Profesor FSU Hadži Nenad Maričić: Ovo je istorijski uspeh za srpsko pozorište

/ / Uncategorized, Vesti / 20. 07. 2018.

Po prvi put u dve i po hiljade godina dugoj istoriji čuvenog antičkog pozorišta Epidaurus, na bini se čuo srpski jezik! Sada već istorijske replike izgovorio je profesor glume na FSU Hadži Nenad Maričić, a reč je o predstavi „Pluto” reditelja Nikite Milivojevića.

epidaurus pluto predstava Profesor FSU Hadži Nenad Maričić

Hadži Nenad Maričić – prvi glumac koji je nastupao na srpskom jeziku u Epidaurusu

U okviru Atinskog festivala, 13. jula je premijerno izvedena Aristofanova komedija nastala u koprodukciji Grčkog nacionalnog teatra iz Atine i Narodnog pozorišta iz Beograda. Najsvetija pozorišna scena na svetu dočekala je grčku glumačku ekipu i profesora Hadži Nenada Maričića kao jedinog glumca iz Srbije u postavi.

Malo je reći da je predstava izazvala ovacije i pobrala sve simpatije publike. U dva dana predstavu je videlo preko 20.000 gledalaca, koji su ujedno imali tu čast da slušaju naš jezik na najznačajnijem mestu za istoriju pozorišta.

Izuzetan uspeh za srpsko pozorište

Da je reč o zaista istorijskom momentu govori podatak da je premijernom izvođenju prisustvovao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u društvu grčke ministarke kulture i sporta Lidije Konjordu i ambasadora Srbije u Grčkoj Dušana Spasojevića.

Ministar Vukosavljević je posle predstave ocenio da je ovo primer izuzetne međunarodne saradnje i da je uspostavljanje ovog vida aranžmana između dve nacionalne ustanove dokaz veoma plodotvornih i uspešnih veza Srbije i Grčke.

„Pluto” (u prevodu „Bogatstvo”) poslednja je sačuvana komedija koju je napisao znameniti starogrčki komediograf Aristofan. Prvi put je izvedena 388. godine p. n. e. i predstavlja političku satiru koja oslikava prilike u Atini Aristofanovog doba. Ime je dobila po Plutu, bogu obilja, koji se pojavljuje kao jedan od likova.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.