Gost ALUM-a: Reditelj i scenarista Vlatko Gilić

/ / Vesti / 21. 03. 2017.

VlatkoGilić

 
U okviru ciklusa Gost ALUM-a, u četvrtak, 23. marta, imaćete priliku da se upoznate sa rediteljem i scenaristom  Vlatkom Gilićem i njegovim ostvarenjima, zbog kojih ga je američka medijska kuća NBC proglasila jednim od 50 najboljih u istoriji svetske kinematografije.

Gostovanje profesora emeritusa Vlatka Gilića biće posebna privilegija za sve studente ALUM-a, s obzirom na to da je reč o umetniku koji je zbog svojih filmova na ovim prostorima zabranjen od 1980. godine i koji se ne pojavljuje u medijima.

Svi koji se u četvrtak, od 17h, nađu u prostorijama Kluba ALUM-a moći će da pogledaju film „Kičma”, a zatim i da, od 18:30h, razgovaraju sa ovim priznatim rediteljem i pitaju sve što ih zanima u vezi sa njegovim delima.

 

Upoznajte reditelja koji je zabranjen od 1980. godine

 

Svetski priznati reditelj i scenarista Vlatko Gilić jedan je od najuspešnijih umetnika na ovim prostorima, iako je svoju karijeru iza kamere prekinuo još 1980. godine. Tadašnje vlasti su u njegovim filmovima prepoznale antidržavne elemente, zbog čega Gilić više nije snimao fimove, iako ima pripremljene nove scenarije. Do 1990. godine Gilić je učestvovao na mnogim konkursima, ali nikada nije dobio materijalna sredstva za realizaciju svojih scenarija, zbog čega je odlučio da se povuče iz javnosti.

Neka od njegovih najpoznatijih ostvarenja su filmovi: „Mala svetlost” (1966), „Povratak na rodno drvo” (1967), „Homo Sapiens” i „Homo homini” (1968), „Zategni dele” (1969), „Dan više”, „Juda” (1971), „Moć” (1973), „Kičma” (1975), „Dani od snova” (1980) i drugi.

O dostignućima ovog reditelja najbolje svedoče brojna priznanja. Vlatko Gilić jedini je reditelj iz Jugoistočne Evrope koga svrstavaju među 50 najboljih u istorije svetske kinematografije. Tako se ovaj Podgoričanin našao u društvu Alfreda Hičkoka, Čarlija Čaplina, Orsona Velsa i drugih velikana koji su ostavili dubok trag u oblasti filmske umetnosti.

Gilićev film „Ljubav” proglašen je za najbolje ostvarenje u istoriji jugoslovenske kinematografije u domenu kratkometražne produkcije i nominovan je među pet najboljih u takmičenju za „Zlatni globus”. Pored toga, dobitnik je nagrade „Srebrni medved” na filmskom platnu u Berlinu za film „In Continuo”, ali i mnogih drugih priznanja širom sveta.

Filmovi ALUM-ovog gosta nalaze se u Galeriji modernih umetnosti u Njujorku među najvećim stvaralačkim vrednostima baštine čovečanstva, koji se čuvaju u bezbednom skloništu od mogućeg gubitka biografija i zaborava.

 

Prisustvujte projekciji filma „Kičma” i druženju sa Vlatkom Gilićem

 

Ovonedeljni Gost ALUM-a počeće od 17h prikazivanjem Gilićevog filma „Kičma”, koji je nezvanično bio zabranjen, nakon čega vas očekuje i druženje sa ovim rediteljem. Pomenuti film je 1978. godine uvršten među deset najboljih dela u svetu, a stručnjaci su ga ocenjivali kao najoriginalniju viziju propasti sveta. Koliko su američki producenti bili oduševljeni ovim delom, govori i podatak da su „Kičmu” predlagali za nagradu „Oskar” u kategorijama za režiju, kameru i muziku.

Nakon projekcije, od 18:30h, imaćete priliku da se kroz razgovor, koji vodi prof Božidar Đurović, upoznate sa jednim od najpriznatijih reditelja i scenarista sa ovih prostora.

Vidimo se u četvrtak, 23. marta, u 17h u prostorijama Kluba ALUM-a!


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.