Inspirativni obilazak izložbi u Beogradu

/ / Vesti / 12. 04. 2017.

 
Studenti ALUM-a imali su priliku da u subotu, 8. aprila, posete nekoliko aktuelnih izložbi u centru Beograda i da kroz posebno organizovano stručno vođenje bolje upoznaju ličnosti i stvaralaštvo umetnika kao što su Pablo Pikaso, Petar Lubarda i Olja Ivanjicki.

Impresivna dela Pikasa iz kolekcije Vollard Suite

Uzbudljiva tura obilaska izložbi započela je odlaskom u Kuću legata, gde su izložene grafike Pabla Pikasa iz kolekcije Vollard Suite, koju je slavni umetnik radio između 1930. i 1937. godine.

Originalna postavka Vollard Suite sadrži 27 listova, podeljenih u 5 tematskih celina: Bitka za ljubav, Skulptorov atelje, Rembrant, Minotaur i Slepi Minotaur, kao i tri portreta Ambroza Volara. Studenti su u Kući legata mogli da vide 84 odabrana dela, kao i plakate, litografije, tanjire i dokumentarni video-materijal.

 

 

Dragocena postavka u čast Petra Lubarde

Posle Kuće legata, mladi umetnici posetili su Dom Jevrema Grujića kako bi videli izložbu „Neviđeni Lubarda“. Na izložbi, kojom se obeležava 110 godina od rođenja jednog od najvećih jugoslovenskih umetnika, Petra Lubarde, posetioci su videli čak 24 dela pozajmljena iz kolekcija Kuće legata, Galerije Matice srpske, Medija centra „Odbrana“, Vojske Srbije, Narodnog muzeja Pančeva, kao i iz šest privatnih kolekcija.

 

 

Bogata raznovrsnost stvaralaštva Olje Ivanjicki

Poslednja destinacija u kulturnom obilasku bio je Istorijski muzej Srbije i izložba „Zaostavština Olje Ivanjicki“, gde su, uz njena umetnička dela, premijerno predstavljeni autentični predmeti iz stvaralačke svakodnevice poznate srpske umetnice. Studenti su na izložbi, pored Oljinih ličnih predmeta, mogli da vide još i brojna dela: gotovo 200 umetničkih slika, skulptura i crteža.

 

Obilazak kulturnih događaja važan za studente

Za studente ALUM-a, mlade i perspektivne umetnike, od izuzetne važnosti je da prate aktuelnosti u kulturnom svetu. Zbog toga, stručni tim ALUM-a uvek se trudi da omogući studentima da posete raznovrsne izložbe, predavanja i druga dešavanja koja slave umetnost.

Obilazak aktuelnih izložbi u subotu bio je interesantno i poučno putovanje kroz stvaralaštvo nekih od najpoznatijih domaćih i svetskih umetnika, koje je studentima pružilo nova znanja, mogućnost da prošire svoje vidike i pronađu inspiraciju za sopstveno stvaranje.

Sve fotografije iz obilaska izložbi u Beogradu možete pogledati u galeriji na sajtu.


Preuzmite besplatan informator Fakulteta savremenih umetnosti

NOVIlogoINFORMATOR

Unesite svoju imejl-adresu i preuzmite informator Fakulteta savremenih umetnosti, u kome ćete saznati:

  • detaljan plan i program za sve smerove i profile;
  • uslove školovanja;
  • šta sve dobijate u paketu školovanja na FSU;
  • utiske studenata – vaših budućih kolega;
  • ko će biti vaši predavači;
  • dodatne pogodnosti koje ostvarujete studiranjem na FSU.

Preuzmite besplatno informator i saznajte šta sve dobijate studiranjem na Fakultetu savremenih umetnosti.