Sjajna Izložba studentkinja FSU u Galeriji „Drina”

/ / Vesti / 13. 08. 2018.

Studenti Fakulteta savremenih umetnosti dobili su još jednu potvrdu svog talenta i znanja stečenog tokom školovanja. U Galeriji „Drina” u toku je  studentska izložba pod nazivom „Second nature – Druga priroda”, čije su autorke četiri studentkinje slikarstva na FSU – Nevena Nešović, Sonja Đorđević, Matea Luković i Tanja Gligorijević. Postavku možete pogledati svakog dana do 30. avgusta, a ulaz u galeriju je besplatan. 

Izložba je svečano otvorena 17. avgusta, i od tada je vrlo posećena. Svi posetioci uživaju u neizmernom talentu i umetničkim delima ove četiri mlade autorke. 

Alaksandra Lazar, kustos izložbe, bila je u poseti Fakultetu savremenih umetnosti i odabrala najbolje radove, koji su trenutno  izloženi u Galeriji „Drina“, pa cela umetnička javnost ima priliku da ih vidi i uveri se u stručan rad na FSU koji iz godine u godinu školuje likovne umetnike sposobne da odgovore na sve zahteve savremenih umetničkih projekata. 

Druga priroda – pokušaj da se savremena tehnologija uvede u prirodne i društvene procese

Naslov izložbe – „Druga priroda” istovremeno znači proces koji nam je toliko poznat da je postao druga priroda (kao urođen), ali istovremeno i preispitivanje rutine, tzv. objektivne stvarnosti.

Sve četiri umetnice, studentkinje slikarstva, zainteresovane su za produbljivanje ideje minimalizma, da umetnost u današnjem dobu treba da pronađe sopstvenu formu i prostor.

Četiri različita uvida u kompleksnost organičke i apstraktne forme govore nam o novom polju interesovanja umetnica mlađe generacije za pronalaženje sopstvenog jezika na raskršću tehnologije, nauke, digitalizacije informacija i apstrahovanog kontinuiteta društvenih i prirodnih odnosa.

O autorkama izložbe:

Nevena Nešović (Novi Pazar, 1997) završila je drugu godinu slikarstva na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Bavi se slikarstvom, videom i digitalnom mikro i makro fotografijom. Koristi fotografiju kao polazište za istraživanje struktura i kretanja mikro i makro svetova.

Sonja Đorđević (Budimpešta, 1993) upisala je slikarstvo na FSU i bavi se raznim tehnikama i materijalima, otiskujući boju na platno ili papir u specifičnoj formi. Eksperimentiše fuzijom industrijske podloge i fluidnim nanošenjem i otiskivanjem boje.

Matea Luković (Beograd, 1990) koristi potencijal materijala kao što su obojeni stiropor, papirne trake i slične za oko provizorne ekspresivne orkestracije u prostoru, kojima posmatra kontinuitet između stvaranja (igre), postavke (kadriranja) i kontekstualizovanja rada. Ovi materijali i forme po svemu odudaraju od tradicionalne skulpture.

Tanja Gligorijević (Pančevo, 1977) student je master studija slikarstva na FSU u Beogradu. Interesovanja su joj usmerena ka likovnoj predstavi korpulentnog tela žene, gde u formi nalazi snagu, lepotu i monumentalnost. Posebnu pažnju daje liniji, kojom definiše skrivene prevoje i nabore tela koji iz realizma prelaze u svedenu lirsku predstavu.

Nova izložba u Galeriji „Drina” u januaru naredne godine – prilika za sve studente FSU

U sklopu saradnje našeg fakulteta sa Galerijom „Drina”, planirana je još jedna studentska izložba u januaru naredne godine, na kojoj će biti prikazani izabrani radovi studenata FSU. Kustos Aleksandra Lazar će nas ponovo posetiti i odabrati najbolje radove, što je dodatna motivacija i prilika za studente vizuelnih umetnosti da se dokažu i svoje radove prikažu široj umetničkoj javnosti.

Pogledajte kako izgleda atmosfera u galeriji „Drina”: 

Svakako nemojte propustiti priliku da posetite izložbu „Second nature” do 30. avgusta.

Vidimo se!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.