Inovacije i talenti na delu: LINK Business Boot camp nagrađuje najbolje studente

/ / Vesti / 8. 01. 2024.

Beograd, 22. decembar – LINK Business Club i LINKgroup uspešno su organizovali LINK Business Boot camp za studente ITS-a i FSU, kao i za učenike završne godine ITHS-a, uz podršku European Institute of Innovation & Technology (EIT). Ovaj dinamični program, koji se odvijao u periodu od 6. do 22. decembra, pružio je studentima priliku da razvijaju inovativne poslovne ideje i takmiče se za prestižnu nagradu „NextGen LINK Leaders Award”.

Tokom intenzivnog perioda učesnici su se susretali sa izazovima i prilikama moderne poslovne prakse, radeći na svom razvoju i umrežavanju. Cilj Boot campa, koji je deo šireg projekta „Smart4Future” finansiranog kroz program „HORIZON” HEI Initiative, bio je da studentima pruži sveobuhvatno iskustvo, od mentorstva do praktičnih radionica, transformišući teorijsko znanje u praktične veštine.

Za Boot kamp se prijavilo ukupno 23 tima – 11 timova sa ITHS-a, 2 sa FSU i 10 sa ITS-a. Raznolikost timova i ideja pokazuje širok spektar inovacija i kreativnosti među studentima. 

Događaj je kulminirao dodelom nagrada najuspešnijim timovima. Tim „Olio” (Boban Janković, student ITS-a) odneo je prvo mesto sa nagradom od 500.000 RSD za startap ideju „Olio-Frictionless Long Term Rental”. Njihova inovacija unapređuje upravljanje dugoročnim iznajmljivanjem kroz automatizaciju odabira stanara, generisanje ugovora i naplatu kirije, čime značajno pojednostavljuju operacije, smanjuju napor stanodavaca i štede njihovo vreme.

Tim „Expiration Squad” (Nikola Njegovan i Danica Jakšić, studenti ITS-a) osvojio je drugo mesto i nagradu od 300.000 RSD za startap ideju „Portable Pantry-Špajz na Vašem dlanu”. Njihova aplikacija, dizajnirana sa idejom da smanji bacanje hrane, informiše korisnike o isteku rokova namirnica kroz skeniranje bar-kodova ili računa, nudeći personalizovane recepte i podršku za efikasno upravljanje domaćinstvom.

Treće mesto i nagrada od 200.000 RSD pripali su timu „CampaignInnovators” (Miloš Stamenković i Luka Cvetković, učenici ITS-a)

 za startap ideju „10 sekundi”. Njihovo rešenje koristi veštačku inteligenciju za automatizaciju stvaranja marketing kampanja, omogućavajući brzo generisanje efikasnih marketinških planova i prilagođavanje tržišnim potrebama.

Kako ideje naših studenata doprinose društvu

Ideje koje su ponudili studenti imaju raznolike društvene doprinose, od ekonomske revitalizacije do unapređenja zdravlja i obrazovanja. One podstiču lokalni ekonomski razvoj, smanjuju nezaposlenost i digitalnu podelu, te unapređuju efikasnost i održivost kroz tehnološke inovacije. 

Projekti kao što su automatizovane marketing kampanje, aplikacije za smanjenje bacanja hrane i tehnologije za unapređenje zdravstva ne samo da unapređuju poslovnu efikasnost već i doprinose zdravijem, obrazovanijem i inkluzivnijem društvu. 

Inicijative kao što je „ArtHive” unapređuju društvenu inkluzivnost i podstiču humanitarne ciljeve. Softveri za izdavanje stanova i obrazovne platforme olakšavaju pristup tržištu nekretnina. Sve ove ideje doprinose boljem društvu, jačajući ekonomske, zdravstvene, obrazovne i ekološke aspekte života.

Ovi predlozi demonstriraju kako inovacije mogu biti korisni alati za rešavanje širokog spektra društvenih izazova.

Želeli bismo da izrazimo našu zahvalnost članovima žirija: Nedi Trifunović iz Digitalne Srbije, prof. dr Mileni Ilić iz kompanije LINKgroup, Srećku Miodragoviću iz kompanije Comtrade i Nenadu Nikoliću iz kompanije Nicorp LTD. Njihovo angažovanje, stručnost i objektivna procena bili su ključni za uspeh LINK Business Boot campa. 

Takođe, iskrenu zahvalnost upućujemo i mentorima: profesorima ITS-a, FSU i ITHS-a dr Nevenki Popović Šević, Lidiji Miletić, dr Šemsudinu Plojoviću i Vladimiru Puvači. Njihova posvećenost, znanje i stručno vođstvo bili su neizmerno važni za uspeh i razvoj učesnika LINK Business Boot campa. 

Boot camp je još jednom potvrdio svoju vrednost kao platforma za inspiraciju i razvoj mladih inovatora unutar akademske zajednice. LINK Business Club i LINKgroup nastavljaju da podržavaju i podstiču mlade talente, obećavajući nastavak ovakvih i sličnih inicijativa.

Kako biste uvek bili u toku sa aktuelnostima i dobili inspiraciju, pratite #Smart4Future #EIT #LINKBusinessClub #Bootcamp #LINKgroup #NextGenLINKLeadersAward za više priča i uspeha iz naše LINK zajednice.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.