Insekti iz umetničkog ugla: „ANIMALIA: INSECTA”, nova izložba u Galeriji FSU

/ / Vesti / 8. 06. 2021.

Galerija Fakulteta savremenih umetnosti ugostila je još troje mladih umetnika, autore zanimljive izložbe „Animalia: Insecta”, koji su predstavili ova mala bića onako kako ih vidi umetničko oko. Boris Bogdanović, Isidora Simić i Sonja Iglič zajednički su izneli ovaj projekat, koji možete pogledati u Galeriji FSU do 11. juna.

U sredu, 9. juna, od 13:00 časova, biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu i razgovor sa autorima.

Reč kustoskinje:

Čovekova fascinacija insektima traje isto onoliko koliko i odbojnost koju on prema njima oseća – odvajkada. No, u savremeno doba insekti poprimaju i jedno posebno aktuelno, skoro simbolično značenje. Naime, u svetu naturalia insekti su najbliži pojmu artificalia. Njihova „skeletalna” pojava i ogoljenomehanička (skoro „protetička”) građa zlokobno se poklapaju sa savremenim težnjama ka transhumanizmu.

Ova ideologija, na koju je čuveni sci-fi pisac Stanislav Lem vizionarski upozoravao još pre više od pola veka sprema se da zakorači u stvarnost. Čoveka kakvog smo poznavali treba da zameni usavršeno, delimično veštačko biće – kiborg („cybernetic organism”).
Izgled, kretanje i celokupno funkcionisanje u svetu insekata mogu da pruže inspiraciju liderima transhumanizma. Pojedinačne bube, ali i čitava njihova društvena organizacija, ukazuju se kao model po kome treba transformisati i „poboljšati” sadašnje čovečanstvo.

No, oni koji starim (i uvek mladim) očima sa ljubavlju posmatraju svet prirode neće u insektima videti ništa slično, već samo još jedno svedočanstvo o savršenstvu prirode.
Na izložbi „Animalia: Insecta” predstavljeni su izvanredni radovi tri umetnika različitih generacija i različitih stvaralačkih senzibiliteta.

O autorima:

Sonja Iglič izlaže radove posvećene „Kosmičkom moljcu”, koji se, prema njenim rečima, „sastoji od zvezdane prašine, duše i od večite težnje da se spoji sa svetlosnim izvorom. Njegov jedini cilj je da se stopi sa svetlom meseca i zvezda, odakle i potiče. Kosmički moljac simbolično ukazuje na suštinu života kojoj kao ljudska bića treba da težimo”. To je, zapravo, drevni gnostički koncept, po kome je svaka živa duša svetlosna čestica koja, posle „pada u materiju” nastoji da se vrati u zavičaj svetlosne Plerome. Na svakom od izloženih radova, koji u celini predstavljaju formu insektarijuma, umesto latinskog naziva vrste insekta koji je prikazan, nalazi se ime Kosmičkog moljca koji ukazuje na simboliku tog konkretnog primerka.

Isidora Simić je mlada umetnica, student 2. godine na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Njeni radovi posvećeni insektima odišu neobičnom svežinom. Umetnica u svoje radove inkorporira stvarne insekte, kojima daje sasvim novu kolorističku notu. Njen svet je dubok, promišljen i intrigantan. On sadrži neophodan element surovosti, jer uključuje bića koja nisu više živa, ali isto tako sadrži i izuzetnu prefinjenost i suptilnost.

Boris Bogdanović, koji se više od jedne decenije bavi oblikovanjem univerzuma insekata od keramike, stvara svet insekata koji otvaraju fascinantnu dimenziju formi, boja i oblika i gde svaki insekt predstavlja jedinstveni umetnički zadatak u pogledu idealne ravnoteže između svedene forme, njene dekoracije i pokreta u kome je zatečen. Prema rečima samog autora, cilj ove izložbe je „da predstavi koncept virtuelnog, umetnički oblikovanog insektarijuma, u kome nema mrtvih životinja, koje su platile cenu svog egzotičnog i začudnog oblika izuzećem iz lanca života”.

Audio-efekti insekata za potpun doživljaj izložbe

Na izložbi su predstavljeni i zvučni efekti, koje je izveo Nikola Cakić. Putem posebnih kompjuterskih programa on je stvorio elektronske zvukove koji savršeno odgovaraju zvukovima insekata koje znamo iz prirode. Prvi njegov rad posvećen je dnevnim insektima, dok je drugi inspirisan vrstama koji se oglašavaju u mraku.

Posetite izložbu „Animalia: Insecta” u Galeriji FSU i uživajte u umetničkim delima mladih umetnika.

 


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.