lepa, održiva i inkluzivna iskustva i nastavne prakse.

Ideje i inicijative naših profesora i studenata upućuju upravo na aktivnosti kojima se podržavaju pozitivne i održive promene, koje su i osnova Novog evropskog Bauhausa.

Uključi se: kreiraj lepo i održivo!

Glasajte za izbor nagrada Novog evropskog Bauhausa – glasanje se zatvara danas u 16 časova

Nagrade Novog evropskog Bauhausa predstavljaju primer lepih, održivih i inkluzivnih projekata iz stvarnog života. Prve nagrade su dodeljene u 2021. godini. U 2024. godini odabrano je 50 finalista od preko 530 prijavljenih projekata.

Projekti finalisti su svrstani u dve kategorije: 

1. NEB šampioni, postojeći i završeni projekti koji su u skladu sa osnovnim vrednostima Novog evropskog Bauhausa i
2. NEB zvezde u usponu, koncepti talenata mlađih od 30 godina.

Glasa se za najbolje projekte u obe kategorije.

Pobednici glasanja biće proglašeni na ceremoniji NEB festivala, 12. aprila.

Upoznajte se sa najboljim evropskim projektima koji su dali doprinos ostvarivanju
osnovnih vrednosti Novog evropskog Bauhausa!

Glasanje je moguće putem linka: 
https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/finalists


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.