FSU vam poklanja: masterklas Slobodana Beštića i Vide Ognjenović 19. i 25. januara

/ / Vesti / 16. 01. 2023.

Siguran način da postanete vrhunski majstor svog zanata jeste da učite od najboljih. Zbog toga vam FSU poklanja MASTERKLAS našeg proslavljenog glumca Slobodana Beštića i pozorišne rediteljke Vide Ognjenović. Oni će sa polaznicima razgovarati na temu glume, a na kraju će i odgovarati na sva njihova pitanja.

 • Masterklas Slobodana Beštića namenjen je onima koji žele da studiraju glumu i razvijaju svoj glumački talenat. Održaće se 19. januara sa početkom u 11 časova u prostorijama FSU (Svetozara Miletića 12, Beograd).
 • Vida Ognjenović održaće masterklas sa polaznicima koji su završili osnovne studije ili su pri kraju osnovnih studija i zainteresovani su da dalje usavršavaju svoje znanje iz oblasti dramskih umetnosti. Ovaj masterklas održaće se 25. januara sa početkom u 11 časova u prostorijama FSU.

Ulaz na oba masterklasa je besplatan, ali je broj mesta ograničen. Popunite prijavu na dnu stranice i prijavite se za masterklas. 

O čemu će biti reči na masterklasu

Ovaj masterklas namenjen je svima onima koji vole glumu i želeli bi da to bude njihov poziv. Od Slobodana Beštića i Vide Ognjenović može mnogo toga da se nauči, a na ovim predavanjima moći ćete da saznate:

 • kako doneti odluku o studiranju glume;
 • na koje teškoće i prepreke se nailazi na tom putu i na koji način se one savladavaju;
 • kako izgleda prvo iskustvo sa publikom;
 • kako izgleda prvo iskustvo sa kamerom;
 • kako izgleda rad na jednom filmu ili predstavi;
 • kako izgleda rad sa najboljim domaćim rediteljima i glumcima;
 • koje su razlike između filmske i pozorišne glume.

Ono što je najvažnije, Slobodan Beštić i Vida Ognjenović odgovoriće na sva vaša pitanja iz sveta glume i pozorišne režije i iz prve ruke će vam preneti svoja dragocena iskustva.

Vida Ognjenović – bard pozorišne režije

Književnica, rediteljka i diplomata Vida Ognjenović diplomirala je na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, kao i na Odseku za režiju Akademije za pozorište, film, radio i televiziju. Postdiplomske studije započela je u Parizu na „Sorboni”, a magistarski rad iz teorije i prakse odbranila je na Univerzitetu u Minesoti.

Tokom svoje karijere Vida Ognjenović bila je angažovana kao asistent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a kao profesor predavala je i na univerzitetima u Los Anđelesu i Čikagu, dok je kao gostujući predavač obišla sve veće univerzitete u SAD. Režirala je oko stotinu pozorišnih predstava, kao i veliki broj televizijskih i radio drama po sopstvenim tekstovima, koje su doživele izuzetan uspeh.

Bogata glumačka karijera Slobodana Beštića

Slobodan Beštić završio je osnovne i master studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti 1987.godine.

Na Akademiji umetnosti i Fakultetu dramskih umetnosti radio je kao asistent. Na Univerzitetu „Sinergija” radi kao docent od 2015. godine. Na Fakultetu savremenih umetnosti stekao je zvanje docenta 2017. godine.

Iza njega stoje brojne nagrade i priznanja, kao što su:

Raša Plaović, Narodno pozorište, 2015.Nagrada publike i nagrada stručnog žirija na festivalu Patosofiranje, za Šarlotu. 2015.Zlatna kolajna za Moje nagrade, Festival monodrame i pantomime, 2015.godine.Nagrada za najbolju mušku ulogu, Horvat, Festival klasike Vršac, 2006.godine.Ardalion, nagrada za najbolju mušku ulogu, Hamlet, Jugoslovenski festival u Užicu, 2004.godine.Nagrada Gordana Kosanović, evropska nagrada za glumca koju dodeljuje Roberto Culi (Theatar an der Ruhr), 1999.godine.za ulogu Salome.Nagrada za najuspešnije istraživanje pozorišnog jezika, Nižinski,Malo Sterijno pozorje.Debitantska nagrada na filmskom festivalu u Nišu za film Kuća pored pruge, 1988.godine.Nagrada za najboljeg mladog glumca za ulogu Morica u Budjenju proleća, MES, Sarajevo, 1987.godine.Nagrada „Raša Plaović”, (Narodno pozorište); Nagrada publike i Nagrada stručnog žirija na festivalu „Patosofiranje” za predstavu „Šarlota”; „Zlatna kolajna” za predstavu „Moje nagrade”, Festival monodrame i pantomime; Nagrada za najbolju mušku ulogu (Horvat), Festival klasike, Vršac; „Ardalion”; Nagrada za najbolju mušku ulogu (Hamlet), Jugoslovenski festival u Užicu; Nagrada „Gordana Kosanović”, evropska nagrada za glumca koju dodeljuje Roberto Ćuli (Theatar an der Ruhr); Debitantska nagrada na filmskom festivalu u Nišu za film „Kuća pored pruge”; Nagrada za najboljeg mladog glumca za ulogu Morica u filmu „Buđenje proleća”, MESS, Sarajevo.

Obezbedite svoje mesto na masterklasu na vreme!

Iskoristite priliku i učite od najboljih. Prijavite se za masterklas Slobodana Beštića i Vide Ognjenović potpuno besplatno. Masterklas će se održati 19. i 25. januara u prostorijama Fakulteta savremenih umetnosti (Svetozara Miletića 12).

NAPOMENA: Broj ljudi koji će moći da prisustvuju strogo je ograničen i mesta će se raspoređivati po vremenu pristizanja prijave. Zato se prijavite odmah i obezbedite svoje mesto na vreme.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

 • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
 • uslove školovanja;
 • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
 • utiske studenata – vaših budućih kolega;
 • ko će biti vaši predavači;
 • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.